W Doha każdy znajdzie coś dla siebie. W tym odcinku przyjrzymy się różnym rodzajom żywności dostępnej w Katarze. To prawdziwy tygiel wielokulturowych kuchni.
Katar naprawdę oferuje każdą kuchnię w menu zarówno dla turystów, jak i mieszkańców. Chociaż kraj ten słynie z wielu eleganckich i ekskluzywnych restauracji, kop trochę głębiej, a znajdziesz kilka ukrytych klejnotów.
Rodzinna restauracja Zhen Street Kitchen Zhang Jia Ni specjalizuje się w tradycyjnych daniach kuchni północno-wschodniej części Chin. Mówi, że wiele się zmieniło w Doha, odkąd jej rodzice otworzyli tu swoją pierwszą restaurację ponad dziesięć lat temu. Teraz otwarty w West Bay, nadmorskiej dzielnicy Doha, krajobraz mógł się zmienić, ale właściciel Jia Ni mówi, że pasja się nie zmieniła.
„Dlaczego (otwierać) moją restaurację? Jia Ni śmieje się, bo lubię jeść.
Jia Ni, która jest otwarta od ponad 20 lat, twierdzi, że teraz znacznie łatwiej jest znaleźć chińskie składniki niż dziesięć lat temu.
„(Wcześniej), kiedy jechaliśmy do Chin, pakowaliśmy (składniki) do bagażu. Ale teraz jest lepiej, ponieważ mają tutaj supermarket, chiński supermarket. Więc jest nam łatwiej.
Blogerka kulinarna, Rachel Morris, cieszy się, że w mieście pojawia się więcej restauracji dla matek i popów. Prowadząc własnego bloga kulinarnego Life on the Wedge, Morris zna każde danie, które ma do zaoferowania Doha.
„Katar to kraj, który ma obsesję na punkcie jedzenia. Dużo jemy poza domem. Uwielbiamy jadać w restauracjach. Jest też bardzo wielokulturowy. Tak wielu ludzi chciałoby powielić swoje upodobania tutaj, w domu” – mówi Morris.
Kuchnia azjatycka jest obfita w Doha. Oprócz kuchni chińskiej możesz także skosztować wyśmienitej kuchni tajskiej, birmańskiej i wietnamskiej – a to wszystko znajdziesz pod jednym dachem w Tuk Tuk Saigon.
Restauracja Tuk Tuk Saigon została otwarta podczas Mistrzostw Świata 2022. Wraz z przyjazdem do Kataru fanów piłki nożnej z całego świata, catering stał się również bardziej międzynarodowy.
„Tuk Tuk Saigon to nie tylko jedzenie, ale także atmosfera” — mówi Natcha Kijjullajarit Friel, współwłaściciel Tuk Tuk Saigon. „Otrzymujemy wystrój z Tajlandii i Wietnamu, aby upewnić się, że przyjdziesz i będziesz cieszyć się atmosferą, a także cieszyć się jakością jedzenia, które przynosimy na stół”.
Birmańska kuchnia jest ostatnim dodatkiem do menu – a Morris całym sercem się z tym zgadza. „Jednym z moich ulubionych dań w ich menu jest coś, co nazywa się birmańskim spaghetti. (…) To naprawdę trafia we wszystkie moje nuty. Jest słodki, słony, chrupiący. Ma ogórki kiszone. Powiedziała.
Stwórz „społeczność smakoszy”
Miejscowi są zdecydowanie rozpieszczani wyborem w Doha. Bloger kulinarny i współautor „QATAR Bite by Bite: A Peek into Qatar’s Food Scene” organizuje wycieczki kulinarne z The Doha Food Project.
„Jedną z nich nazywamy „Smakosze w ruchu”, gdzie chodzimy do trzech różnych restauracji na jednej ulicy lub dzielnicy. Druga to „Smakosze pod jednym dachem”, jak tutaj w The Westin, gdzie chodzimy do trzech różnych restauracji, ale w hotelu lub w ośrodku, mówi Booth.
Przez całą noc Booth chodzi po okolicy, upewniając się, że wszyscy są szczęśliwi i dobrze odżywieni. Booth na co dzień pracuje w przemyśle naftowym i gazowym, ale zaczął blogować o gotowaniu trzy lata temu.
„Robię to dla zabawy, dlatego to robię. Bardzo lubię odkrywać swoją pasję.
Sprowadzenie Ameryki Południowej do Doha
Katar to nie tylko kuchnia azjatycka.
