Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Połowa miodu importowanego do UE jest w rzeczywistości „zafałszowana”

Połowa miodu importowanego do UE jest w rzeczywistości „zafałszowana”

Czy wiedziałeś ? Unia Europejska Importuje około 40% swojego spożycia miodu. Jednak połowa tych importowanych miodów jest podejrzewana o fałszowanie, zwłaszcza poprzez dodanie syropu cukrowego, zgodnie z badaniem przeprowadzonym przez władze europejskie opublikowanym w czwartek, w którym wymieniono miody z Chin i Turcji.

Zbadane przez Służbę Badawczą Komisji EuropejskiejEuropejski Urząd ds. Zwalczania Nadużyć Finansowych Olav wyjaśnia, że ​​z 320 próbek zbadanych w szesnastu państwach członkowskich prawie 46% jest wysoce podejrzanych o niezgodność z przepisami UE, znacznie więcej niż 14% odnotowanych podczas ostatniego badania w 2015 r. Podejrzewano 89 miodów pochodzących z Chin, podobnie jak prawie wszystkie miody importowane z Turcji (14 z 15).

Wszystkie dziesięć wpisów wprowadzonych przez Zjednoczone Królestwo Są one uważane za niekompatybilne, „być może dlatego, że miód wyprodukowany w innych krajach jest tam mieszany, zanim zostanie ponownie wyeksportowany”. Instalowany jest również miód ukraiński, meksykański i brazylijski.

Zagrożenia dla zdrowia ludzi będą niskie

Główna oszukańcza technika: dodanie syropu cukrowego (ryżowego, pszennego lub buraczanego) w celu obniżenia ceny, ale raport wspomina również o stosowaniu dodatków i barwników lub fałszowaniu informacji o śledzeniu. „Miód naturalnie zawiera cukry i zgodnie z prawem UE musi pozostać czysty: nie można dodawać wody ani taniego sztucznego syropu cukrowego w celu zwiększenia objętości” – wspomina Olaf.

„Jeżeli ryzyko dla zdrowia ludzi jest niskie, to takie praktyki oszukują konsumentów i szkodzą uczciwym producentom w obliczu nieuczciwej konkurencji” – wyjaśnia policjant ds. w stosunku do kosztów Waha się między 0,40 – 0,60 €/kg za syrop cukrowy z ryżu.

Wymagane kontrole na wysokości

Spośród 123 eksporterów miodu do Europy 70 jest podejrzanych o fałszowanie ich produktów, a spośród 95 zbadanych europejskich importerów dwie trzecie jest dotkniętych co najmniej jedną podejrzaną partią. Do tej pory „44 pracowników UE zostało zbadanych, a siedmiu zostało ukaranych” – mówi Olaf.

READ  "Transport osobowy doszedł do kresu logiki przepływów zbiorowych i napiętych"

Z 21 próbek pobranych we Francji tylko 4 zawierały „prawdziwy miód”. W Niemcy, która skupia jedną trzecią europejskiego importu, połowa z 32 pobranych próbek była podejrzana. Reakcja Foodwatch „To alarmujące odkrycie pokazuje, że rynek europejski to istne sito, które pozwala oszustom sprzedawać własne podrabiane produkty”.

Organizacja pozarządowa działająca na rzecz konsumentów wzywa do „wzrostu kontroli”, „skoordynowanej metodologii wykrywania oszustw” i zobowiązania do przejrzystości dostarczanych informacji: „Przeszkody w fałszowaniu artykułów spożywczych nie mogą być w żaden sposób usuwane w nagłych wypadkach” – mówi.