przez Antoine’a Tricona
Wysłany dnia
Zobacz moje wiadomości
Jest w swoim 15-metrowym laboratorium2W swoim domu w Condé-sur-Visgres w Yvelines Carole Ledoux przygotowała przepis na dżem Mango – pasja, która pozwoliła mu zakwalifikować się do Pucharu Michelet, mistrzostw Francji w produkcji dżemów.
dziedzictwo swojej babci
Od pięciu lat prowadzi działalność ta była dyrektorka działu śmietanki w dystrybucji masowejPrzedsiębiorcza przygoda Tworząc swój biznes: Hodowca prerii.
„Chciałam coś zrobić sama i odkąd pamiętam zawsze robiłam dżemy. Uczyła mnie moja polska babcia. Razem zbieraliśmy dzikie owoce.”
Kontynuowanie tradycji
Tradycję tę kultywuje odkąd sama wybrała, czasami w towarzystwie męża Filipa owoc To będzie działać. „W naszym ogrodzie, na starej łące, na której zbudowaliśmy nasz dom, zbieramy mlecze, maliny, poziomki, jabłka, pigwy…”
A jeśli chodzi o resztę, udaje się do Jardins d’Imbermais w Eure-et-Loire, aby zbierać czerwone i żółte owoce, a także od innych lokalnych ogrodników i hurtowników. Surowiec przetwarzany na dżemy, a następnie sprzedawany zwarcie.
Zostało to dostrzeżone w Internecie przez organizatorów Pucharu Micheleta
the Sklepy Houdanais i okolice Monfort l’Amaury oferują te wyśmienite kreacje. Jej nianie można spotkać także na jarmarkach i jarmarkach.
Carole Ledoux jest w sieci dopiero od roku. Dzięki swojej stronie internetowej została zauważona przez organizatorów Pucharu Micheleta. A dzięki konfiturowi z mango i marakui, którego przepis musiał zostać przerobiony specjalnie na potrzeby konkursu, producent dżemu ostatecznie znalazł się wśród najlepszych. 10 finalistów konkursu.
Zemsta pomidorowa
W niedzielę 23 lipca 2023 r. Yvelinoise popłynął do Igozon-Chantôme w Endre, gdzie Dom Michelleorganizatora konkursu, została powołana do wzięcia w nim udziału ostatni. Chodziło o przygotowanie o 13:30 przed jury złożonym z profesjonalistów, które obserwowało każdy jego ruch (technika, praca z owocami, higiena) dżemu na bazie nałożonych owoców.
„Kiedy rysowałem pomidora, bardzo się denerwowałem, bo zrobiłem to tylko raz i przegapiłem. Nie do końca wiedziałem, co robić, ale nie miałem wyboru. Skupiłem się i zachowywałem się, jakbym był w domu Byłem tak przygotowany, że zignorowałem całe to podekscytowanie wokół nas.
Wygrał dżem pomidorowy Ulubiona nagroda jury, zwłaszcza dzięki doskonałemu krojowi. Podsunęła mu pomysły. Obecnie pracuje nad prototypem dżemu z pomidorów ananasowych.
Od Francji po Japonię
Od czasu Pucharu Micheleta mieszanki Carole Ledoux są wybierane przez organizację Galeria Francji, które odbędzie się w Osace (Japonia) w 2024 r. To pierwsze duże wydarzenie dla małej firmy Condean. „Wyślemy 120 słoików jeżyn i 120 słoików malin” – cieszy się rzemieślniczka.
Przecież dla niej najsłodszym hołdem zawsze będzie hołd składany przez jej klientów: „Oto twoja borówka, jaka jest dobra! „Już słyszeliście. Nagrodą jest także ciężka praca. Jego dzień często zaczyna się o 3 lub 4 rano..
Celem jest 4500 doniczek w 2023 r
Tyle trzeba zapłacić za sześć strzelanin do południa, kiedy zostanie wyznaczone popołudnie marnować i przygotuj owoce do ugotowania następnego ranka.
Szalone tempo pozwoliło już wyprodukować „3200 doniczek od początku 2023 roku”. produkowane z 3000 widzów w 2022 r została już przekroczona. Para ma nadzieję usłyszeć od Philipa „50% więcej w tym roku”. Kalkulacja została wykonana szybko: celem jest wypuszczenie 4500 doniczek do końca grudnia.
Śledź wszystkie wiadomości ze swoich ulubionych miast i mediów, subskrybując Mon Actu.
„Miłośnik muzyki. Miłośnik mediów społecznościowych. Specjalista sieciowy. Analityk. Organizator. Pionier w podróżach.”
More Stories
Ta polska firma produkuje w 100% biodegradowalne talerze i sztućce z wykorzystaniem pszenicy
Toupret kupuje konkurenta w Polsce
Drobiarski gigant LDC jest w trakcie przejęcia fabryki Konspolu w Polsce