Droższe jest lepsze? Nie…
©
Ta polska firma znana jest z jakości czystych, wędzonych filetów z jesiotra, które pojawiły się na rynku w latach 80-tych. Z biegiem lat stała się wiodącym producentem kawioru w Europie i drugim producentem kawioru na świecie z 29 tonami kawioru rocznie sprzedawanymi i posiada 50-letnie doświadczenie w hodowli ryb, które hodują jesiotry w kontrolowanych wodach naturalnych, o dużym przepływie od rzeki. ” To ważne, ponieważ wpływa na smak jajek. Im więcej jesiotra wychowuje się w zamkniętych, wąskich, przekarmiających stawach, tym większa zawartość tłuszczu w jajach, o rybim smaku, nawet lekko mętnym. ”, opisuje specjalista, który przez rok próbował wszystkiego!U Antoniusza jesiotr jest na diecie na 15 dni przed ubojem, aby zapewnić najwyższą jakość.
Jeśli nie ufasz nazwie Caviar, czy możesz wtedy zaufać cenie? Im droższe, tym lepiej? ” To też nie jest gwarancja , pomyśl Charlotte Goodfreud. W rzeczywistości kawior jest tak naprawdę wyjątkowym produktem, którego cena jest wysoka, ponieważ samice jesiotra oddają w jajach 10% swojej wagi, a uzyskanie jaj wysokiej jakości wymaga od 13 do 15 lat dojrzewania.
Jednak to, co również decyduje o jakości, to żywienie ryb i identyfikowalność jaj. „Oznacza to, że wszystkie jaja w pudełkach pochodzą od tej samej ryby:” Jednak kompleksów jest znacznie więcej, niektóre o znanych nazwach, niż ich producenci. Jednak gdy jajka w pudełku pochodzą z tej samej ryby, jakość i smak będą lepsze. Antonios zawsze dostarczał część swojego kawioru do innych domów, ale od 2014 roku dom postanowił sprzedawać go osobom prywatnym. W „menu”: osciètre i „baerii”, czyli kawior syberyjski. Ten ostatni jest nieco tańszy, jego perełki mają średnicę 2,4-3,2 mm, mają intensywny zapach i są bardziej jodowane. „Można odnieść wrażenie, że jest bardziej słony. Ale nie, kawior to tylko jajka i 3% bardzo drobna sól i to na pewno!” Smak jest jodowany, o lekko orzechowym, szarobrązowym kolorze z oliwkowo-złotymi refleksami, które koneserzy docenią tak samo jak król kawioru, bieługa, którą Antoninus za kilka lat zaprezentuje.
Spójrz na kod CITES
Aby wskazać wysokiej jakości kawior, stawiamy wszystkie szanse na naszą korzyść, sprawdzając kod identyfikacyjny (długi) na etui, który jest obowiązkowy od 2006 roku, ale nie zawsze. Wszystkie rodzaje kawioru z legalnego źródła faktycznie mają ten kod CITES, który zawiera cyfry i litery, które pozwalają prześledzić pochodzenie danego kraju, rok produkcji, gatunek, … Należy również uważać na kawior pasteryzowany (należy to zauważyć) , zmienia w pewnym stopniu smak Co: ” Najlepiej wybrać go niepasteryzowany, nawet jeśli wystarczy na 3 miesiące ”.
Jeśli chodzi o konsystencję, wielu konsumentów uważa, że kawior powinien eksplodować w ustach. ” Nie, może to oznaczać, że został wysterylizowany, co zmienia jego konsystencję i częściowo smak. Kawior jemy z łyżką masy perłowej (rodzaj folkloru), ale też po prostu plastyczny (bo nie ma smaku w przeciwieństwie do stali nierdzewnej) i jeśli jajko ma być mało odporne na rozgniecenie na podniebieniu, nie powinien szczypać: nagle stopi się i wypełni usta ” opisuje eksperta.
Wreszcie kilka lat temu, ponieważ dziki jesiotr już nie istniał, pas musiał przejść na jesiotra hodowlanego. Jednak dojrzałość kawioru wynosi co najmniej 10 lat, a z powodu braku podaży został sprzedany po wysokiej cenie! Dziś farmy na całym świecie (jest dużo chińskiego kawioru) spędziły tę dekadę „czekając”, a ceny nie są już tak wysokie jak wcześniej. w domu Antoniusz cena paczki kawioru Oscar waha się od 48 do 69 euro za 30 gramów w zależności od wielkości ziaren i od 39 do 54 euro za 30 gramów syberyjskiego. Są to ogólnie obserwowane ceny wysokiej jakości kawioru.
Smak kawioru?
Nic prostszego: „Kawior podajemy bardzo świeży z puszką na warstwie kruszonego lodu, wystarczy posmakować. Zgadzam się też z sercem łososia. Pikantny? Najlepsze są ziemniaki z odrobiną bitej śmietany lub na jajko na twardo lub jajecznica
Schłodzony szampan lub schłodzona wódka.
„Miłośnik muzyki. Miłośnik mediów społecznościowych. Specjalista sieciowy. Analityk. Organizator. Pionier w podróżach.”
More Stories
Ta polska firma produkuje w 100% biodegradowalne talerze i sztućce z wykorzystaniem pszenicy
Toupret kupuje konkurenta w Polsce
Drobiarski gigant LDC jest w trakcie przejęcia fabryki Konspolu w Polsce