Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Aspartam: Dlaczego sztuczny słodzik Star do słodkich napojów stanowi problem?

Aspartam: Dlaczego sztuczny słodzik Star do słodkich napojów stanowi problem?

Według przeciwkoW walce z rakiem aspartam, który do dziś zachowuje tytuł najczęściej stosowanej substancji słodzącej na świecie, wchodzi w skład ponad 6000 tzw. „lekkich” lub „łagodnych” produktów spożywczych. Chociaż wiele raportów ekspertów wykluczyło jakikolwiek niekorzystny lub szkodliwy wpływ na zdrowie w ciągu ostatniej dekady, dwa badania europejskie spowodują jednak poważne zakłócenia. Pierwsze badanie przeprowadzone przez Fundację Ramazzini w Bolonii w latach 2005–2010 wykazało, że aspartam powoduje raka, zwłaszcza wątroby i płuc, u szczurów i myszy, które spożywały go przez całe życie.

Jednakże Komisja Nadzoru Finansowego orzekła, że ​​„Nie stwierdzono związku pomiędzy zwiększoną częstością występowania chłoniaka i białaczki u szczurów leczonych aspartamem”, zwłaszcza ze względu na pewne zmiany patologiczne związane z wiekiem człowieka. Również w 2010 roku w czasopiśmie opublikowano duńskie badanieAmerykański dziennik żywienia klinicznego Stwierdziła, że ​​picie przynajmniej jednego napoju bezalkoholowego dziennie zawierającego substancję słodzącą zwiększa ryzyko przedwczesnego porodu o 27%, a w przypadku więcej niż czterech aż o 78%. Jednak w tym przypadku ocena EFSA jest bardziej wyważona, co sugeruje, że należy wziąć pod uwagę inne czynniki środowiskowe, zwłaszcza narażenie na inne produkty spożywcze.

READ  Oszałamiający i bezprecedensowy obraz Marsa z okazji 20-lecia sondy Mars Express