Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Według badań te pokarmy, które należy wyeliminować, zwiększają ryzyko zachorowania na raka

Według badań te pokarmy, które należy wyeliminować, zwiększają ryzyko zachorowania na raka

Niektóre czynniki ryzyka raka można modyfikować, co oznacza, że ​​ludzie mogą zwiększać lub zmniejszać ryzyko poprzez zmianę stylu życia, na przykład diety. Czerwone mięso, alkohol i przetworzona żywność są silnie powiązane ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka. W rzeczywistości badania łączą prawie 42% przypadków raka i 45% zgonów z powodu raka z czynnikami ryzyka, które ludzie mogą zmienić, takimi jak nadwaga, otyłość, brak aktywności fizycznej i zła dieta.

Niektóre wysoko przetworzone produkty spożywcze i fast foody mogą zwiększać ryzyko zachorowania na raka, jeśli dana osoba spożywa je w dużych ilościach lub przez długi czas. Badania łączą przetworzoną żywność, taką jak bekon i kiełbasa, pakowane przekąski, słodkie płatki śniadaniowe i napoje bezalkoholowe, ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka. Również czerwone mięso i alkohol mogą przyczyniać się do ryzyka raka, jeśli są spożywane w dużych ilościach.

W tym artykule wyjaśniono, które pokarmy mogą powodować raka i dlaczego. Przedstawi również szczegółowe wybory dotyczące zdrowej żywności, które mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.

Czy żywność może powodować raka?

Niektóre pokarmy mogą zwiększać ryzyko zachorowania na raka, jeśli ludzie jedzą je w nadmiarze. Jednak związek między żywnością a ryzykiem zachorowania na raka może nie być bezpośredni. Na przykład niektóre produkty spożywcze mogą zwiększać ryzyko otyłości i cukrzycy typu 2, stanów powiązanych z niektórymi rodzajami raka. Ponadto niektóre produkty spożywcze, w tym przetworzone mięso, alkohol i potrawy smażone, zawierają czynniki rakotwórcze, które są szkodliwymi substancjami, które mogą powodować raka.

czerwone mięso

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) klasyfikuje czerwone mięso jako grupę 2A, co oznacza, że ​​jest „prawdopodobnie rakotwórcze” dla ludzi. Substancja rakotwórcza to substancja, która może powodować raka.
Oto kilka przykładów czerwonego mięsa:

  • wołowina
  • wieprzowina
  • Ciąża
  • owce
  • spieszyć się
  • koza

    Eksperci znaleźli mocne dowody łączące raka jelita grubego z wysokim spożyciem czerwonego mięsa. Dowody sugerują również związek między rakiem trzustki i prostaty. Ze względu na to ryzyko Światowy Fundusz Badań nad Rakiem zaleca ograniczenie spożycia czerwonego mięsa do trzech porcji tygodniowo, przy łącznej wadze gotowanej od 340 do 500 gramów.

READ  Centrum prasowe: weekendowa instynktowna przestrzeń kulturalna

przetworzone mięso

Mięso przetworzone to mięso, które producenci zakonserwowali poprzez wędzenie, peklowanie lub solenie. Oto kilka przykładów:

  • kiełbasa
  • kiełbasa
  • kotlety
  • boczek
  • wieprzowina
  • Sucha wołowina

Przetwarzanie tych mięs często obejmuje azotyny, które mogą wytwarzać substancje rakotwórcze z bezpiecznych źródeł. Nawet wędzone mięso bez chemikaliów może wytwarzać wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, które są rodzajem substancji rakotwórczej.

Światowa Organizacja Zdrowia twierdzi, że istnieją „przekonujące dowody”, że przetworzone mięso powoduje raka. Według badania z 2019 r. spożycie przetworzonego mięsa jest ważnym czynnikiem ryzyka raka jelita grubego. Eksperci kojarzą go również z rakiem żołądka i piersi.

alternatywy

Istnieje wiele alternatyw dla przetworzonego mięsa, w tym świeży, niewędzony kurczak i ryby. Można również zdecydować się na wegetariańskie i wegańskie zamienniki mięsa, takie jak tofu.

przetworzona żywność

W tym przetworzona żywność

  • Pakowane przekąski, takie jak ciasteczka i frytki
  • mrożone posiłki
  • słodkie płatki zbożowe
  • Napoje bezalkoholowe
  • Marginesy
  • Słodycze, takie jak cukierki i czekolada
  • Fast foody, takie jak pizza, hamburgery i smażony kurczak.

