Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Siedem objawów wrażliwości na gluten.

Nietolerancja glutenu lub wrażliwość na gluten bez celiakii, jak to się również nazywa, ma niektóre z tych samych objawów, co celiakia, ale jest mniej dotkliwe. Jednak nietolerancja glutenu może powodować znaczny dyskomfort. Zmiany stylu życia można wykorzystać, aby spróbować kontrolować jego objawy. Nietolerancja glutenu jest często mylona z celiakią. Ale to są dwie oddzielne choroby. Celiakia jest poważną chorobą autoimmunologiczną i może zaszkodzić układowi trawiennemu.

W przeciwieństwie do celiakii dokładna przyczyna objawów nietolerancji glutenu nie jest znana. Ale wydaje się, że nie wpływa na układ odpornościowy ani nie powoduje uszkodzeń układu trawiennego ani układu trawiennego. Nietolerancja glutenu może być czasami mylona z alergią na pszenicę. Alergia na pszenicę może zagrażać życiu. W rzeczywistości niektóre objawy mogą zakłócać oddychanie lub powodować utratę przytomności, co nie ma miejsca w przypadku celiakii lub nietolerancji glutenu. Objawy nietolerancji glutenu są mniej nasilone niż objawy celiakii czy alergii na pszenicę.

W tym artykule opisano siedem objawów związanych z nietolerancją glutenu, a także pokarmy zawierające gluten.

Siedem objawów nietolerancji glutenu

Większość z tych objawów pojawia się wkrótce po spożyciu glutenu. Jednak dokładna kombinacja objawów może się różnić. Osoby, które zgłaszają nietolerancję glutenu, zwracają uwagę na następujące objawy jako najczęstsze, gdy włączają żywność zawierającą gluten do swojej regularnej diety.

1. Biegunka i zaparcia

Objawy nietolerancji glutenu mogą obejmować zaparcia, zmęczenie, ból głowy i nudności. Osoby z nietolerancją glutenu twierdzą, że częste napady biegunki i zaparcia są częstymi objawami. To normalne, że od czasu do czasu występują takie problemy trawienne, ale posiadanie ich przez większość czasu może wskazywać na stan podstawowy. Osoby z celiakią mogą również mieć biegunkę i zaparcia. Mogą również mieć śmierdzące stolce, ponieważ stan ten powoduje słabe wchłanianie składników odżywczych.

READ  En 2031, l'ISS va s'écraser sur Terre dans un cimetière de débris spataux

2. Wzdęcia

Innym częstym objawem zgłaszanym przez osoby z nietolerancją glutenu są wzdęcia. Czuje się pełny, niewygodny i długotrwały. Często występuje również gromadzenie się gazu. Przejadanie się jest najczęstszą przyczyną wzdęć. Ale mogą wrócić z różnych powodów. U osób z nietolerancją glutenu uczucie wzdęć może pojawiać się bardzo regularnie i niekoniecznie jest związane z ilością spożywanego pokarmu.

3. Ból brzucha

Podobnie kilka różnych przyczyn może prowadzić do bólu brzucha. Ale znowu, ludzie, którzy zgłaszają nietolerancję glutenu, często zgłaszają ból brzucha i to bez żadnego innego widocznego powodu.

4. Zmęczenie

Zmęczenie jest kolejnym objawem, który ludzie mogą mieć trudności z rozpoznaniem, ponieważ może mieć wiele różnych przyczyn, z których wiele nie ma nic wspólnego z chorobą. Osoby z nietolerancją glutenu mogą odczuwać ciągłe zmęczenie, które zakłóca ich codzienne funkcjonowanie.

5. Nudności

Osoby z nietolerancją glutenu mogą również odczuwać nudności, zwłaszcza po zjedzeniu posiłku zawierającego gluten. Nudności mogą mieć wiele przyczyn, ale jeśli pojawiają się często po spożyciu glutenu, mogą być oznaką nietolerancji glutenu.

