Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Odkryj zalety tej drogocennej witaminy

Odkryj zalety tej drogocennej witaminy

Znana ze swoich właściwości przeciwutleniających, witamina E jest niezbędnym składnikiem odżywczym o wielu korzyściach zdrowotnych. W miarę postępu badań nad jej potencjałem coraz więcej osób odkrywa znaczenie witaminy E dla ogólnego samopoczucia. W tym artykule zbadamy zastosowania witaminy E, pokarmy, w których występuje naturalnie i dlaczego powinna być podstawą diety każdego.

Witamina E jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który nie tylko pomaga chronić organizm, ale także zapewnia wiele korzyści zdrowotnych. Jest silnym przeciwutleniaczem, który może pomóc zmniejszyć stan zapalny i chronić przed wolnymi rodnikami, dwoma czynnikami związanymi z wieloma chorobami przewlekłymi.

Jego zdolność do zmniejszania stanu zapalnego w organizmie.

Witamina E działa poprzez hamowanie aktywności enzymów wytwarzających zapalne substancje chemiczne, takie jak prostaglandyny i leukotrieny. Może to pomóc zmniejszyć ból i obrzęk związany ze schorzeniami stawów, takimi jak reumatoidalne zapalenie stawów, a także może poprawić ogólny stan układu sercowo-naczyniowego. Podobnie wykazano, że witamina E zapobiega tworzeniu się skrzepów krwi, co może prowadzić do poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych, takich jak udary i zawały serca.

Jego rola w ochronie przed wolnymi rodnikami.

Wolne rodniki to niestabilne cząsteczki, które uszkadzają komórki i powodują stres oksydacyjny, który może prowadzić do chorób przewlekłych. Działając jako przeciwutleniacz, witamina E pomaga zneutralizować te szkodliwe cząsteczki, zanim zdążą wyrządzić szkody. Ten środek ochronny został powiązany ze zmniejszonym ryzykiem raka, choroby Alzheimera i innych chorób związanych z wiekiem. Wykazano, że witamina E zwiększa odporność poprzez stymulowanie produkcji białych krwinek i zmniejszanie stanu zapalnego komórek.

Jego rola w utrzymaniu zdrowej skóry

Witamina E pomaga zachować zdrową skórę, zwiększając produkcję kolagenu i chroniąc przed promieniami UV. Badania wykazały, że miejscowe stosowanie witaminy E może pomóc zmniejszyć zmarszczki i inne oznaki starzenia na twarzy i szyi, podczas gdy suplementacja doustna może poprawić poziom nawilżenia skóry od wewnątrz. Witamina E może być również korzystna w leczeniu niektórych chorób skóry, takich jak egzema lub łuszczyca, ze względu na jej właściwości przeciwzapalne.

READ  Ostatni superksiężyc w roku nastąpi za trzy dni

Witamina E: Wszystkie grupy wiekowe powinny przestrzegać swojego dziennego RDA.

Według ANSES, tabela przedstawiająca zalecane spożycie w podziale na grupy wiekowe:

Grupa wiekowa

ZDS (mg/dzień)

wiek

dzidziusie

4

5

Mniej niż 6 miesięcy

ponad 6 miesięcy

dzieci

7

9

Od 1 do 3 lat i od 4 do 6 lat

Od 7 do 10 lat

wiek dojrzewania

10

8

Od 11 do 14 lat i od 15 do 17 lat

Wiek dojrzewania: od 15 do 17 lat

dorosły mężczyzna

10

18 lat i więcej

szczupły

9

18 lat i więcej

w ciąży

Karmienie piersią

Co dzieje się z naszym organizmem w przypadku niedoboru witaminy E?

