Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Co oznacza nowy znak pojawiający się na WhatsApp – Prywatność wiadomości może ulec zmianie

Co oznacza nowy znak pojawiający się na WhatsApp – Prywatność wiadomości może ulec zmianie

Ten nowy tag może pojawić się w niektórych Twoich wiadomościach. Powiadamia Cię o zmianie poufności rozmowy.

Ponad cztery miliardy użytkowników na całym świecie korzysta z komunikatora WhatsApp do komunikacji. Ta wpływowa platforma stworzona przez Meta oferuje wiele funkcji, do których można uzyskać dostęp bezpośrednio w dyskusjach indywidualnych lub grupowych lub w ustawieniach aplikacji. W niektórych wiadomościach właśnie pojawił się nowy symbol. Być może już to widziałeś, a może jeszcze nie wiesz.

Tak jest w przypadku dziwnego „kodu flagi”. Pojawiają się tylko na czatach, w których aktywowano funkcję Wiadomości tymczasowe, która pozwala wyczyścić całą zawartość czatu po 24 godzinach, 7 dniach lub 90 dniach. Po co ta nauka? Umożliwia ominięcie automatycznego usuwania wiadomości tymczasowych. Najpierw wyjaśnimy Ci, jak to zrobić, aby było to widoczne, a następnie poinformujemy, jakie może to mieć konsekwencje dla poufności Twoich rozmów. Jak używać ikony flagi w WhatsApp:

  1. Najpierw upewnij się, że w WhatsApp nie ma żadnych oczekujących aktualizacji.
  2. Otwórz aplikację i przejdź do dowolnego czatu.
  3. Naciśnij długo wiadomość lub plik, aż zostanie podświetlony.
  4. Jak widać ikona flagi nie pojawia się.
  5. Aby to włączyć, dotknij nazwy kontaktu lub grupy > przewiń w dół > dotknij Wiadomości tymczasowe > wybierz opcję.
  6. Wyślij nową wiadomość na czacie.
  7. Kliknij właśnie wysłaną wiadomość, a zobaczysz ikonę flagi. Kliknij na to.
  8. Znak pojawi się obok wysłanej wiadomości. Oznacza to, że Twoja wiadomość nie zostanie usunięta, nawet jeśli bierzesz udział w „tymczasowej” dyskusji na temat wiadomości.
  9. Po upływie czasu automatycznego usuwania Twoja wiadomość nie zostanie usunięta z dyskusji.

Co sądzisz o tej nowej funkcji? To prawda, że ​​jest to praktyczne, gdy prowadzisz z kimś rozmowę i aktywujesz wiadomości tymczasowe. Czasami nie chcemy usuwać niektórych wiadomości, takich jak adres lub kod, dopóki ktoś nie będzie mógł ich znaleźć. Innymi słowy, może to zaszkodzić prywatności Twoich wiadomości. Jeśli włączysz flagę, pamiętaj, że Twoja wiadomość nigdy nie zostanie usunięta, gdy będziesz myślał, że uczestniczysz w tymczasowej rozmowie. Korzystaj więc z nauki ostrożnie. Pamiętaj, że możesz usunąć flagę z wiadomości, klikając ją ponownie i wybierając „Nie przechowuj już tej flagi”.

READ  Jeśli masz stary komputer, który nie obsługuje systemu Windows 11, Google ma dla Ciebie idealne rozwiązanie. Może to mieć wpływ na 240 milionów komputerów