Według przeciwkoW walce z rakiem aspartam, który do dziś zachowuje tytuł najczęściej stosowanej substancji słodzącej na świecie, wchodzi w skład ponad 6000 tzw. „lekkich” lub „łagodnych” produktów spożywczych. Chociaż wiele raportów ekspertów wykluczyło jakikolwiek niekorzystny lub szkodliwy wpływ na zdrowie w ciągu ostatniej dekady, dwa badania europejskie spowodują jednak poważne zakłócenia. Pierwsze badanie przeprowadzone przez Fundację Ramazzini w Bolonii w latach 2005–2010 wykazało, że aspartam powoduje raka, zwłaszcza wątroby i płuc, u szczurów i myszy, które spożywały go przez całe życie.
Jednakże Komisja Nadzoru Finansowego orzekła, że „Nie stwierdzono związku pomiędzy zwiększoną częstością występowania chłoniaka i białaczki u szczurów leczonych aspartamem”, zwłaszcza ze względu na pewne zmiany patologiczne związane z wiekiem człowieka. Również w 2010 roku w czasopiśmie opublikowano duńskie badanieAmerykański dziennik żywienia klinicznego Stwierdziła, że picie przynajmniej jednego napoju bezalkoholowego dziennie zawierającego substancję słodzącą zwiększa ryzyko przedwczesnego porodu o 27%, a w przypadku więcej niż czterech aż o 78%. Jednak w tym przypadku ocena EFSA jest bardziej wyważona, co sugeruje, że należy wziąć pod uwagę inne czynniki środowiskowe, zwłaszcza narażenie na inne produkty spożywcze.
„Miłośnik muzyki. Miłośnik mediów społecznościowych. Specjalista sieciowy. Analityk. Organizator. Pionier w podróżach.”
More Stories
Dwa badania potwierdzają, że zaburzenia funkcji poznawczych utrzymują się przez długi okres, do 1 roku po urazie
W Kalifornii wykryto dwa przypadki ptasiej grypy u ludzi
Kiedy i jak zauważamy to we Francji?