Niedobór witaminy E może mieć różne negatywne skutki dla organizmu człowieka, które różnią się w zależności od grupy wiekowej.

niemowlęta:

Niedobór witaminy E u niemowląt może powodować anemię, zahamowanie wzrostu i rozwoju oraz zmniejszoną aktywność antyoksydacyjną w mózgu. Może również prowadzić do zapalenia skóry, osłabienia mięśni i problemów ze wzrokiem.

dzieci :

U dzieci niedobór witaminy E może wpływać na wzrost i rozwój fizyczny, a także na rozwój neurologiczny. Wiadomo, że powoduje niewyraźne widzenie, osteoporozę, słaby wzrost, zmniejszoną siłę mięśni, deficyty poznawcze i osłabiony układ odpornościowy. Ponadto zwiększa ryzyko wystąpienia zaburzeń neurologicznych, takich jak padaczka czy porażenie mózgowe.

nastolatki:

Nastolatki cierpiące na niedobór witaminy E mogą cierpieć z powodu dużego stresu z powodu złego funkcjonowania różnych narządów ciała. Mogą również doświadczać upośledzonego funkcjonowania poznawczego i zwiększonego ryzyka niektórych nowotworów. Ponadto są bardziej podatne na problemy skórne, takie jak trądzik, ze względu na załamanie produkcji sebum spowodowane niedoborem witaminy E.

dorośli:

Dorośli z niedoborem witaminy E mają zwiększone ryzyko chorób serca i są bardziej podatni na infekcje z powodu osłabionego układu odpornościowego. Mogą również mieć trudności z wyrównaniem poziomu hormonów i mieć suchą skórę oraz łamliwe włosy i paznokcie. Ponadto często rozwijają osłabienie mięśni, powodując skurcze mięśni i skurcze, które mogą utrudniać lub nawet uniemożliwiać codzienne czynności.

READ  Ospa małpia: Epidemia, w wyniku której w Demokratycznej Republice Konga zginęło 600 osób i budzi obawy Światowej Organizacji Zdrowia, która obawia się jej globalnego rozprzestrzenienia się

Starsi ludzie:

U osób starszych niedobór witaminy E może jeszcze bardziej pogorszyć stan zdrowia fizycznego, powodując poważniejsze osłabienie mięśni niż u młodszych pokoleń, a także zwiększone ryzyko udaru mózgu lub zawału serca. Grupa wiekowa. Tak więc na zdrowie skóry duży wpływ ma niedobór witaminy E, który prowadzi do wysuszenia, które powoduje swędzenie lub uczucie łuszczenia się, które często z czasem może stać się bolesne, jeśli nie jest odpowiednio pielęgnowane. Lub jeśli dana osoba nie przyjmuje suplementów diety lub suplementów.

Jakie pokarmy są bogate w witaminę E?

  • Nasiona słonecznika: 42,3 mg/100 gramów.
  • Olej migdałowy: 39,2 mg/100 gramów.
  • Olej z krokosza barwierskiego: 36,4 mg / 100 gramów.
  • Olej z otrębów ryżowych: 32,3 mg/100 gramów.
  • Olej z wątroby dorsza: 30 mg / 100 gramów.
  • Olej rzepakowy: 27,7 mg/100 gramów.
  • Migdały ze skórką, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia: 22,3 mg/100 g.
  • Orzechy laskowe: 16,3 mg/100 gramów.
  • Olej z pestek winogron: 15,7 mg/100 gramów.
  • Olej z orzeszków ziemnych: 14,2 mg/100 gramów.
  • Olej kukurydziany: 13,2 mg/100 gramów.
  • Kiełki pszenicy: 10,2 mg / 100 gramów.
  • Olej lniany: 8,99 mg/100 gramów.
  • Olej sojowy: 6,1 mg/100 gramów.
  • Boćwina surowa: 4 mg/100 g.
  • Gotowany lub gotowany szpinak: 3,98 mg / 100 g.
  • Olej arganowy: 3,6 mg/100 gramów.
  • Mniszek lekarski: 3,44 mg / 100 gramów.
  • Awokado: 2,23 mg/100 gramów.

źródło :

* Presse Santé stara się przekazywać wiedzę na temat zdrowia w języku dostępnym dla wszystkich. W żadnym przypadku dostarczone informacje nie mogą zastąpić opinii pracownika służby zdrowia.