Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Według Yucca za najzdrowszą uważa się wieprzowinę sprzedawaną w supermarketach

Według Yucca za najzdrowszą uważa się wieprzowinę sprzedawaną w supermarketach

© Według Yucca najzdrowsza jest wieprzowina sprzedawana w supermarketach

Zobacz podsumowanie
Ukryj podsumowanie

Uważajcie, chociaż wieprzowina jest łatwa w przygotowaniu, nie zawsze jest tak niewinna, jak się wydaje. Niektóre z nich zawierają Azotyn i dodatki Które mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu. Jak zatem wybrać odpowiedni produkt? Istnieje aplikacja, która może Ci pomóc: Yuka. Stworzyła także ranking najlepszej wieprzowiny sprzedawanej w supermarketach. Oto najlepsi z najlepszych.

Azotyn, jakie są zagrożenia dla zdrowia?

Azotyny to dodatki do żywności, które pomagają… Zachowaj wieprzowinę I nadaj mu różowy kolor. Azotyny często występują w przemysłowych przetworach mięsnych i nie są bezpieczne dla zdrowia.

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) Dodatki te są potencjalnie rakotwórcze. Może sprzyjać pojawianiu się nowotworów okrężnicy i żołądka. Aby uniknąć azotynów i innych szkodliwych dodatków, należy zachować ostrożność przy zakupie wieprzowiny.

Należy pamiętać, że według Światowej Organizacji Zdrowia przyczyną jest spożycie wędlin 34 000 zgonów rocznie Na świecie. W obliczu tej niepokojącej obserwacji niektóre marki branży mięsnej zdecydowały się na oferowanie wieprzowiny bez azotynów. Ale jak możemy je zidentyfikować?

Do czytania
Ta wieprzowina jest przedmiotem pilnego wycofania produktu we Francji i jest skażona listerią

Najlepsza wieprzowina bez azotynów według Yucca

Yuka to aplikacja oceniająca produkty spożywcze i kosmetyczne pod kątem ich wpływu na zdrowie. Zależy to od składu, wartości odżywczej, dodatków i etykiety. To atrybuty Wynik na 100 Oraz kolor (zielony, pomarańczowy lub czerwony) każdego produktu.

Według Yuki, jak podano na stronie internetowej Marmiton, oto lista Najlepsza wieprzowina bez azotynów :

1. Po prostu ekologiczna wieprzowina Fleury Michon (2 plastry i 4 plasterki), bez azotynów: 76/100 (zielony)

2. Organiczna francuska wieprzowina Fleury Michon (2 plastry i 4 plastry), bez azotynów: 76/100 (zielony)

3. Gotowana wieprzowina Herta (2 plastry i 4 plastry), ekologiczna, bez azotynów: 76/100 (zielony)

READ  800 leków zawiera dwutlenek tytanu, który jest potencjalnie rakotwórczy

Do czytania
Ta wieprzowina skażona listerią jest przedmiotem pilnego wycofania produktu we Francji, uważaj!

4. Organiczny gotowany boczek w skórce Bonval (2 plastry), bez soli azotynowej: 76/100 (zielony)

5. Gotowana wieprzowina Elibio Premium (4 plastry), przechowywanie organiczne i wolne od azotynów: 76/100 (zielony)

6. Ekologiczna wieprzowina premium bez kości U (4 plastry), bez azotynów: 76/100 (zielony)

Wszystkie te rodzaje wieprzowiny posiadają etykietę ekologiczną, która gwarantuje Lepsza jakość produktu I szacunek dla środowiska. Nie zawiera również dodatku azotynów, co ogranicza ryzyko dla zdrowia. Mają jednak słaby punkt.

Rzeczywiście, zawartość soli, którą Yucca uważa za bardzo wysoką (od 1,8 do 1,9 gramów na 100 gramów). Musi zatem Spożywaj go z umiarem Podawaj je ze świeżymi warzywami. Cena tej wieprzowiny jest również powyżej średniej.

Jak rozpoznać wieprzowinę wolną od azotynów?

Aby rozpoznać wieprzowinę bez azotynów, pierwszą rzeczą do zrobienia jest Aby zauważyć jego kolor. W rzeczywistości jest bardziej naturalny, od szarego do jasnoróżowego. Nie zawiera również takich dodatków jak E250 (azotyn sodu), E251 (azotan sodu) czy E252 (azotan potasu).

Wreszcie opakowanie tego typu wieprzowiny czasami wskazuje, że produkt taki jest „Bez dodatku azotynów.” Lub „Bez konserwantów”. Więc czytaj uważnie Lista składników Preferowanie możliwie najprostszych produktów. To znaczy takie, które zawierają niewiele.