Niektóre pokarmy są cennymi sprzymierzeńcami w diecie. Oto 5 tak zwanych „ujemnych kalorii”, które powinieneś jeść, aby wrócić do formy i zadbać o swoje ciało.
Produkty te charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym oraz wysoką zawartością błonnika. Innymi słowy, są niskokaloryczne i mają tę zaletę, że wspomagają trawienie i uczucie sytości. Pozwalają więc ograniczyć dzienne spożycie kalorii.
Mówimy o „ujemnych kaloriach”, ponieważ aby je strawić, organizm zużywa więcej energii (kalorii) niż pochłania. Należy jednak pamiętać, że celem nie jest spożywanie tylko tego rodzaju żywności w każdym posiłku.
Jak przypomina nam dietetyk Florence Thorez, dobry talerz zawiera „jedna część białka zwierzęcego lub roślinnego, jedna część surowych lub gotowanych warzyw i jedna część skrobi”.
opcja
Wśród nich w szczególności jest ogórek. I nie bez powodu 100 gramów ogórka zawiera tylko 11 kalorii. Oprócz tego, że jest bardzo niskokaloryczny, dobrze zaopatrzony w witaminy i jest źródłem błonnika (zwłaszcza skóry), ten pokarm składający się w 96% z wody jest szczególnie gaszący pragnienie.
surowy seler
Seler Seler to odmiana selera, która zasługuje na to, by być lepiej poznaną. Niskokaloryczne (około 30 kcal / 100 gramów), źródło potasu i witaminy B9, która przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, to warzywo korzeniowe jest również doskonałym spalaczem tłuszczu. Nie wspominając o tym, że 100 gramów dostarcza ponad 3 gramy błonnika.
szparag
Mając mniej niż 20 kalorii na 100 gramów, to przeciwutleniające warzywo wymaga również więcej energii do strawienia, niż dostarcza organizmowi. Szparagi to naturalny środek moczopędny, który skutecznie zapobiega zatrzymywaniu wody i pomaga eliminować toksyny.
jabłko
Do rodziny „ujemnych kalorii” należą niektóre owoce, w tym jabłka. Bogaty w błonnik (2,4 grama na 100 gramów), ten owoc, który można jeść o każdej porze dnia, ułatwia pasaż jelitowy i zawiera średnio tylko 50 kalorii na 100 gramów.
szpinak
Oprócz tego, że dostarcza tylko 26 kalorii na 100 g porcji, to zielone warzywo jest sycące. Posiada wysoki indeks sytości. Jest również bogata w magnez, wapń i potas. Wreszcie szpinak jest jednym z najbogatszych warzyw w białko przy spożyciu 3,2 grama.
„Miłośnik muzyki. Miłośnik mediów społecznościowych. Specjalista sieciowy. Analityk. Organizator. Pionier w podróżach.”
More Stories
Słynny obraz centralnej czarnej dziury w Drodze Mlecznej, Sgr A*, będzie błędny!
Lekarze apelują o systematyczne badania przyszłych matek
SpaceX planuje zrobić znacznie lepiej ze Starship 6 i zapowiada się niesamowicie!