Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Grillowany stek, palony proszek, jagody? W poszukiwaniu tajemnicy składników perfum kosmicznych

Organizatorzy spotkania Jean-Luc Melenchon obiecali eksperyment „pochłaniający” i „aromatyczny” W centrum wystawowym Nantes (Loire Atlantic). A podczas malowania poświęconego przestrzeni publiczność mogła już wyczuć delikatny zapach mieszający zapachy prochu, grillowanego steku, jagód i rumu. Usługodawca stojący za kosmicznymi perfumami pozostaje nieznany, ale pierścień woła: Jakie są sekrety chemicznego koktajlu, który może wypełnić butelkę wszechświata? NASA z pewnością miała kilka dyskusji z chemikiem w 2008 roku, ale projekt nigdy nie ujrzał światła dziennego.

Zacznijmy od referencji. Oczywiście nie można oddychać bezpośrednio w kosmos, ale niektórzy astronauci po spacerze kosmicznym opowiadali historie oparte na zapachu skafandrów. Możemy co najmniej powiedzieć, że ich opisy są jeszcze bardzo odległe. „Zapach przestrzeni naprawdę różni się od wszystkiego, co tam jest”.Dominic Antonelli, pilot promu Discovery. dzwoniłem przez Space.com (po angielsku), opisany przez Thomasa Jonesa, weterana NASA „Zapach ozonu, lekko ostry zapach” lub „Zapach palącego się prochu” ; W końcu kolejny mężczyzna Bardzo przyjemny miękki metaliczny dotyk”.

Jednak te zeznania mogą być stronnicze, zauważa dr Robin Isnard, astrochemik i… Popularna nauka w sieci. „Niektóre metalowe powierzchnie mogły zostać zwietrzałe poza Międzynarodową Stacją Kosmiczną, co spowodowało produkcję Trochę materii organicznej. Ten zapach zgłaszany przez astronautów może być wynikiem utleniania, a nie nieodłączną cechą przestrzeni kosmicznej. Tak dzieje się z niektórymi walutami: w obecności Minerały i pot, kwasy tłuszczowe generowane przez skórę wytwarzają określone cząsteczki. To on wytwarza zapach, który kojarzymy z metalem, a nie monetą.

Aby uzyskać odpowiedzi, konieczne jest zidentyfikowanie potencjalnych cząsteczek zapachowych w kosmosie, dzięki pracy astrochemików. W zeszłym miesiącu, Na stronie NASA (po angielsku)W swoich badaniach nad zapachami amerykański badacz Luis Almandola podniósł dwa różne pola gry. Przytacza jako pierwsze obok gwiazd pod koniec swojego życia, które skończyły zużywać wodór. W tym momencie uwalniają cięższe pierwiastki, takie jak węgiel, azot i tlen. W zależności od rozmieszczenia tych pierwiastków, niektóre gwiazdy będą wytwarzać krzemionkę, a inne sadzę bogatą w wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) – których zapach może przywodzić na myśl związki oleju napędowego lub „Z przypalonymi burgerami”. Oto pierwsza ścieżka w pobliżu gwiazd pod koniec ich życia.

READ  Blue Origin i Sierra Space chcą zbudować ogromną komercyjną stację kosmiczną „mieszanego użytku”

Druga ścieżka prowadzi do serca „molekularnych chmur” Drogi Mlecznej, gdzie my „Można znaleźć pył złożony z krzemianowego rdzenia skalnego i warstwy lodu wodnego i innych związków (metanol, amoniak, tlenek węgla…)”Robin Isnard wyjaśnia. Krótko mówiąc, musimy sobie wyobrazić „Coś w rodzaju dziwnej lodziarni z zimną mżawką lodowatej wody i duszącym zapachem amoniaku”.Żarty Louis Alamandola. Wyraźnie inspirowany, przywołuje również melancholijny zapach kostnicy, ze względu na możliwą obecność formaldehydu (formaldehydu). przygnębiony.

