Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

żywność.  Owoce, przyprawy, zioła… Jakie pokarmy są dobre dla wątroby?

żywność. Owoce, przyprawy, zioła… Jakie pokarmy są dobre dla wątroby?

Wątroba jest niezbędnym organem dla zdrowia fizycznego i emocjonalnego. Prawdziwe centrum detoksykacji, filtruje, neutralizuje i usuwa wszystkie niepożądane cząsteczki z alkoholu, ultra przetworzonej żywności (zbyt tłustej, zbyt słodkiej, zbyt słonej) lub leków.

Po okresie nadmiaru lub choroby wątroba cierpi. Nic dziwnego. Ale dobra wiadomość: dobrze zbilansowana dieta może pomóc wątrobie lepiej pracować i oszczędzić jej tak ciężkiej pracy.

kwaśne owoce

Cytryny, grejpfruty, pomarańcze, owoce dzikiej róży, czarne porzeczki, żurawina i acerola są bogate w witaminę C. Naturalna witamina C pomaga zwalczać stres oksydacyjny, który po cichu zjada komórki wątroby. Spożywanie cierpkich owoców zmniejsza ryzyko stanów zapalnych i uszkodzeń komórek wątroby.

Gorzkie przyprawy i zioła

Jednym z najlepszych sposobów wspierania zdrowej pracy wątroby jest spożywanie przypraw i ziół bogatych w gorzkie składniki. Pokarmy te stymulują produkcję śliny, soków trawiennych (żołądka i trzustki), a przede wszystkim żółci.

Serce karczocha, rukiew wodna, czerwona cykoria, liść mniszka lekarskiego, estragon, trybula, liść laurowy, majeranek, rozmaryn, kurkuma skutecznie chronią komórki wątroby.

sulforafan

Sulforafan jest wyłącznie roślinną, bogatą w siarkę cząsteczką. Stymuluje aktywność niektórych enzymów wątrobowych. Enzymy te neutralizują potencjalne czynniki rakotwórcze związane z zanieczyszczeniem, stresem lub zaburzeniami równowagi hormonalnej.

Aby w pełni skorzystać z dobrodziejstw sulforafanu, postaw na rukiew wodną, ​​sok z czarnej rzodkwi lub surowe kiełki brokuła.

fosfolipidy

Fosfolipidy są głównymi składnikami błon komórkowych wątroby. Uczestniczą również w tworzeniu żółci, a zatem odgrywają istotną rolę w trawieniu tłuszczów. Fosfolipidy mają właściwości regeneracyjne i przeciwzapalne. Bardzo pomaga osobom z chorobami jelit.

Najbardziej znanym rodzajem fosfolipidów jest fosfatydylocholina. Często nazywana lecytyną, występuje w dużych ilościach w żółtkach jaj, rzepaku, soi lub nasionach słonecznika.

betaina

Betaina to prosta cząsteczka występująca naturalnie w burakach, komosie ryżowej i szpinaku. Zapobiega gromadzeniu się tłuszczu w komórkach wątroby.

Dzięki działaniu trawiennemu betaina działa korzystnie w przypadku braku kwasowości żołądka w żołądku. Jest również przydatny i skuteczny w leczeniu stłuszczenia wątroby i kamieni żółciowych.

READ  Lipiec 2023 „na dobrej drodze do najcieplejszego lipca w historii”