odchylenie – Opublikowane we wtorek francuskie badanie na dużą skalę wskazuje na potencjalne nadmierne ryzyko dla ciężkich konsumentów.
Szynka, kiełbaski, kanapki… Na francuskim rynku znajduje się ponad 15 000 produktów zawierających azotany lub dodatki azotynowe. Ich wpływ na nasze zdrowie był dokładnie badany od lat: już latem ubiegłego roku, ANSES potwierdził „związek między ryzykiem raka jelita grubego a ekspozycją” dla tych artykułów.
Nowe francuskie badanie opublikowane we wtorek w czasopiśmie Medycyna Plusa Proponuje tym razemZwiązek między azotynami z dodatków a możliwym zwiększonym ryzykiem cukrzycy typu 2ogłasza Bernard Srour, doktor habilitowany w Inserm, który współkierował badaniami. Przewlekła choroba, która powoduje nadmiar glukozy we krwi, cukrzyca dotyka około 3,5 miliona ludzi we Francji i może powodować poważne powikłania (zawał mięśnia sercowego, niewydolność serca lub nerek, udar mózgu itp.). Dla przypomnienia, jeśli cukrzyca typu 1 występująca w dzieciństwie wiąże się z zaburzeniem…
„Miłośnik muzyki. Miłośnik mediów społecznościowych. Specjalista sieciowy. Analityk. Organizator. Pionier w podróżach.”
More Stories
Airbus uruchamia program Pléiades Neo Next, mający na celu ulepszenie oferty obserwacji naziemnych
Tuluza: Fontanny będą pomalowane na czerwono w celu zwiększenia świadomości na temat raka pęcherza moczowego: Wiadomości
Katastrofa, która czeka Ziemię, jeśli Księżyc zniknie