Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

12 najzdrowszych jagód, które warto włączyć do swojej diety

12 najzdrowszych jagód, które warto włączyć do swojej diety

Jakie owoce są pełne prozdrowotnych przeciwutleniaczy, zawierają fitochemikalia zwalczające choroby, dostarczają błonnika, aminokwasów i mikroelementów i są tak wszechstronne, że można je dodawać do prawie każdego słodkiego przepisu? jagody. Jagody należą do najzdrowszych pokarmów na świecie ze względu na imponujący profil odżywczy i zawartość przeciwutleniaczy. Dodanie ich do diety wspiera zdrowie układu odpornościowego, a także funkcje trawienne, sercowo-naczyniowe i poznawcze, jednocześnie wypełniając cię i zwiększając poziom energii.

Jakie są najzdrowsze rodzaje jagód? Oto lista najlepszych jagód.

12 najzdrowszych jagód

1. Jagody

Być może najsłynniejsza jagoda, jagody, są uważane za pożywienie ze względu na zawartość przeciwutleniaczy i wartość odżywczą. Przeciwutleniacze w borówkach zwalczają stres oksydacyjny, który może powodować poważne problemy zdrowotne, w tym raka, neurodegenerację i przedwczesne starzenie. Jagody są również korzystne ze względu na zawartość błonnika, który wspomaga trawienie i wspomaga odchudzanie. Są używane na wiele sposobów, w tym jako składnik wypieków, parfaitów jogurtowych, posiłków owsianych, sałatek i innych.

2. Jeżyny

Bogate w witaminę C, witaminę K i mangan, jeżyny wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego, zmniejszają stany zapalne i promują zdrowy układ sercowo-naczyniowy. Jeżyny mają również wynik ORAC (zdolność pochłaniania wolnych rodników) wynoszący 5905, co czyni je jednym z najbardziej przeciwutleniających pokarmów o udowodnionym działaniu przeciwnowotworowym.

3. Jagoda Goji

Jagody goji są używane w tradycyjnej medycynie chińskiej od ponad 2000 lat. Badania pokazują, że zwiększa poziom energii, jakość snu, skupienie i bystrość umysłu. Wynika to z zawartości składników odżywczych, witamin i minerałów w jagodach, które obejmują ponad 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę A, a także 11 niezbędnych aminokwasów. Jagody Goji są spożywane w celu wspierania zdrowia serca, zwalczania złego nastroju, ochrony zdrowia skóry i oczu oraz poprawy odporności.

4. Czarny bez

Czarny bez zwrócił uwagę na swoją zdolność do wzmacniania układu odpornościowego i zwalczania chorób układu oddechowego, takich jak przeziębienie i grypa. Syrop lub suplementy z czarnego bzu są stosowane w celu skrócenia czasu trwania przeziębienia i grypy oraz złagodzenia objawów. Jagody mają działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwwirusowe, co czyni je użytecznym lekarstwem na infekcje. Ponadto czarny bez może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi, promować detoksykację i łagodzić alergie.

READ  Całkowite zaćmienie Księżyca 16 maja, którego nie można przegapić: kiedy i jak jest monitorowane?

5. Jagody Acai

Ostatnio popularne są miski acai, ale co wiesz o tym brazylijskim owocu? Jagody Acai są bardzo bogate w przeciwutleniacze (w tym antocyjany, które chronią zdrowie serca i poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego), elektrolity, błonnik pokarmowy, minerały śladowe, witaminy z grupy B, aminokwasy i sterole roślinne. Podobnie jak w przypadku wielu jagód, liczba przeciwutleniaczy w jagodach acai jest imponująca i pomaga organizmowi być bardziej odpornym na działanie wolnych rodników.

6. Truskawka

Spożywanie filiżanki truskawek dziennie znacznie przekracza zalecane dzienne spożycie witaminy C, a także manganu, kwasu foliowego, potasu i magnezu. Truskawki są również bogate w przeciwutleniacze, w tym kwercetynę, garbniki i polifenole. Wykazano, że truskawki poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego, zwalczają raka i choroby serca, poprawiają zdrowie skóry i korzystnie wpływają na funkcje poznawcze.