Producenci modyfikują te produkty chemikaliami, takimi jak środki aromatyzujące, barwniki, emulgatory i inne dodatki, aby smakowały lepiej i były trwalsze.
Przetworzona żywność często zawiera duże ilości soli, cukru, tłuszczu i rakotwórczych chemikaliów. Są one również na ogół ubogie w błonnik, witaminy i minerały. Dieta bogata w przetworzoną żywność może prowadzić do otyłości, która jest czynnikiem ryzyka raka.

alternatywy

Przygotowywanie świeżych, domowych posiłków i przekąsek z pełnowartościowych produktów to najzdrowsza opcja. Uwzględnij te produkty spożywcze

  • owoce
  • warzywa
  • Orzechy i nasiona
  • Wszystkie zboża
  • Możesz także wybrać produkty minimalnie przetworzone, takie jak fasola w puszkach i mrożone warzywa.

Substancje rakotwórcze w żywności

Substancje rakotwórcze, które można znaleźć w żywności, obejmują:

Azotany i azotany stosowane przez producentów do konserwowania przetworzonego mięsa
Butylowany hydroksyanizol, rakotwórczy środek konserwujący dla ludzi
Bromian potasu, który producenci stosują jako dodatek do mąki, choć ma działanie toksyczne i rakotwórcze.
Heterocykliczne aminy i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, które powstają w wyniku wędzenia i grillowania mięsa w wysokich temperaturach.
Niezliczone rakotwórcze chemikalia, takie jak konserwanty, sztuczne słodziki i barwniki spożywcze, można znaleźć w przetworzonej żywności.

READ  Epidemia grypy dotyka Ile-de-France, a zapalenie oskrzelików nadal rozprzestrzenia się u dzieci

alternatywy

Każdy może zdecydować się na zakup żywności ekologicznej, którą producenci żywności uprawiają bez użycia pestycydów czy rakotwórczych chemikaliów. Jeśli zakup żywności ekologicznej nie jest możliwy, najlepszym sposobem na zmniejszenie narażenia na rakotwórcze chemikalia jest używanie świeżej, pełnowartościowej żywności do przygotowywania domowych posiłków.

alkohol

Alkohol jest czynnikiem rakotwórczym grupy 1, co oznacza, że ​​istnieją wystarczające dowody na to, że może powodować raka. Eksperci łączą alkohol z rakiem:

  • gardło
  • przełyk
  • wydany
  • wątroba
  • Okrężnica i odbytnica
  • Ryzyko zachorowania na raka związanego z alkoholem wydaje się być zależne od dawki w przypadku niektórych rodzajów raka, co oznacza, że ​​im więcej alkoholu osoba pije, tym większe ryzyko.

Cukier

Pokarmy bogate w cukier i rafinowane węglowodany, takie jak słodycze, białe pieczywo, makarony i słodkie napoje, mogą pośrednio zwiększać ryzyko zachorowania na raka. Spożywanie dużych ilości cukru może przyczyniać się do otyłości, cukrzycy typu 2 i przewlekłych stanów zapalnych, z których wszystkie są czynnikami ryzyka raka. Badania pokazują, że cukrzyca typu 2 zwiększa ryzyko raka jajnika, piersi i macicy. Ponadto dieta bogata w cukier może podnieść poziom cukru we krwi, co jest czynnikiem ryzyka raka jelita grubego.

Żywność do walki z rakiem

Żadna pojedyncza żywność ani dieta nie może zapobiec rakowi, ale spożywanie dobrze zbilansowanej, pożywnej diety może pomóc zmniejszyć ryzyko. Ludzie powinni ograniczyć czerwone i przetworzone mięso oraz żywność bogatą w cukier, tłuszcz i sól. Zamiast tego powinni włączyć do swojej diety następujące pokarmy:

  • owoc
  • warzywa
  • Wszystkie zboża
  • Chude białka, takie jak ryby i kurczaki
  • Zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek i awokado.

streszczenie

Spożywanie niektórych pokarmów może zwiększać ryzyko zachorowania na raka. Powinieneś więc starać się ograniczyć spożycie czerwonego i przetworzonego mięsa, przetworzonej i fast foodów, alkoholu i cukru. Zamiast tego przygotuj świeże, domowe posiłki i przekąski z pełnych produktów, takich jak owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, chude białka, zdrowe tłuszcze i niskotłuszczowy nabiał. Dobrze zbilansowana i bogata w składniki odżywcze dieta może również pomóc zmniejszyć ryzyko otyłości i cukrzycy typu 2, stanów, które zwiększają ryzyko zachorowania na raka.

* Presse Santé stara się przekazywać wiedzę na temat zdrowia w języku dostępnym dla wszystkich. W żadnym wypadku dostarczone informacje nie mogą zastąpić porady pracownika służby zdrowia.