Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Według znanego eksperta ds. żywienia, ilość sera, której nie należy przekraczać dziennie

Według znanego eksperta ds. żywienia, ilość sera, której nie należy przekraczać dziennie

Trwa sezon na raclette i tartiflette, ale uważajcie, bo ser jest tłusty i dlatego raczej dobry na tętnice. Zadbaj o siebie bez przesady.

To jest Doktor Jean-Michel Cohen Kto to mówi? Jeśli chcesz chronić swoje tętnice – a tym samym serce – nie krępuj się jeść ser. „Musimy uważać z serem, ponieważ zawiera tłuszcz mleczny i dlatego Nasycone kwasy tłuszczowe Który ma prywatność Zatkane tętnice Wyjaśnił to w nagraniu wideo, które zamieścił na swoim koncie Instagrama. A konkretnie, co oznacza „zachowaj ostrożność”? Ponieważ jeśli jesteś miłośnikiem sera, Pełny sezon raclette i tartifletteTo może być trudne do usłyszenia.

Według dietetyka, jeśli nie masz żadnych problemów zdrowotnych, możesz jeść pomiędzy 50 i 75 gramów sera dziennie Ćwierć Camemberta lub Emmentalera Na przykład 250 gramów 2 do 3 plasterków sera raclette. To niewiele – twierdzą smakosze. Doktor Cohen zgadza się, że można „uwolnienie” Jednak na tym typowym zimowym daniu „Raz w miesiącu, nie więcej”..

Raclette, raz w miesiącu nie więcej?

Jeśli musimy Cholesterolproblemy serce i naczynia krwionośneMusisz zejśćMniej niż 50 gramów sera dziennie dla Utrzymuj swoje tętnice Od potencjalnej przeszkody. Wiedząc to Tłuste sery Makaron jest prasowany (Conti, Gruyère…) Albo ser pleśniowy, albo Roquefort, albo nawet Vacherin. I odwrotnie, im mniej tłuszczu Canquilot. Uważaj także na szczególnie słone sery, jeśli je maszNadciśnienie Jak świętować i the ser Rokfor.

Z drugiej strony nie ma sensu całkowicie eliminować sera, jeśli go kochasz, bo go zawiera Korzyści zdrowotne. Ser jest najbogatszym pokarmem w niezbędny dla organizmu wapń Wzrost kości Regeneracja układu kostnego w każdym wieku życia. Szczególnie twarde ciasto Jak Parmezan, Emmentaler, Beaufort, Conti i Cantal. Zawiera także białko (ok 30% w serach prasowanych) oraz fosfor, cynk i selen, a także witaminy A, D, K, B2 i B12. Wreszcie, ponieważ ser jest fermentowany, wzbogaca mikroorganizmy jelitowe i poprawia komfort trawienny.

READ  Kometa Leonard: Jak obserwujemy, która „świąteczna kometa” będzie najbliżej Ziemi w niedzielę?