Numer jeden w Europie pod względem produkcji i eksportu, szczególnie do Europy Zachodniej, polski przemysł drobiarski, który do tej pory zaopatrywał bardzo dużą liczbę restauracji i stołówek, dotkliwie odczuł zamknięcie tych zakładów, Codzienne notatki liberalne Gazety Wyborczej W raporcie dotyczącym branży.
Zdaniem Izby Producentów Drobiu…Choć dokładne dane nie są jeszcze znane, pewne jest, że eksport spadł o kilkadziesiąt procent. Szacujemy, że na koniec kwietnia chłodnie Zakończy się na 120 000 dodatkowych ton mięsa drobiowego. Polski rynek nie będzie w stanie wchłonąć takiej ilości.”
To załamanie popytu zagranicznego, które oznaczało prawie połowę krajowej produkcji, ma konsekwencje dla wszystkich ogniw łańcucha: rzeźni, hodowców bydła i inkubatorów jaj na wyższym szczeblu łańcucha dostaw. Jednak zawód wspomina: „Kurczaki to żywe stworzenia, trzeba coś z nimi zrobić. dżem Każdego dnia ponoszą wysokie koszty ich wyżywienia. Po sześciu tygodniach nie było to już opłacalne. „Jeśli hodowcy nie będą mogli sprzedawać kurczaków, ogień i tak będzie palił”.
Aby tego uniknąć, niektórzy hodowcy zabijają pisklęta przedwcześnie, jak w tym „Firma rodzinna istniejąca już od trzech pokoleń. Przed Wielkanocą szef wraz z synem zagazowali 150 osób 000 piskląt, ponieważ klienci już ich nie chcą. „Nie chciał ryzykować karmienia zwierząt, które mogłyby trafić do spalarni”. Ojciec wyjaśnia, że chore pisklęta są zwykle miażdżone, ale… „Przy takiej ilości nie da się zapobiec kruszarkom. Jedynym sposobem jest gaz. To, co dzisiaj robimy, pewnego dnia przyniesie karę boską. „
„Każdego roku w Polsce rodzi się ponad miliard kurczaków i dziesiątki milionów indyków, gęsi i kaczek”. Pamiętaj o gazecie.
„Miłośnik muzyki. Miłośnik mediów społecznościowych. Specjalista sieciowy. Analityk. Organizator. Pionier w podróżach.”
More Stories
Ta polska firma produkuje w 100% biodegradowalne talerze i sztućce z wykorzystaniem pszenicy
Toupret kupuje konkurenta w Polsce
Drobiarski gigant LDC jest w trakcie przejęcia fabryki Konspolu w Polsce