opublikowany
zdrowiePrzetworzona żywność: jest gorsza, niż nam się wydaje
Płatki kukurydziane, dania gotowe, batony proteinowe… Według nowych badań produkty te szkodzą wszystkim układom organizmu.
- przez
- Selena Ochsner
Mrożona pizza, gotowe sosy i wędliny są bardziej szkodliwe dla zdrowia, niż nam się wydawało. W rzeczywistości nowe badanie wykazało, że spożycie ultraprzetworzonej żywności jest powiązane z łącznie 32 różnymi problemami zdrowotnymi. Należą do nich zwiększone ryzyko chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy typu 2, zaburzeń psychicznych i skrócenia średniej długości życia.
Stwierdzono również, że spożycie tych pokarmów jest powiązane z chorobą Leśniowskiego-Crohna, przyrostem masy ciała i otyłością.
Zwykle zawierają co najmniej pięć składników i różne dodatki. Obecnie na całym świecie wzrasta spożycie gotowej żywności, lodów, chipsów ziemniaczanych, płatków śniadaniowych, jogurtów smakowych i ciastek.
Czym jest żywność ultraprzetworzona?
Według niemieckiego magazynu „Focus” co drugi produkt sprzedawany w handlu jest obecnie uważany za „UPF”, co oznacza „żywność ultraprzetworzona”. Ta ultraprzetworzona żywność przeszła znaczną transformację w procesach przemysłowych i często zawiera wiele składników, w tym dodatki, aromaty i konserwanty.
Należą do nich zazwyczaj produkty gotowe do spożycia, fast foody, posiłki mrożone, przekąski, napoje bezalkoholowe i desery. Produkty te charakteryzują się zazwyczaj wysoką zawartością energii, ale niską zawartością składników odżywczych i błonnika.
Przykłady: Dania gotowe (mrożona pizza, gotowe zupy), fast food (burgery, frytki, nuggetsy z kurczaka), płatki zbożowe i batoniki zbożowe, napoje bezalkoholowe i inne napoje słodzone, chipsy i krakersy ziemniaczane, przystawki (chipsy tortilla, popcorn), makarony instant, desery (batoniki czekoladowe, misie), ciastka, ciasta i ciastka, wędliny i zamienniki mięsa, gotowe sosy i dressingi, dania mrożone, napoje energetyzujące i napoje dla sportowców.
Szkodliwy dla całego organizmu
Badanie opublikowane w Brytyjski dziennik medyczny, zawiera dużą ilość danych. Australijscy, amerykańscy, francuscy i irlandzcy badacze wzięli udział w metaanalizie 45 badań, w których łącznie wzięło udział 9,8 miliona osób.
Naukowcy podkreślili, że należy podjąć niezbędne działania, aby celowo ograniczyć światowe spożycie ultraprzetworzonej żywności.
Społeczność naukowa skomentowała te wyniki. Carlos Monteiro, profesor na Uniwersytecie w São Paulo (Bré), potwierdził, że odkryto, że „istnieją bogate środki odżywcze w elementach ultratransformacyjnych, które można zastosować we wtyczce, dla wszystkich układy „ciała”.
Problem staje się coraz poważniejszy
Zdaniem autorów badania, w krajach zachodnich podstawą diety staje się żywność wysoko przetworzona. Jak wynika z badania przeprowadzonego przez profesora Davida Faha, eksperta ds. żywienia z Berna, w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii produkty te stanowią ponad połowę dziennego spożycia kalorii, w porównaniu z jedną czwartą w Szwajcarii.
Czy już obserwujesz nas na WhatsApp?
Zapisz się na naszą stronę internetową Kanał WhatsAppa Klikając link lub skanując poniższy kod QR i aktywując mały 🔔. Otrzymasz Podsumowanie dzisiejszych wiadomościMiędzy informacją a rozrywką.
„Miłośnik muzyki. Miłośnik mediów społecznościowych. Specjalista sieciowy. Analityk. Organizator. Pionier w podróżach.”
More Stories
Słynny obraz centralnej czarnej dziury w Drodze Mlecznej, Sgr A*, będzie błędny!
Lekarze apelują o systematyczne badania przyszłych matek
SpaceX planuje zrobić znacznie lepiej ze Starship 6 i zapowiada się niesamowicie!