7. Malina

Jagody są kolejnym silnym przeciwutleniaczem i są bogate w mikroelementy, w tym witaminę C, mangan, witaminę K i magnez. Badania sugerują, że dodanie jagód do zbilansowanej diety może pomóc w utracie wagi poprzez przyspieszenie metabolizmu i wspomaganie trawienia. Dieta jagodowa może również pomóc w leczeniu cukrzycy, ponieważ ma niski indeks glikemiczny i ma minimalny wpływ na poziom cukru we krwi, a jednocześnie jest bogata w błonnik.

8. Żurawina

Żurawina zawiera jedno z najwyższych stężeń przeciwutleniaczy ze wszystkich owoców, co czyni ją siłą napędową do ochrony komórek przed wolnymi rodnikami, które mogą prowadzić do chorób przewlekłych. Znane są jako naturalny środek na infekcje dróg moczowych, dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym. Żurawina jest również dobra dla układu pokarmowego, ponieważ ma działanie odtruwające, które pomaga usuwać toksyny z organizmu. Według badań może również korzystnie wpływać na funkcje poznawcze.

9. Jagody

Jagody wyglądają jak jagody i mają imponujący profil odżywczy, będąc doskonałym źródłem fitochemikaliów, takich jak antocyjany i polifenole. Jagody zawierają również witaminy z grupy B oraz żelazo, które wspomagają procesy metaboliczne. Jagody są lekko cierpkie, ale słodkie i są często używane do robienia dżemów i wypieków.

READ  Indie wysyłają swoją pierwszą sondę na Słońce, wstrząsając geopolityką kosmiczną

10. Berberys (Berberys)

Berberys nie jest zbyt popularny, ale jest tak samo korzystny jak owoce, które zwykle można znaleźć w alejce z owocami i warzywami w lokalnym supermarkecie. Są bogatym źródłem witaminy C i zawierają dobroczynne alkaloidy, w tym berberynę. Berberys ma właściwości łagodzące, które zmniejszają stany zapalne i zwalczają infekcje. Zwykle przyjmuje się go w postaci herbaty, kapsułek lub nalewki ze względu na jego właściwości lecznicze.

11. Jeżyna

Zobaczysz jeżyny używane w koktajlach, ciastach i innych przepisach na desery. Bogaty w błonnik, witaminę C, witaminę K i żelazo. Badania pokazują, że jeżyny pomagają ustabilizować poziom cukru we krwi, chronić zdrowie wątroby, wspomagają zdrowe trawienie i obniżają poziom cholesterolu.

12. Jagody jałowca

Jagody jałowca technicznie nie są jagodami, ale wyraźnie się za nie uważa. Jagody jałowca to w rzeczywistości szyszki żeńskie, które wyglądają podobnie do innych jagód (stąd nazwa), ale są używane jako przyprawa. Działając jako naturalny środek antyseptyczny i przeciwutleniający, olejki eteryczne z owoców stosowane są w celu poprawy kondycji skóry, pobudzenia trawienia i wspomagania snu.

Stosowany jako przyprawa, jałowiec można dodawać do sosów i marynat, aby nadać im pieprzny smak. Dodanie jagód do diety to łatwy sposób na zwiększenie spożycia składników odżywczych i walkę z chorobami przewlekłymi. Niektóre z najlepszych jagód dla twojego zdrowia to jagody, truskawki, maliny, maliny i żurawina.
Jedzenie jagód jest łatwe. Ich słodki smak sprawia, że ​​są idealnym dodatkiem do jogurtów, płatków owsianych, koktajli, naleśników, muffinów, gofrów, sałatek i mrożonych deserów.

* Presse Santé stara się przekazywać wiedzę na temat zdrowia w języku dostępnym dla wszystkich. W żadnym przypadku dostarczone informacje nie mogą zastąpić opinii pracownika służby zdrowia.