Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Czy azotyny w wędlinach mogą powodować cukrzycę?

Czy azotyny w wędlinach mogą powodować cukrzycę?

Azotyny są stosowane jako dodatki, na przykład w celu lepszego konserwowania wieprzowiny i nadania jej bardziej apetycznego jasnoróżowego koloru. kuvona/stock.adobe.com

odchylenie – Opublikowane we wtorek francuskie badanie na dużą skalę wskazuje na potencjalne nadmierne ryzyko dla ciężkich konsumentów.

Szynka, kiełbaski, kanapki… Na francuskim rynku znajduje się ponad 15 000 produktów zawierających azotany lub dodatki azotynowe. Ich wpływ na nasze zdrowie był dokładnie badany od lat: już latem ubiegłego roku, ANSES potwierdził „związek między ryzykiem raka jelita grubego a ekspozycją” dla tych artykułów.

Nowe francuskie badanie opublikowane we wtorek w czasopiśmie Medycyna Plusa Proponuje tym razemZwiązek między azotynami z dodatków a możliwym zwiększonym ryzykiem cukrzycy typu 2ogłasza Bernard Srour, doktor habilitowany w Inserm, który współkierował badaniami. Przewlekła choroba, która powoduje nadmiar glukozy we krwi, cukrzyca dotyka około 3,5 miliona ludzi we Francji i może powodować poważne powikłania (zawał mięśnia sercowego, niewydolność serca lub nerek, udar mózgu itp.). Dla przypomnienia, jeśli cukrzyca typu 1 występująca w dzieciństwie wiąże się z zaburzeniem…

Ten artykuł jest przeznaczony wyłącznie dla subskrybentów. Pozostało Ci 86% do odkrycia.

Przesuwanie granic nauki to także wolność.

Kontynuuj czytanie artykułu za 0,99 € za pierwszy miesiąc

Już subskrybowane?
Zaloguj się

READ  Zielone światło od Najwyższego Urzędu Zdrowia dla trzech odpowiednich szczepionek Omicron na tę jesień