Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Korzyści z jabłek na odchudzanie i zdrowie

Jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka: mówi „matka”, ale z naukowego punktu widzenia jest w tym trochę prawdy. Jak wynika z badania opublikowanego w maju 2015 r. w JAMA Internal Medicine, jedzenie jabłek nie ogranicza wizyt lekarskich, ale wiąże się to z przyjmowaniem mniejszej liczby przepisanych leków.

Jabłka to zdrowa żywność, którą powinieneś często włączać do swojej diety. Zawierają ważne składniki odżywcze związane z ochroną przed chorobami, są przenośne i mają własne naturalne opakowanie na żywność. Ponieważ istnieje tak wiele różnych rodzajów jabłek, prawdopodobnie każdy znajdzie coś dla siebie.

wartość odżywcza jabłka

Jedno średniej wielkości jabłko zawiera:

  • 95 kalorii
  • Białko: 0,5 g
  • Tłuszcz: 0 g
  • Węglowodany: 25 gramów
  • Błonnik: 4 g (14% DV lub DV)
  • Witamina C: 8 miligramów (mg) (9% dziennej wartości)
  • Magnez: 9 mg (2% wartości dziennej)
  • Potas: 195 mg (4% dziennej wartości)

Jakie są korzyści z jedzenia jabłek?

Jabłka są dobrym źródłem błonnika, wraz z witaminą C, która wspiera układ odpornościowy, oraz potasem, który jest dobry dla serca. Mając tylko około 100 kalorii, stanowią świetny dodatek do większości diet.

Jakie są skutki uboczne jedzenia jabłek?

Nie ma ogólnych skutków ubocznych. Jeśli masz zespół jelita drażliwego (IBS), możesz być na diecie o niskiej zawartości FODMAP, aby ograniczyć żywność wyzwalającą, która różni się w zależności od osoby. Jabłka nie należą do produktów o niskiej zawartości FODMAP i mogą powodować problemy trawienne, takie jak wzdęcia u tych osób.

Jakie jest najzdrowsze jabłko?

Zjedz jabłko, które lubisz najbardziej. Poprzednie badanie wykazało, że odmiany Delicious Red, Northern Spy i Ida Red zawierają najwyższy poziom przeciwutleniaczy, co może zmniejszyć ryzyko choroby. Jednak zbierzesz korzyści z każdego zjedzonego jabłka. Tylko pamiętaj, aby zachować skórę, aby uzyskać najlepszy stosunek jakości do ceny.

READ  Kosmos: Śledź na żywo niezwykły start rakiety na Księżyc 29 sierpnia

Czy źle jest jeść więcej niż jedno jabłko dziennie?

Jeśli jabłka są dla ciebie dobre i lubisz je, możesz jeść więcej niż jedno dziennie. Diety zawierające mieszankę pokarmów roślinnych zapewniają szereg związków roślinnych, takich jak przeciwutleniacze, dlatego ważne jest, aby spożywać różnorodne pokarmy.

Czy jabłko jest dobre na odchudzanie?

Tak naprawdę. Przegląd badań, który obejmował dane z pięciu badań na ludziach, wykazał, że jabłka są związane z utratą wagi. Jabłka są niskokaloryczne i są dobrym źródłem błonnika, które pomagają poczuć się pełnym. Może również pomóc ludziom w skuteczniejszej diecie.

Korzyści zdrowotne jabłka

Jak na tak mały owoc, jabłka są bardzo korzystne dla zdrowia i mogą przyczynić się do następujących aspektów:

1 profilaktyka chorób

Jabłka są wypełnione różnymi fitochemikaliami zwalczającymi choroby. Wiele czynników związanych ze stylem życia, takich jak stres, brak snu czy długie siedzenie, jest szkodliwych dla zdrowia i generuje wolne rodniki. Oczywiście samo jabłko nie może zrekompensować żadnego z tych czynników, ale dodanie przeciwutleniaczy do diety pomoże wzmocnić obronę organizmu przed chorobami, takimi jak rak.

2 wsparcie odpornościowe

Dodatkowo jabłka zawierają witaminę C (jeden owoc średniej wielkości zawiera 9% RDI). Nie przypomina pomarańczy, ale witamina C jest ważna dla układu odpornościowego. Utrzymanie zdrowego układu odpornościowego może być głównym problemem w miarę zbliżania się zimy, kiedy sezon przeziębień i grypy jest w pełnym rozkwicie, każdy dodatkowy C pomaga.