6. Ból głowy

Cierpienie na regularne bóle głowy to kolejny objaw, który może wystąpić u osób z nietolerancją glutenu.

7. Inne objawy

Osoby z nietolerancją glutenu mogą regularnie doświadczać wielu z tych objawów. W przypadku nietolerancji glutenu mogą pojawić się również inne objawy, ale są one rzadsze.

Może:

Bóle stawów i mięśni
depresja lub lęk
dezorientacja
silny ból brzucha
Niedokrwistość

Jak diagnozuje się nadwrażliwość na gluten?

Jeśli podejrzewa się nietolerancję glutenu, należy najpierw upewnić się, że nie ma poważniejszych schorzeń, takich jak celiakia lub alergia na pszenicę. Często robi to pobranie próbki krwi, która jest następnie testowana na obecność przeciwciał, które mogą wskazywać na celiakię lub alergię na pszenicę. W niektórych przypadkach konieczne mogą być również inne testy. Gdy lekarz wykluczy poważniejszą chorobę, nadal może być im trudno potwierdzić obecność nietolerancji glutenu, ponieważ nie ma na to testów. Najczęstszym sposobem ustalenia, czy występuje nietolerancja glutenu, jest zmniejszenie lub wyeliminowanie glutenu z diety oraz monitorowanie postępu objawów. Pomocne może być prowadzenie dziennika żywności w celu zapisywania spożywanych pokarmów i objawów, których doświadcza.

READ  Covid: Jak długo osoby, które otrzymały trzecią dawkę szczepionki, mogą być chronione przed wirusem?

Żywność, której należy unikać

Pokarmy zawierające gluten to pszenica, żyto, makaron i inne.

Osoby z nietolerancją glutenu starają się unikać wszelkich pokarmów zawierających gluten, czyli wszelkich pokarmów, które zawierają:

Pszenica i wszelkie pochodne pszenicy, takie jak orkisz
Jęczmień, w tym jęczmień
Kukurydza
Drożdże piwne, które zwykle pochodzą z piwa.

Ta polityka wykluczenia wyklucza wiele rodzajów żywności i napojów. Najczęstsze pokarmy i napoje zawierające gluten to:

ciastka
Chleb i ciastka
Wiele wypieków
makaron
płatki śniadaniowe
Naleśniki, naleśniki i naleśniki
Herbatnik
Wiele sosów i sosów
piwo
Napoje zawierające jęczmień

Jak ograniczyć spożycie glutenu

Podczas gdy osoby z celiakią powinny wyeliminować gluten ze swojej diety po zdiagnozowaniu choroby przez lekarza, wiele osób z nietolerancją glutenu powoli zmniejsza spożycie glutenu, zamiast od razu go eliminować. Pomocne może być rozpoczęcie od jednego posiłku bezglutenowego dziennie, a następnie stopniowe dodawanie kolejnych. Całkowite wyeliminowanie glutenu z diety niekoniecznie jest korzystne dla wszystkich osób z nietolerancją glutenu. Ponieważ nasilenie objawów różni się w zależności od osoby.

Niektóre osoby mogą jeść niewielkie ilości glutenu bez objawów. Jednak większość osób z nietolerancją glutenu może chcieć stopniowo eliminować gluten ze swojej diety.

źródła

Celiakia (b.d.)

Wrażliwość na gluten. (drugi skrót)

Lebwohl, B., Ludvigsson, JF i Green, PHR (2015, 5 października). Celiakia i nadwrażliwość na gluten bez celiakii. BMJ, 351, h4347

Molina-Infante, J., Santolaria, S., Sanders, D.S. i Fernández-Bañares, F. (2015, 6 marca). Przegląd systematyczny: wrażliwość na gluten bez celiakii. Farmakologia i terapia żywieniowa, 41 (9), 807-820

alergia na pszenicę. (drugi skrót)