W ostatnich latach kuchnia peruwiańska szturmem podbiła kulinarny świat, zarówno w trendach kulinarnych, jak iw gastronomii. Kiedy myślisz o kuchni peruwiańskiej, możesz pomyśleć o ceviche lub quinoa. Ale to o wiele więcej, mówi Hassan Kiabasi, szef kuchni w COYA Doha.
„Ceviche jest trochę peruwiańska. Ale to coś więcej. (Istnieje) 3000 różnych odmian ziemniaków, prawie sto odmian kukurydzy.
Przed XVI wiekiem w Europie i na Wschodzie nie wiedzieliśmy, co to jest ziemniak. „[Oni]są z Peru. Są też papryki peruwiańskie. Pasują do prawie wszystkiego, co gotujesz w Peru” – mówi Kayabasi.
To, co naprawdę wyróżnia kuchnię peruwiańską, to popisowe danie, Arroz Nikkei. Składa się z marynowanego okonia morskiego, zwęglonego nad otwartym ogniem spoczywającego na łóżku z pachnącego ryżu.
Skwierczący smak z Korei
Wraz z globalnym rozwojem muzyki i dramatów K-pop, popularność koreańskich grilli rozprzestrzeniła się również na arenie międzynarodowej. To prawdziwie interaktywne doświadczenie kulinarne, którym można się cieszyć z rodziną lub przyjaciółmi.
Yee Hwa otwarto w Katarze w 1998 roku, na wiele lat przed koreańską falą kulturalną. Dziś Seung Moon kontynuuje to, co rozpoczęli jego rodzice, otwierając dwie kolejne filie i szerząc miłość do koreańskiego grilla.
„Koreański grill jest inny, ponieważ wszyscy wokół stołu biorą w nim udział. Mięso jest krojone w cienkie plastry, dzięki czemu gotuje się łatwo i we własnym tempie” – mówi Moon.
Niezależnie od tego, czy jesz go na lunch czy kolację, we dwoje czy w grupie, połączenie potraw, sosów, mięs i smaków sprawia, że koreański grill jest tak żywy, jak sam kraj.
Malezyjskie przysmaki
Serwując bogate menu kuchni malajskiej i indonezyjskiej, Maman Rozie obiecuje domową kuchnię.
Urodzona w Malezji Mama Rosie po raz pierwszy przyjechała do Kataru wraz z rodziną w 1996 roku. Wkrótce potem zaczęła gotować posiłki dla swoich rodaków, którzy również wyemigrowali, ale bez rodzin, aby zapewnić im przewagę. Smak domu z dala od domu.
Przy wsparciu swojej społeczności rozszerzyła to, co zaczęło się jako biznes domowy, w restauracji, której jest teraz właścicielem.
Wołowina rendang, laksa i satay. Oto niektóre z narodowych dań Malezji i najpopularniejsze w menu.
Kuchnia polska w Doha?
Tak, dobrze to przeczytałeś. Niedaleko Mama Rosie’s znajduje się Restauracja Polka, pierwsza i jedyna polska restauracja w Katarze.
Magda Lux otworzyła Polkę pod koniec 2022 roku, głównie dlatego, że brakowało jej polskiego jedzenia. Ale chciała też dzielić się częścią swojej kultury z innymi, od jedzenia po dekoracje — i to jest naprawdę dynamiczne.
„Wygląda jak małe muzeum. Zrobiliśmy wszystko ręcznie i zbudowaliśmy wiele rzeczy z drewna” – mówi Lux.
A polska kuchnia to nie tylko pierogi czy ravioli. Polka Menu obiecuje kulinarne doznania typowego weekendowego posiłku w Polsce.
„U nas nazywa się to kapustą prasowaną, ale w Polsce nazywamy to golombkami. To kapusta zawijana w mięso i ryż. I zapiekanka (czyli) coś w rodzaju pizzy. Jest pyszna.”
„Dla mnie najważniejsze jest dzielenie się moją kulturą. Dzielenie się kulturą poprzez jedzenie sprawia, że jestem najszczęśliwszy.
„Miłośnik muzyki. Miłośnik mediów społecznościowych. Specjalista sieciowy. Analityk. Organizator. Pionier w podróżach.”
More Stories
Ta polska firma produkuje w 100% biodegradowalne talerze i sztućce z wykorzystaniem pszenicy
Toupret kupuje konkurenta w Polsce
Drobiarski gigant LDC jest w trakcie przejęcia fabryki Konspolu w Polsce