Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Według nauki 5 pokarmów, które warto jeść, aby wzmocnić pamięć!

Według nauki 5 pokarmów, które warto jeść, aby wzmocnić pamięć!

Zweryfikowano 19.12.2023 przez Alexane Flament, redaktorkę

Zachowanie pamięci jest możliwe! Dieta odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia poznawczego!

Dla doskonałej pamięci zaleca się wybieranie pokarmów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3, przeciwutleniacze, witaminy z grupy B i flawonoidy!

Aby Ci pomóc, oto 5 produktów, które powinieneś jeść codziennie, aby mieć dobrą pamięć!

Sardynki są bogate w Omega 3

Sardynki są dobre na pamięć ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3!

Kwasy tłuszczowe omega-3, zwłaszcza kwas dokozaheksaenowy (DHA), są niezbędne dla zdrowego funkcjonowania mózgu i odgrywają kluczową rolę w zdrowiu poznawczym, w tym pamięci i koncentracji.

Około 100 gramów sardynek zazwyczaj dostarcza od 1000 do 1500 miligramów omega 3. Sardynki są doskonałym źródłem tych niezbędnych kwasów tłuszczowych.

Są również bogate w witaminę B12, która jest ważna dla zdrowego układu nerwowego i może pomóc w utrzymaniu dobrej pamięci.

Wątroba jest bogata w witaminę B12

Wątroba jest niezwykle bogata w witaminę B12, która odgrywa kluczową rolę w zdrowiu układu nerwowego i funkcjach poznawczych. Ponadto wątroba jest źródłem żelaza, które jest niezbędne do dotlenienia mózgu.

Średnio 100 gramów gotowanej wątroby wołowej dostarcza około 60 do 70 mikrogramów witaminy B12. Jest to duża ilość witaminy B12, gdyż zalecane dzienne zapotrzebowanie dla osoby dorosłej wynosi około 2,4 mikrograma.

Zaleca się jednak umiarkowane spożywanie wątroby ze względu na dużą zawartość cholesterolu. Można go brać raz w tygodniu.

Oliwa z oliwek to eliksir życia

Oliwa z oliwek jest korzystna dla ogólnego stanu zdrowia, w tym zdrowia poznawczego!

Chociaż oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia nie jest bezpośrednio powiązana z pamięcią, jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza kwas oleinowy.

Kwasy tłuszczowe przyczyniają się do zdrowia mózgu, promując dobry przepływ krwi i zmniejszając stany zapalne. Możesz jeść dwie łyżki dziennie!

READ  To jest mapa 68 kręgów w stanie czerwonej czujności

Znaleziono badanie z 2012 roku „Naturalne polifenole znajdujące się w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia mogą złagodzić niektóre dysfunkcje związane z wiekiem, wpływając w różny sposób na różne obszary mózgu”.

Borówki są bogate we flawonoidy

Jagody są bogate w przeciwutleniacze, zwłaszcza flawonoidy, które powiązano z pozytywnym wpływem na zdrowie poznawcze.

Badanie to pokazuje „Jagody zawierają związki polifenolowe, zwłaszcza antocyjany, które mają działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne”.

Co więcej, „Antocyjany powiązano ze zwiększoną sygnalizacją neuronową w ośrodkach mózgowych, która pośredniczy w funkcjonowaniu pamięci, a także poprawą gospodarki glukozowej, a zatem oczekuje się, że korzyści te łagodzą neurodegenerację”. Ustal badanie.

Krótko mówiąc, korzyści te powinny pomóc w ograniczeniu neurodegeneracji, utrzymując w ten sposób zdrowie poznawcze.

Zielona herbata jest bogata w związki bioaktywne

Zielona herbata zawiera związki bioaktywne, takie jak katechiny i polifenole, które działają neuroprotekcyjnie i mogą poprawiać funkcje poznawcze!

Co prawda w 2017 r. „Badania dostarczyły dowodów, że zielona herbata wpływa na objawy psychopatologiczne (np. zmniejszenie lęku), funkcje poznawcze (np. korzyści w zakresie pamięci i uwagi) oraz funkcjonowanie mózgu (np. aktywacja pamięci roboczej obserwowana w obrazowaniu) funkcjonalny rezonans magnetyczny).

Katechiny zawarte w zielonej herbacie zwiększają plastyczność mózgu i wzmacniają połączenia nerwowe, promując lepszą pamięć i funkcje poznawcze.

95% Czytelnicy uznali ten artykuł za pomocny A ty?