Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Gdzie siedzisz w restauracji, aby zmniejszyć ryzyko zakażenia wirusem Corona? Zachodnia Francja Wieczorna Edycja

Restauracje i bary ponownie otworzą swoje sale od środy 9 czerwca. Aby zachować dystans społeczny w celu zmniejszenia potencjalnego skażenia Covid-19, należy przestrzegać skali 50%. Ale jak wybrać harmonogram, który najlepiej zmniejsza ryzyko? wyjaśnienia.

W najbliższą środę 9 czerwca Stanowi nowy etap stopniowego powrotu do życia i naszych interakcji społecznych our W tym okresie pandemii Od Covid-19. Godzina policyjna przesunęła się z 21:00 na 23:00, a bary i restauracje otrzymały pozwolenie na przyjmowanie klientów do 100% ich pojemności na balkonach i 50% w pokojach.

Ale w domu zawsze pojawia się pytanie o większe ryzyko transmisji koronawirusa. Jak ograniczyć ewentualne skażenie w zamkniętym środowisku? Jaki stół wybrać? Wracając do tego, co mówią naukowcy.

Zmniejsz stężenie aerozolu

Od początku pandemii wielu naukowców zwracało uwagę na znaczenie stosowania gestów barierowych, ale także rozwoju w środowisku, w którym powietrze jest często uzupełniane. Zabieg, który nie zawsze jest łatwy do wykonania w pomieszczeniach. W pogodne dni sytuacja się zmienia, możemy otworzyć okna. Niektóre bary lub restauracje będą mogły swobodnie cyrkulować powietrze w swoich pokojach.

Przypominamy, że wirus jest przenoszony w szczególności przez aerozole, te bardzo drobne kropelki, które pozostają zawieszone w otaczającym powietrzu. Brak wentylacji, wysokie stężenie tego aerozolu. „Teraz uważamy, że jest to główna droga skażenia” O którym mowa w maju dla Francja Agencja prasowa Epidemiolog Antoine Flaholt.

priorytet na zewnątrz

W obliczu większego ryzyka koncentracji i przenoszenia wirusa w pomieszczeniach, najbardziej drastycznym rozwiązaniem pozostaje pozostanie na balkonie.

Jeśli w ostatnich tygodniach trudno było czasem o wolny stolik, to głównie ze względu na 50% skalę narzuconą na balkon. Teraz gotowe bary i restauracje mogą pomieścić swoich klientów na zewnątrz nawet do 100% ich pojemności.

READ  Zdrowie psychiczne: czy wyższe wykształcenie naprawdę zwiększa ryzyko lęku i depresji?
W pomieszczeniach wzrasta ryzyko zanieczyszczenia aerozolem. (Zdjęcie: Daniel Dal Zinaro/EPA)

Wewnątrz trzymaj się blisko otworów wentylacyjnych

Aby znaleźć idealne miejsce w restauracji, najlepiej zapoznaj się z opiniami. przesłuchiwany przez Huffington Post Epidemiolog Testa Ghosh wyjaśnia, że ​​konieczne jest preferowanie stołu blisko otworu, okna lub drzwi, co pozwala na lepszą wentylację. „Rozcieńczone cząstki wirusowe”.

I oczywiście ważne są również gesty bariery. Aby zmniejszyć potencjalne rozprzestrzenianie się koronawirusa w pomieszczeniach, klienci powinni jeść tylko siedząc przy swoim stole. Picie stojąc przy barze jest nadal zabronione, zgodnie z Ponowne otwarcie protokołu zdrowotnego ustalonego przez rząd.

Trzymaj się z dala od przekraczania miejsc

Inną wskazówką może być również trzymanie się z dala od bardziej wspólnych części pokoju. Na przykład: przejścia, które widzą wejścia i wyjścia kelnerów w kuchni lub miejsce przeznaczone na opłacenie rachunku.

„Siedzę w kącie, gdzie ludzie się nie gromadzą, i gdzie trzymam maskę, dopóki nie dotrze moje zamówienie” W szczególności polecany Peter Gulick, profesor medycyny w Michigan State University College, nadal jest w Poczta Huffingtona.

Uważaj na klimatyzację

Zwróć także uwagę na klimatyzację, zwłaszcza taką, która nie uzupełnia w razie potrzeby powietrza otoczenia. W lipcu 2020 przeprowadzono badanie dotyczące Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) Stany Zjednoczone zgłosiły skażenie restauracji w Chinach w Kantonie, prawdopodobnie z powodu systemu klimatyzacji.

Właściciele restauracji mogą podjąć niezbędne środki ostrożności, aby zainstalować oczyszczacze powietrza w swoich pokojach, wyjaśnił AFP fizyk Bruno Andreotti, profesor Uniwersytetu Paryskiego i badacz z Ecole Normale Supérieure. „Możemy pomyśleć o systemach filtracji powietrza, które zasysają wydychane powietrze przez specjalne filtry. Można je włączyć do wystroju restauracji, nad głowami, aby wytworzyć prąd w kierunku sufitu.”

Dodatkowa inwestycja zachęciła państwo do jej postawienia „ręka w kieszeni”, Aby Francuzi znów mogli spokojnie odwiedzać pokoje barów i restauracji…