3 Wspomagaj poziom cukru we krwi, zdrowie serca i jelit

Wreszcie jabłka robią wrażenie 4g błonnika. Pochodzi z połączenia błonnika nierozpuszczalnego (ze skóry) i błonnika rozpuszczalnego (z pektyny jabłkowej). Błonnik ogólnie spowalnia trawienie, aby utrzymać równowagę cukru we krwi. Jak wynika z badań opublikowanych w czerwcu 2015 r. w czasopiśmie Nutrients, nierozpuszczalny błonnik będzie promował regularne wypróżnienia, podczas gdy pektyna jest powiązana ze zdrowiem układu krążenia i jelit.

READ  Już niedługo będziesz mógł doświadczyć spacerów kosmicznych w wirtualnej rzeczywistości

4- Wpływ jabłek na odchudzanie

Jabłka mają kilka mocnych stron jako część diety odchudzającej: są niskokaloryczne (mniej niż 100 w średnim owocu) i zawierają 14% dziennej wartości błonnika na porcję. Błonnik nie tylko sprawia, że ​​czujesz się pełny, ale także musisz poświęcić trochę czasu na żucie jabłka. Im więcej żujesz i im dłużej trwa jedzenie, tym bardziej będziesz syty. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, zjedz całe jabłko, a nie plasterki. Pozbądź się ciast, ciasteczek i cukierków. Naturalne spożywanie pokarmów zwiększa spożycie błonnika, co sprzyja utracie wagi i zapewnia inne korzyści zdrowotne.

Jak wybierać i przechowywać jabłka

Teraz wiesz, że jabłka mogą być dobre dla twojego zdrowia, ale jak możesz upewnić się, że wybierasz najlepsze owoce i robisz wszystko, co możesz, aby zachować ich teksturę i smak?

Wskazówki dotyczące zbierania jabłek

Aby znaleźć najsmaczniejsze jabłka w sklepach lub na targowiskach, wybieraj jabłka, które mają jędrną, błyszczącą skórkę. Nie jedz jabłek, które są posiniaczone lub mają dziury.

Wskazówki dotyczące utrzymywania świeżości jabłek

Jabłka można przechowywać w spiżarni w temperaturze pokojowej przez pięć do siedmiu dni lub w lodówce przez jeden do dwóch miesięcy. Najlepiej przechowywać go w plastikowej torbie w lodówce, aby przedłużyć jego okres przydatności do spożycia.

Inne zastosowania jabłek

Jabłka najlepiej jeść z jabłkami, ale można je również używać na różne sposoby, w tym gotować je w wodzie z przyprawami, aby dodać do domu piękny jesienny zapach, używać ich jako pieczątek dla dzieci lub umieszczać je w misce na twoim stole jako dekoracja.

Apple skutki uboczne

Jeśli cierpisz na zespół jelita drażliwego (IBS), mus jabłkowy może prowadzić do wzdęć i bólu brzucha charakterystycznego dla tego schorzenia. Dzieje się tak, ponieważ jabłka zawierają dużą ilość fruktozy. Należy unikać jabłek, jeśli jesteś na diecie o niskiej zawartości FODMAP. Ten rodzaj diety jest bardzo restrykcyjny i na pewno nie będziesz chciał rezygnować z jabłek, jeśli nie musisz. Dlatego współpraca z doświadczonym, zarejestrowanym dietetykiem może pomóc w podjęciu decyzji, których pokarmów należy unikać dla komfortu trawienia.

READ  Odyssey, nowy inteligentny teleskop elektroniczny firmy Unistellar dla każdego

Kolejna ważna uwaga: chociaż jabłka zawierają 25 gramów węglowodanów na średniej wielkości owoc, jeśli masz cukrzycę typu 2, nadal możesz włączyć jabłka do swojej diety.

Ostatnie słowo o jabłkach

Jabłko to klasyczna codzienna przekąska, którą powinieneś mieć do końca życia. Są nie tylko naturalnym źródłem pysznych słodyczy, ale są również dobrym źródłem błonnika, a także witamin i minerałów, które mogą mieć wpływ na zdrowie jelit, pracę serca i układ odpornościowy.

Podoba Ci się nasza treść?

Otrzymuj codziennie nasze najnowsze posty za darmo i prosto do swojej skrzynki odbiorczej