Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Poprawia sen i funkcje poznawcze

Możesz go znać, nie znając go.

Dobry sen pozwala na dobrą regenerację fizyczną, psychiczną i intelektualną. Ale nie zawsze łatwo jest zasnąć, zwłaszcza gdy się starzeje. Starzenie się wiąże się z gorszą jakością snu. Ma to konsekwencje: spanie mniej niż 6 godzin na dobę w wieku od 50 do 60 lat może zwiększyć ryzyko demencji o 30%, przypominają autorzy badania opublikowanego w PLOS ONE. W tym badaniu podkreślili korzyści płynące ze stosowania określonej herbaty w poprawie funkcji poznawczych i snu u osób starszych.

Naukowcy wykorzystali dane od 99 osób w wieku od 60 do 85 lat. Wśród nich 64 miało subiektywne pogorszenie funkcji poznawczych, a 35 miało łagodne zaburzenia poznawcze. Podzielono ich losowo na dwie grupy: grupę interwencyjną i grupę kontrolną. Grupa interwencyjna otrzymywała 2 gramy słynnej herbaty dziennie przez 12 miesięcy. Grupa kontrolna otrzymywała jednocześnie inny napój o takim samym wyglądzie, kolorze i zapachu jak herbata.

Ostatecznie herbata poprawiła zdolność utrzymywania uwagi, podobnie jak ostrość społeczna grupy interwencyjnej, czyli zdolność postrzegania emocji. To nie wszystko, wśród konsumentów herbaty można zaobserwować także tendencję do poprawy jakości snu. Ale co to jest?

To herbata matcha, japoński napój bogaty w witaminy C i E, minerały, magnez i potas. „Pomimo obecności zaburzającej sen kofeiny, matcha wykazała działanie ułatwiające zasypianie”. Naukowcy wyjaśnili to własnymi słowami Studiuje. Wpływ herbaty matcha na sen można wiązać z zawartością l-teaniny, której poziom wzrósł u osób objętych badaniem. Jest to aminokwas, który pomaga się zrelaksować oraz zmniejszyć niepokój i stres.

Regularne spożywanie matchy może poprawić percepcję emocjonalną i jakość snu u osób starszych z łagodnymi zaburzeniami funkcji poznawczych. Badacze podsumowują. Można go pić codziennie w ilości od 2 do 3 filiżanek. Możliwość skorzystania z jego właściwości pobudzających i przeciwutleniających.