Co powiesz na kosmiczną malinę? Może narodzić się gwiazda, która emituje ciepło i promieniowanie Aktywacja reakcji chemicznych w tym lodzie Chmury molekularne, kontynuuje Robin Isnard. Produkowane są jeszcze bardziej złożone cząsteczki, o zwiększonej liczbie atomów: etanol, aldehydy, a nawet niektóre cząsteczki zapachowe. I dlatego , Chmura pyłu w centrum Drogi Mlecznej [nommé Sagittarius B2] Zawiera duże ilości mrówczanu etylu.Dodaje innego badacza, Scotta Sandforda, w artykule NASA. Związek ten odgrywa rolę w zapachu jagód. Co więcej, jest to produkt Z reakcji między kwasem a rodzajem alkoholu, Niż Nadaje mu zapach rumu..

Obłok molekularny Sagittarius B2 pokazany na pomarańczowo  Po lewej stronie obrazu, z centrum Drogi Mlecznej pośrodku.  (Europejskie Obserwatorium Południowe / APEX i MSX / IPAC / NASA)

Bądź ostrożny, zanim wpadniesz do najnowszej kolekcji „czerwonych płonących owoców” z kosmosu. Aromaty powstają z mieszanki kilku molekuł, Robin Isnard już pamięta. I nie jestem pewien, czy sam mrówczan etylu przywodzi na myśl maliny”. Wiele innych związków (keton, jonon itp.) odgrywa zasadniczą rolę w smaku owoców. Z drugiej strony, „Te związki mają tendencję do gromadzenia się na powierzchni [des poussières] Nie jest bardzo niestabilny”.Dodaje Grégoire Dinger, astrochemik i zastępca dyrektora Instytutu Początków na Uniwersytecie Aix-Marseille.

Ostatecznie mrówczan etylu jest tylko jedną z kilkudziesięciu cząsteczek Ustalona w 2009 r. (po angielsku) przez Instytut Maxa Plancka, podczas prac nad Strzelcem B2. Na tej liście Na pewno znajdziesz drobinki, które nie ładnie pachną! „ Napisał do franceinfo Arnaud Belloche, który podpisał studium. Więc trudno odnieść się do jednego z nich w szczególności. Mówiąc szerzej, niektóre Zidentyfikowano 260 cząsteczek (po angielsku) w ośrodku międzygwiazdowym.

„Znajomość dominującego zapachu nie wydaje mi się oczywista, ponieważ zależy on od składu ośrodka, to znaczy od proporcji każdej cząsteczki w gazie międzygwiazdowym”.

Arnaud Belusch, astrochemik w Instytucie Maxa Plancka

we francjiinfo

Z drugiej strony, kosmiczna chemia organiczna jest wciąż w powijakach. „W rzeczywistości w całym wszechświecie istnieją cząstki, liczniejsze i bardziej złożone niż te zidentyfikowane do tej pory., dodaje Grégoire Danger. Radioastronomia ogranicza się po prostu do detektorów. Po określonej liczbie atomów jest dwanaście”Trudno jest zrekonstruować te cząstki o różnych długościach fal emitowane przez każdy rodzaj atomu. Zatem portfolio molekularne jest niewątpliwie pełniejsze, niż możemy sobie dzisiaj wyobrazić, podwajając możliwe kombinacje.

Ale nie idźmy dalej, bo niestety wciąż istnieje poważna przeszkoda w poszukiwaniu kosmicznego zapachu. Nawet przy identyfikacji interesujących nas cząsteczek, ich stężenie musi być wystarczające do ich wykrycia przez organizm ludzki. Czy tak jest? To dobre pytanie i nie mam na nie odpowiedzi”.Odpowiedzi Arno Beloch. Badacz Uwe Meierhenrich, specjalista w dziedzinie chemii perfum, wyjaśnia franceinfo „Receptory węchowe (które są białkami) w ogóle nie będą działać w tych warunkach”. Więc wszystko, co musisz zrobić, to marzyć i wyobrażać sobie, czego chcesz.