Wątroba jest niezbędnym organem dla zdrowia fizycznego i emocjonalnego. Prawdziwe centrum detoksykacji, filtruje, neutralizuje i usuwa wszystkie niepożądane cząsteczki z alkoholu, ultra przetworzonej żywności (zbyt tłustej, zbyt słodkiej, zbyt słonej) lub leków.
Po okresie nadmiaru lub choroby wątroba cierpi. Nic dziwnego. Ale dobra wiadomość: dobrze zbilansowana dieta może pomóc wątrobie lepiej pracować i oszczędzić jej tak ciężkiej pracy.
kwaśne owoce
Cytryny, grejpfruty, pomarańcze, owoce dzikiej róży, czarne porzeczki, żurawina i acerola są bogate w witaminę C. Naturalna witamina C pomaga zwalczać stres oksydacyjny, który po cichu zjada komórki wątroby. Spożywanie cierpkich owoców zmniejsza ryzyko stanów zapalnych i uszkodzeń komórek wątroby.
Gorzkie przyprawy i zioła
Jednym z najlepszych sposobów wspierania zdrowej pracy wątroby jest spożywanie przypraw i ziół bogatych w gorzkie składniki. Pokarmy te stymulują produkcję śliny, soków trawiennych (żołądka i trzustki), a przede wszystkim żółci.
Serce karczocha, rukiew wodna, czerwona cykoria, liść mniszka lekarskiego, estragon, trybula, liść laurowy, majeranek, rozmaryn, kurkuma skutecznie chronią komórki wątroby.
sulforafan
Sulforafan jest wyłącznie roślinną, bogatą w siarkę cząsteczką. Stymuluje aktywność niektórych enzymów wątrobowych. Enzymy te neutralizują potencjalne czynniki rakotwórcze związane z zanieczyszczeniem, stresem lub zaburzeniami równowagi hormonalnej.
Aby w pełni skorzystać z dobrodziejstw sulforafanu, postaw na rukiew wodną, sok z czarnej rzodkwi lub surowe kiełki brokuła.
fosfolipidy
Fosfolipidy są głównymi składnikami błon komórkowych wątroby. Uczestniczą również w tworzeniu żółci, a zatem odgrywają istotną rolę w trawieniu tłuszczów. Fosfolipidy mają właściwości regeneracyjne i przeciwzapalne. Bardzo pomaga osobom z chorobami jelit.
Najbardziej znanym rodzajem fosfolipidów jest fosfatydylocholina. Często nazywana lecytyną, występuje w dużych ilościach w żółtkach jaj, rzepaku, soi lub nasionach słonecznika.
betaina
Betaina to prosta cząsteczka występująca naturalnie w burakach, komosie ryżowej i szpinaku. Zapobiega gromadzeniu się tłuszczu w komórkach wątroby.
Dzięki działaniu trawiennemu betaina działa korzystnie w przypadku braku kwasowości żołądka w żołądku. Jest również przydatny i skuteczny w leczeniu stłuszczenia wątroby i kamieni żółciowych.
„Profesjonalne rozwiązywanie problemów. Pragnący być pionierem kulinarnym. Przyjazny miłośnik piwa.”
More Stories
Słynny obraz centralnej czarnej dziury w Drodze Mlecznej, Sgr A*, będzie błędny!
Lekarze apelują o systematyczne badania przyszłych matek
SpaceX planuje zrobić znacznie lepiej ze Starship 6 i zapowiada się niesamowicie!