Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Guy Savoy w Paryżu po raz kolejny został uznany przez La List za najlepszą restaurację na świecie .algorytm

Trzygwiazdkowy Chef La Monnaie od 2017 roku zajmuje pierwsze miejsce w światowych rankingach.

Francuski szef kuchni, Guy Savoy, pozostaje najlepszy na świecie, ogłosił w czwartek swojej opracowanej liście La List, która zalicza 1000 najlepszych restauracji na świecie, co również odnotowuje nordycki przełom na liście z 2022 roku.

W oparciu o dowody i krytyków kulinarnych, La List umieszcza trzygwiazdkowego Gay Savoy w Monnaie de Paris na szczycie listy, gdzie można spróbować gulaszu z karczochów z czarną truflą i brioszką.

Jay Savoy, który od 2017 roku zajmuje pierwsze miejsce w rankingach solo lub w remisie, „Pozostaje jednomyślny wśród wszystkich przewodników, publikacji i krytyków kulinarnych. Nigdy go nie krytykujemy”.Helen Pieterini, dyrektor generalny La Liste, powiedziała AFP. Pełne wyniki zostaną zaprezentowane w poniedziałek podczas ceremonii w Paryżu.

Skandynawski boom

W rankingu poszukiwani są również Nordiques: Szwed Björn Frantzén, który ma ugruntowaną pozycję na szczycie ze swoją restauracją Frantzén w Sztokholmie (na 2NS Poziom z siedmioma innymi obiektami, 5NS ranking) oraz Zen Restaurant w Singapurze (poziom 6, miejsce 47). Duńska restauracja Geranium prowadzona przez szefa kuchni Rasmusa Kofoeda również awansuje w światowych rankingach, zajmując na poziomie 7, 74. miejsce.

W związku z tym trendem w 2015 roku za namową francuskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych utworzono La List w odpowiedzi na listę Top 50, na tych samych falach, co jej wpływowy brytyjski rywal, który jest oskarżany o pogardzanie francuskimi szefami kuchni, którzy regularnie omijają pierwszą dziesiątkę.

Lista, która ma być „rankingiem rankingowym”, obejmuje 25 000 restauracji w 200 krajach na podstawie przewodników, blogów i artykułów prasowych i jest znana we Francji, Chinach, Korei i Japonii.