podstawowy
- 1 na 3 dorosłych cierpi na nadciśnienie. Tylko połowa z nich wie.
- Wysokie ciśnienie krwi rozpoznaje się, gdy ciśnienie skurczowe jest wyższe niż 140 mmHg i/lub ciśnienie rozkurczowe jest wyższe niż 90 mmHg.
- Według Światowej Organizacji Zdrowia wysokie ciśnienie krwi jest jedną z głównych przyczyn przedwczesnej śmierci na całym świecie.
Dla wielu osób trudno jest obejść się bez kawy. Jednak napój nie zawsze jest dobry dla zdrowia. Nowe badanie opublikowane w Journal of American Heart Association, Ujawnia, że picie dwóch lub więcej kava dziennie znacznie zwiększa ryzyko śmierci z powodu chorób serca u osób z bardzo wysokim ciśnieniem krwi.
Kawa: nie więcej niż jedna filiżanka dziennie w przypadku ciężkiego nadciśnienia
Japońscy naukowcy próbowali określić wpływ gorących napojów na zdrowie pacjentów z wysokim ciśnieniem krwi. W tym celu obserwowali ponad 6570 mężczyzn i 12 000 kobiet w wieku od 40 do 79 lat przez 19 lat. Uczestnicy musieli odpowiedzieć na kwestionariusze dotyczące ich codziennych nawyków i nawyków żywieniowych, a także historii medycznej. 842 osoby zmarły z powodu chorób układu krążenia w pracy.
Analiza danych pokazuje, że osoby z bardzo wysokim ciśnieniem krwi (stadium 2 i 3 lub 160/100 mm Hg lub wyższe), które wypijały dwie lub więcej filiżanek kawy dziennie, były bardziej narażone na śmierć z powodu chorób serca niż osoby niepijące kawy.
Natomiast jedna filiżanka czarnego nektaru nie wiązała się ze zwiększonym ryzykiem śmierci.
„Te odkrycia mogą potwierdzać twierdzenie, że osoby z ciężkim nadciśnieniem powinny unikać picia zbyt dużej ilości kawy”.Główny autor badania, dr Hiroyasu Izu z Narodowego Centrum Globalnego Zdrowia i Medycyny (Tokio) i Uniwersytetu w Osace, wyjaśnił. „Ponieważ osoby z bardzo wysokim ciśnieniem krwi są bardziej wrażliwe na działanie kofeiny. Jej szkodliwe skutki mogą przewyższać jej działanie ochronne i mogą zwiększać ryzyko śmierci”.dodał ekspert.
Ciężkie nadciśnienie: zielona herbata nie stanowi problemu
Prace japońskiego zespołu ujawniły również, że spożywanie zielonej herbaty nie wiązało się ze zwiększonym ryzykiem śmierci z powodu chorób układu krążenia.
Korzyści płynące z tego napoju tłumaczy się obecnością w herbacie polifenoli, czyli mikroelementów o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Według naukowców to właśnie te elementy mogą częściowo wyjaśniać, dlaczego spożywanie samej kawy wiąże się ze zwiększoną śmiertelnością u osób z ciężkim nadciśnieniem, mimo że dwa badane napoje zawierały kofeinę. Przyznają jednak, że potrzeba więcej pracy, aby potwierdzić ich obserwacje.
„Profesjonalne rozwiązywanie problemów. Pragnący być pionierem kulinarnym. Przyjazny miłośnik piwa.”
More Stories
Słynny obraz centralnej czarnej dziury w Drodze Mlecznej, Sgr A*, będzie błędny!
Lekarze apelują o systematyczne badania przyszłych matek
SpaceX planuje zrobić znacznie lepiej ze Starship 6 i zapowiada się niesamowicie!