Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Ten bogaty w flawanole owoc chroni przed zespołem osłabienia

Ten bogaty w flawanole owoc chroni przed zespołem osłabienia

U osób starszych zespół ten jest „oznaką ryzyka śmierci i zdarzeń pejoratywnych”.

Badanie przeprowadzone przez członków Hinda and Arthur Marcus Institute for Research on Aging w Bostonie wskazuje, że żywność zawierająca flawonole;Jako składnik z grupy flawonoidów prawdopodobnie zmniejsza ryzyko wystąpienia zespołu astenicznego, który zwykle pojawia się po 70 roku życia.

Szacuje się, że od 10% do 15% osób starszych cierpi na ten zespół starzenia.

Co to są flawanole?

Wysoka Władza ds. Zdrowia (HAS) definiuje zespół wrażliwości jako obecność „Znacznik ryzyka zdarzeń związanych ze śmiercią i pogardą, w szczególności niepełnosprawnością, upadkiem, hospitalizacją i przyjęciem do instytucji”.

Przejdźmy do flawanoli, barwników roślinnych występujących w żywności, takiej jak jabłka, winogrona czy szpinak.

Maliny i jabłka na zespół osłabienia

Naukowcy obserwowali 1701 osób, u których początkowo nie rozwinął się syndrom przez 12 lat. Pod koniec obserwacji zdali sobie sprawę, że to spożycie może wiązać się z niższym ryzykiem wystąpienia tego zespołu.

Profesor Shivani Sahni, który był zaangażowany w tę pracę, podsumowuje to:

Wyższe spożycie kwercetyny to flawonoidy, które miały najsilniejszy związek z zapobieganiem osłabieniu. Dane te sugerują, że mogą istnieć określone podklasy flawonoidów, które mają największy potencjał jako strategia dietetyczna w zapobieganiu słabości.

10 mg flawonoli dziennie

I autorzy tak uważają „Dla każdej dawki powyżej 10 mg flawonoli dziennie ryzyko osłabienia zmniejsza się o 20%”. Rozsądna ilość, gdy wiesz, że te 10 mg jest w jednym jabłku.

Jeśli autorzy uznają, że potrzebne są dalsze badania w celu pogłębienia tego związku, to już wiemy, że flawanole mają korzystne działanie m.in.

READ  Tom Cruise przeniesie swoje studio filmowe w kosmos na stację kosmiczną!