Dorośli, którzy przyjmują ją codziennie, ważą średnio 2 kilogramy mniej.
„Powinniśmy jeść więcej„! Często zapominane podczas przygotowywania posiłków, rośliny strączkowe takie jak ciecierzyca, fasola biała czy bób są bardzo ciekawymi produktami z odżywczego punktu widzenia. Bogate w błonnik, węglowodany oraz niezbędne witaminy i minerały, dostarczają energii na cały dzień i są trawione powoli. , Wpływa na zdrowie układu krążenia oraz zwiększa uczucie sytości, czyli pozwala uniknąć konieczności szybkiego zaspokojenia głodu. Jest także źródłem białka roślinnego i jest doskonałym sprzymierzeńcem wegetarian, ale to nie wszystko Amerykańscy i kanadyjscy badacze niedawno stwierdzili i podkreślili jego pozytywny wpływ na utratę wagi.
W Zostań Opublikowane w czasopiśmie naukowym Nutrition Journal naukowcy przeanalizowali dane z National Health and Examination Survey zebrane w latach 2001–2018 i byli w stanie porównać dietę ponad 42 000 dorosłych. Następnie podzielili ją według pięciu wzorców spożycia suszonej fasoli (świeżej lub puszkowanej):
► Grupa 1, która nigdy nie jadła suszonej fasoli (dotyczy to fasoli zwyczajnej, ciecierzycy, fasoli czarnej i różowej)
► Grupa 2 z dużym spożyciem fasoli (fasola stanowi 13,5% spożywanych dziennie kalorii)
► Grupa 3, która spożywała umiarkowaną ilość fasoli (fasola stanowi 9% dziennego zapotrzebowania kalorycznego)
► Grupa 4, która charakteryzowała się umiarkowanym spożyciem fasoli (9%) oraz wysokim spożyciem dań gotowych i fast foodów
► Grupa 5, która miała umiarkowane spożycie fasoli (9%) i duże spożycie ciast/cukierków/słodyczy
Na koniec analizy naukowcy odkryli, że dorośli, którzy codziennie jedli suszoną fasolę (od 150 do 200 gramów gotowanej fasoli), mieli niższe BMI (średnio o jeden punkt), niższą średnią wagę (-2 kilogramy) i niższą waga (-2kg) i mniejsza waga (-2kg). Średni obwód talii (-2 cm) w porównaniu do dorosłych, którzy nigdy tego nie stosowali. Grupa 5 (która jadła dużo słodyczy) również miała niższe BMI, wagę i obwód talii, ale wyniki były nieco mniej istotne. Natomiast zmniejszenie BMI, masy ciała i obwodu talii nie było w ogóle widoczne u dorosłych, którzy jedli fasolę i dużo dań gotowych. Innymi słowy, suszona fasola ma korzystny wpływ na wagę i obwód talii tylko wtedy, gdy jest zawarta w zbilansowanej diecie i możliwie surowa.
„Dzięki wysokiej zawartości choliny, kwasu alfa-linolenowego, kwasu foliowego, żelaza, magnezu, witaminy E, błonnika pokarmowego, potasu i wapnia (niepełna lista) rośliny strączkowe (fasola, ciecierzyca, groch i soczewica) mają właściwości odżywcze elektrownie: Włączenie go do zdrowej diety zapewnia niezliczone korzyści zdrowotne, w tym działanie ochronne na układ sercowo-naczyniowy, metaboliczny i jelitowy, a także poprawę wyników masy ciała.„, skomentowali badacze w oświadczenie. Dietetycy zalecają spożywanie roślin strączkowych „częściej”, co najmniej dwie 100-gramowe gotowane porcje tygodniowo.
„Miłośnik muzyki. Miłośnik mediów społecznościowych. Specjalista sieciowy. Analityk. Organizator. Pionier w podróżach.”
More Stories
Słynny obraz centralnej czarnej dziury w Drodze Mlecznej, Sgr A*, będzie błędny!
Lekarze apelują o systematyczne badania przyszłych matek
SpaceX planuje zrobić znacznie lepiej ze Starship 6 i zapowiada się niesamowicie!