Dziś wieczorem na M6 La Brewlangerie próbuje szczęścia w programie „La Meilleur Boulangerie de France” emitowanym od 18:45. Jeden z jego kolegów zmierzy się z piekarzem Romainem Courbetem w Tuluzie, wśród dziesięciu piekarni wybranych dla Oksytanii. Stworzona na potrzeby pokazu, La Brewbaka poda bogatą, bogatą w piwo polską brioszkę (La babka), usianą papryką, jagodami i prażonymi orzechami laskowymi. Będzie musiała także podjąć wyzwanie rzucone przez Norberta Tarayre’a i Bruno Cormeraisa, jury-gospodarza wystawy, dotyczące kreatywności opartej na produkcie z regionu lub symbolicznej potrawy. Nasz piekarz, który był zaskoczony skontaktowaniem się ekipy filmowej w sierpniu zeszłego roku w poszukiwaniu alternatywnych lub oryginalnych piekarni, jest bardzo szczęśliwy, że może wziąć udział w konkursie. Przyznaje, że „był to dobry impuls do tworzenia nowych produktów i świetna okazja do promocji mojego biznesu”. Brewlangerie, owoc spotkania w 2019 roku z piwowarem Nicolasem Costesem, jest pierwszą piekarnią/browarem, która odzyskuje straty każdego biznesu. Z chlebem z piwem i piwem z chlebem unika marnotrawstwa i jest częścią cnotliwego cyklu użytkowania produktów. W swoim sklepie, który został otwarty w marcu zeszłego roku, niedaleko Fer à Cheval w Saint-Cyprien, La Brewlangerie serwuje chleb na zakwasie, chleb sezonowy, brioche wyrabiane według metod przodków oraz piwo rzemieślnicze. Czy Brewlangerie zostanie wybrana do reprezentowania Oksytanii w finale przyszłej wiosny? Tak czy inaczej, życzę mu powodzenia!
„Miłośnik muzyki. Miłośnik mediów społecznościowych. Specjalista sieciowy. Analityk. Organizator. Pionier w podróżach.”
More Stories
Ta polska firma produkuje w 100% biodegradowalne talerze i sztućce z wykorzystaniem pszenicy
Toupret kupuje konkurenta w Polsce
Drobiarski gigant LDC jest w trakcie przejęcia fabryki Konspolu w Polsce