Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Ciężko na sercu, te słodycze powinny być ograniczone (nawet w małych ilościach).

Ciężko na sercu, te słodycze powinny być ograniczone (nawet w małych ilościach).

Naukowcy stwierdzili, że był „znacznie silniejszy, niż wcześniej sądzono”. Apelują o ostrożność.

Tam Korzeń glicyryzy Od dawna używany jako roślina lecznicza I Aromat. między 30 i 50 razy słodszy Z białego cukru może zmieniać poziom potasu i sodu w organizmie, co uważa się za pomocne Regulacja płynów ustrojowych. Jedzenie zbyt dużej ilości może powodować Zwiększone ciśnienie krwiA Retencja wodyA Słabe mięśnie I Zaburzenia rytmu serca. Według Światowej Organizacji Zdrowia ryzyko wystąpienia szkodliwych skutków jest niewielkie, jeśli go nie przekroczymy 100 mg dziennie kwasu lukrecjowego (substancja czynna korzenia). Naukowcy udowodnili jednak, że jest inaczej i wzywają konsumentów do zachowania ostrożności.

Silniejszy niż wcześniej sądzono

Składnik cukierków ekstrahuje się z korzenia lukrecji, który lubimy jeść na miękko lub na twardo, ale nie należy go nadużywać, ponieważ może podnieść ciśnienie krwi. Badanie opublikowane w „Amerykański dziennik żywienia klinicznego”, zostały przeanalizowane przez naukowców z Uniwersytetu w Linköping 28 tematów Byli w wieku od 18 do 30 lat, po tym jak spożywali naprzemiennie 3 gramy lukrecji (słynnego cukierka) zawierającego 100 mg kwasu lukrecjowego (GA). Przyjmowali losowo lukrecję lub produkt kontrolny (o smaku zwanym salmiakiem) przez dwa tygodnie, a następnie robili sobie przerwę o tej samej długości przed wybraniem drugiej opcji. Uczestnicy zostali poproszeni o codzienny pomiar ciśnienia krwi. Dane te dodano do próbek krwi, aby przeanalizować w szczególności stężenie sodu, potasu i kreatyniny. Wyniki na to wskazują „Lukrecja jest mocniejszy Niż myśleliśmy, z Znaczący wzrost ciśnienie krwi (średnio 3,1 mmHg), nawet przy przyjmowaniu tylko 100 mg AG dziennie. Badacze ogłosili. „Nie wykazano takiego wzrostu ciśnienia krwi u zdrowych młodych ludzi spożywających tak małe ilości lukrecji”. – skomentował Peder F. Jegerstam, lekarz pierwszego kontaktu i główny autor badania.

READ  Być może masz mikroplastik w mózgu i naukowcy biją na alarm

Odpowiedzialny za „naprężenie mięśnia sercowego”

Spożycie lukrecji ma również wpływ na koncentrację Renina (enzym) iAldosteron (hormon) Współpracują ze sobą, regulując ciśnienie krwi. Naukowcy odkryli, że po zjedzeniu lukrecji spadło ono we krwi Jedna czwarta uczestników, Bardziej wrażliwy Z kwasem lukrecjowym. Ta grupa również zaprezentowała się Wysoki poziom białka To, że serce wydziela więcej, gdy musi pracować ciężej, aby przepompować krew przez ciało, nazywa się „peptyd natriuretyczny”. Tam „Uwalnianie peptydów natriuretycznych[jest]oznaką stresu mięśnia sercowego”. Naukowcy zauważają. Naukowcy mają nadzieję, że te odkrycia zachęcą producentów do dostarczania konsumentom większej ilości informacji: „Nasze wyniki zachęcają do większej ostrożności w zakresie zaleceń i etykietowania żywności zawierającej lukrecję”. mówi Fredrik Nystrom, kierownik badania. W rzeczywistości nie jest łatwo ustalić, ile kwasu lukrecjowego znajduje się w lukrecji, ponieważ różni się ono w zależności od jego źródła, warunków przechowywania i rodzaju użytego korzenia.