Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Prawidłowa liczba orzechów do spożycia w każdym tygodniu

Prawidłowa liczba orzechów do spożycia w każdym tygodniu

Osoby zagrożone chorobami układu krążenia, które regularnie jedzą orzechy, mogą być obarczone niższym ryzykiem śmierci niż osoby, które tego nie robią.

Orzechy jak Orzechy włoskie, orzechy laskowe, pistacje lub migdały Kiedy już będziemy, będzie to z korzyścią dla zdrowia Wysokie ryzyko sercowo-naczyniowe– wynika z wyników hiszpańskiego badania klinicznego opublikowanych w czasopiśmie Medycyna BMC. W badaniu tym wzięło udział 7216 osób z grupy ryzyka chorób układu krążenia (3071 mężczyzn i 4145 kobiet, średni wiek 67 lat) został rozdany W trzech grupach. Następuje pierwszy dieta śródziemnomorska Wzbogacony oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, drugi dieta śródziemnomorska Wysoka zawartość orzechów (w tym badaniu orzeszki ziemne, migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzeszki piniowe, pistacje, orzechy brazylijskie, orzechy makadamia i orzechy nerkowca uznano za orzechy), a trzecia była dietą „kontrolną” dla porównania. Po Następnie około 5 lat Naukowcy odkryli, że w porównaniu z osobami niebędącymi konsumentami, osoby, które spożywały min 3 porcje (lub garść) orzechów tygodniowo (co oznacza w sumie 84 gramy) on miał Zmniejszone ryzyko śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny o 39%znacznie Z powodu chorób układu krążenia lub nowotworu. Działanie ochronne na Przedwczesne zgony Zaobserwowano to również w grupie osób stosujących dietę bogatą w orzechy.

Pozytywny wpływ na cholesterol

Od ponad 20 lat Pierwsze studia Opublikowano w Możliwe Pozytywny wpływ spożywania orzechów włoskich na zdrowie. Od tego czasu skutki te były dogłębnie badane, jak wspominają hiszpańscy autorzy. W notatce towarzyszące ich wynikom. Badanie opublikowane w 2010 roku w Magazyn składników odżywczych Potwierdzono na przykład, że jedzenie orzechów poprawia poziom lipidów we krwi (Cholesterol i trójglicerydy) I jest to możliwe Wpływ na procesy zapalneStres oksydacyjny, reaktywność naczyń i kontrola poziomu cukru we krwi… Istnieje wiele mechanizmów, dzięki którym Przyczyniłoby się to do zmniejszenia ryzyka nowotworów i chorób układu krążenia, a tym samym ogólnej śmiertelności. Jednak pytania dotyczące tego, ile, jak długo i jakiego rodzaju orzechy należy spożywać, nadal wymagają wyjaśnienia, twierdzą hiszpańscy badacze. Przypominamy, że choroby układu krążenia to… Druga po nowotworze przyczyna zgonów Z więcej niż 140 tysięcy zgonów rocznie Ale oni tam są Główną przyczyną zgonów wśród kobiet Wszystkie grupy wiekowe łącznie i wśród osób starszych Ministerstwo Zdrowia.

READ  Amerykańska sonda wylądowała na Księżycu po raz pierwszy od zakończenia programu Apollo