Istnieje coraz więcej dowodów na to, że złe odżywianie odgrywa ważną rolę w rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (AMD), jednej z głównych przyczyn ślepoty we Francji. Szeroka współpraca naukowców z UE badających związek między genami a stylem życia w rozwoju AMD wykazała, że osoby stosujące dietę śródziemnomorską zmniejszyły ryzyko późnego AMD o 41%. Badania te rozszerzają poprzednie badania i sugerują, że taka dieta jest korzystna dla każdego, niezależnie od tego, czy masz już chorobę, czy istnieje ryzyko jej rozwoju.
Dieta śródziemnomorska skupia się na spożyciu ryb, warzyw, owoców, roślin strączkowych, nierafinowanych zbóż i oliwy z oliwek. Wcześniejsze badania już powiązały jego praktyki z dłuższym życiem, zmniejszoną częstością występowania chorób serca i pogorszeniem funkcji poznawczych. Ale ostatnie prace pokazały właśnie jego pozytywny wpływ na AMD.
Dieta śródziemnomorska zapobiega chorobom oślepiającym
AMD to choroba zwyrodnieniowa oka. Powoduje to utratę centralnego widzenia, co ma kluczowe znaczenie dla prostych codziennych czynności, takich jak zdolność widzenia twarzy, prowadzenie pojazdów, czytanie i pisanie. Jest główną przyczyną utraty wzroku u osób w wieku 50 lat lub starszych i dotyka 1,5 miliona Francuzów. Oczekuje się, że do 2030 r. liczba ta wzrośnie o 50% do 2,2 mln. Choroba ta jest dziś główną przyczyną wad wzroku u osób powyżej 50 roku życia w krajach rozwiniętych. Ryzyko zachorowania wzrasta wraz z wiekiem, przekraczając 25% populacji po 75. roku życia.
Zmniejszenie częstości występowania AMD
W najnowszym badaniu naukowcy przeanalizowali kwestionariusze dotyczące częstotliwości spożywania posiłków dla prawie 5000 osób, które wzięły udział w dwóch poprzednich badaniach: badaniu Rotterdam Study oceniającym ryzyko choroby u osób w wieku 55 lat lub starszych oraz Alienor Study. Pacjenci biorący udział w badaniu Rotterdam Study byli badani i wypełniali kwestionariusze żywieniowe co pięć lat przez okres 21 lat, podczas gdy pacjenci w badaniu Alienor byli obserwowani co dwa lata przez okres czterech lat. Naukowcy odkryli, że osoby, które ściśle przestrzegały diety, były o 41% mniej narażone na rozwój AMD niż osoby, które jej nie przestrzegały.
Utrata wzroku to problem zdrowia publicznego związany ze złą dietą
Odkryli również, że żaden z poszczególnych składników diety śródziemnomorskiej per se – ryby, owoce, warzywa itp. Zmniejsz ryzyko AMD. Zamiast tego, ogólna tendencja do stosowania diety bogatej w składniki odżywcze znacznie zmniejszyła ryzyko późnego wystąpienia AMD.
Dr Emily Chu, rzeczniczka kliniczna American Academy of Ophthalmology, zasiadająca w radzie doradczej grupy badawczej odpowiedzialnej za badanie: „Choroby oślepiające, takie jak AMD, są problemem zdrowia publicznego, takim jak palenie. Choroby przewlekłe, takie jak AMD, demencja , otyłość i cukrzyca mają swoje korzenie w zdrowych nawykach.
Istnieją dwa rodzaje AMD: suche i mokre. Typ suchy dotyka około 80-90% osób z AMD. W suchym AMD na siatkówce tworzą się małe białe lub żółte złogi, zwane druzami, które z czasem ulegają degradacji. W postaci mokrej naczynia krwionośne pod siatkówką rosną i przeciekają. Chociaż istnieje skuteczna metoda leczenia typu mokrego, obecnie nie ma dostępnego leczenia suchego AMD. Wciąż istnieje rozwiązanie, aby zmodyfikować jego dietę i przyjąć dietę śródziemnomorską.
źródło
Benedicte MJ Merle i in. Dieta śródziemnomorska i częstość występowania zaawansowanego zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem, Okulistyka (2018). doi: 10.1016/j.ophtha.2018.08.066
Podoba Ci się nasza treść?
Otrzymuj nasze najnowsze wersje za darmo i prosto do swojej skrzynki odbiorczej każdego dnia
„Miłośnik muzyki. Miłośnik mediów społecznościowych. Specjalista sieciowy. Analityk. Organizator. Pionier w podróżach.”
More Stories
Słynny obraz centralnej czarnej dziury w Drodze Mlecznej, Sgr A*, będzie błędny!
Lekarze apelują o systematyczne badania przyszłych matek
SpaceX planuje zrobić znacznie lepiej ze Starship 6 i zapowiada się niesamowicie!