Restauracje i bary ponownie otworzą swoje sale od środy 9 czerwca. Aby zachować dystans społeczny w celu zmniejszenia potencjalnego skażenia Covid-19, należy przestrzegać skali 50%. Ale jak wybrać harmonogram, który najlepiej zmniejsza ryzyko? wyjaśnienia.
W najbliższą środę 9 czerwca Stanowi nowy etap stopniowego powrotu do życia i naszych interakcji społecznych our W tym okresie pandemii Od Covid-19. Godzina policyjna przesunęła się z 21:00 na 23:00, a bary i restauracje otrzymały pozwolenie na przyjmowanie klientów do 100% ich pojemności na balkonach i 50% w pokojach.
Ale w domu zawsze pojawia się pytanie o większe ryzyko transmisji koronawirusa. Jak ograniczyć ewentualne skażenie w zamkniętym środowisku? Jaki stół wybrać? Wracając do tego, co mówią naukowcy.
Demontaż: co się zmieniło od dzisiaj!
W najbliższą środę, 9 czerwca, rząd rozpoczyna trzeci etap swojej strategii likwidacji długów. Cisza nocna przesunięta na 23:00, bary i restauracje znów otwarte… oceniamy pic.twitter.com/NrvZX0hXA3
Zachodnia Francja (OuestFrance) 9 czerwca 2021
Zmniejsz stężenie aerozolu
Od początku pandemii wielu naukowców zwracało uwagę na znaczenie stosowania gestów barierowych, ale także rozwoju w środowisku, w którym powietrze jest często uzupełniane. Zabieg, który nie zawsze jest łatwy do wykonania w pomieszczeniach. W pogodne dni sytuacja się zmienia, możemy otworzyć okna. Niektóre bary lub restauracje będą mogły swobodnie cyrkulować powietrze w swoich pokojach.
Przypominamy, że wirus jest przenoszony w szczególności przez aerozole, te bardzo drobne kropelki, które pozostają zawieszone w otaczającym powietrzu. Brak wentylacji, wysokie stężenie tego aerozolu. „Teraz uważamy, że jest to główna droga skażenia” O którym mowa w maju dla Francja Agencja prasowa Epidemiolog Antoine Flaholt.
priorytet na zewnątrz
W obliczu większego ryzyka koncentracji i przenoszenia wirusa w pomieszczeniach, najbardziej drastycznym rozwiązaniem pozostaje pozostanie na balkonie.
Jeśli w ostatnich tygodniach trudno było czasem o wolny stolik, to głównie ze względu na 50% skalę narzuconą na balkon. Teraz gotowe bary i restauracje mogą pomieścić swoich klientów na zewnątrz nawet do 100% ich pojemności.
Wewnątrz trzymaj się blisko otworów wentylacyjnych
Aby znaleźć idealne miejsce w restauracji, najlepiej zapoznaj się z opiniami. przesłuchiwany przez Huffington Post Epidemiolog Testa Ghosh wyjaśnia, że konieczne jest preferowanie stołu blisko otworu, okna lub drzwi, co pozwala na lepszą wentylację. „Rozcieńczone cząstki wirusowe”.
I oczywiście ważne są również gesty bariery. Aby zmniejszyć potencjalne rozprzestrzenianie się koronawirusa w pomieszczeniach, klienci powinni jeść tylko siedząc przy swoim stole. Picie stojąc przy barze jest nadal zabronione, zgodnie z Ponowne otwarcie protokołu zdrowotnego ustalonego przez rząd.
Trzymaj się z dala od przekraczania miejsc
Inną wskazówką może być również trzymanie się z dala od bardziej wspólnych części pokoju. Na przykład: przejścia, które widzą wejścia i wyjścia kelnerów w kuchni lub miejsce przeznaczone na opłacenie rachunku.
„Siedzę w kącie, gdzie ludzie się nie gromadzą, i gdzie trzymam maskę, dopóki nie dotrze moje zamówienie” W szczególności polecany Peter Gulick, profesor medycyny w Michigan State University College, nadal jest w Poczta Huffingtona.
Uważaj na klimatyzację
Zwróć także uwagę na klimatyzację, zwłaszcza taką, która nie uzupełnia w razie potrzeby powietrza otoczenia. W lipcu 2020 przeprowadzono badanie dotyczące Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) Stany Zjednoczone zgłosiły skażenie restauracji w Chinach w Kantonie, prawdopodobnie z powodu systemu klimatyzacji.
Właściciele restauracji mogą podjąć niezbędne środki ostrożności, aby zainstalować oczyszczacze powietrza w swoich pokojach, wyjaśnił AFP fizyk Bruno Andreotti, profesor Uniwersytetu Paryskiego i badacz z Ecole Normale Supérieure. „Możemy pomyśleć o systemach filtracji powietrza, które zasysają wydychane powietrze przez specjalne filtry. Można je włączyć do wystroju restauracji, nad głowami, aby wytworzyć prąd w kierunku sufitu.”
Dodatkowa inwestycja zachęciła państwo do jej postawienia „ręka w kieszeni”, Aby Francuzi znów mogli spokojnie odwiedzać pokoje barów i restauracji…
„Miłośnik muzyki. Miłośnik mediów społecznościowych. Specjalista sieciowy. Analityk. Organizator. Pionier w podróżach.”
More Stories
Słynny obraz centralnej czarnej dziury w Drodze Mlecznej, Sgr A*, będzie błędny!
Lekarze apelują o systematyczne badania przyszłych matek
SpaceX planuje zrobić znacznie lepiej ze Starship 6 i zapowiada się niesamowicie!