Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Niebezpieczne pestycydy znajdują się w 50% owoców i warzyw sprzedawanych we Francji

Niebezpieczne pestycydy znajdują się w 50% owoców i warzyw sprzedawanych we Francji

Znajduje się w połowie żywności pochodzenia roślinnego testowanej w intensywnej hodowli, ostrzega UFC Que Choisir.

Czwartkowy raport UFC Que Choisir: Ponad połowa (51%) roślinnej żywności testowanej w intensywnej hodowli tolerowana „Co najmniej jedna potencjalnie niebezpieczna substancja”. Oznacza to, że są „Zanieczyszczony pestycydami, co do których istnieje podejrzenie, że są rakotwórcze, toksyczne dla reprodukcji, zaburzających DNA lub endokrynologiczne”informuje Stowarzyszenie Konsumentów, wyszczególniając wypowiedzi, które rzucają ostre światło na zawartość naszych paneli. „Zbadaliśmy wyniki analiz pozostałości pestycydów przeprowadzonych przez władze francuskie w 2019 r. na ponad 14 000 produktów” Sprzedawany jest we Francji, wyjaśnia Que Choisir.

Jabłka, najbardziej zanieczyszczona żywność według UFC Que Choisir

W pestycydach wykryto co najmniej 150 substancji rakotwórczych, mutagennych, toksycznych dla reprodukcji lub endokrynologicznych. z np. „W ponad jednej czwartej analizowanych grejpfrutów (27,4%) piroksyfen jest wysoce podejrzewany o zaburzenia endokrynologiczne i przyczynianie się do nieprawidłowości głowy i mózgu obserwowanych w Brazylii”..

Najbardziej skażoną żywnością są jabłka, w 80% próbek wykryliśmy specjalnie w 48% próbek fludioksonil, fungicyd podejrzewany o powodowanie zaburzeń endokrynologicznych.

Wady w przepisach europejskich

Na drugim miejscu znajdziemy prawie wszystkie badane wiśnie. Byłby skażony w szczególności fosmitem, pestycydem, który według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ma działanie toksyczne na funkcje rozrodcze. Te odchylenia są wyjaśnione „Przez wiele luk w przepisach europejskich, które mają nas chronić” Według Stowarzyszenia Konsumentów, które widzi alternatywę: konsumpcja ekologiczna.

Żywność z upraw ekologicznych „Mniej zanieczyszczeń, w szczególności dzięki zakazowi stosowania syntetycznych pestycydów w tym sposobie produkcji”, Pojawia się to samo badanie. Ale pozostaje droższy dla konsumentów.