Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Poza naszym pragnieniem ciągłego podjadania

Właśnie skończyłem jeść. Gdy tylko obejrzałeś odcinek swojego ulubionego serialu, znowu dopadł cię głód… Wszyscy znamy te okresy niemal niekontrolowanego napadu głodu, ale to nie jest przyczyna tego pośpiechu, źródło tych fizjologicznych wymagań.

Wśród głównych graczy tej układanki z jedzeniem znajdujemy oreksyny A i B lub hipokretyny: Dwie małe cząsteczki wytwarzane przez określone komórki nerwowe (neurony) w podwzgórzu. Ten ważny obszar naszego mózgu bierze udział w regulacji autonomicznego układu nerwowego oraz wielu funkcjach, takich jak reprodukcja, termoregulacja i głodzenie.

Chociaż początkowo jego rola była związana z regulacją diety, w tym stymulacją apetytu, obecnie wiadomo, że oreksyny przyczyniają się do: Wiele innych efektów po całym naszym ciele.

Wpływają m.in. na regulację snu, funkcje sercowo-naczyniowe i hormonalne, regulację wydatkowania energii i termogenezy, układ nagrody i nastrój. Modyfikują wiele zachowań związanych z naszym zdrowiem psychicznym i fizycznym, od pobudzenia po zmiany emocjonalne i wrażliwość na ból. Są zaangażowane w choroby tak różne, jak narkolepsja i otyłość, i odgrywają rolę uzależnienia, tak jak w naszej reakcji na stres.

Ponadto poziomy oreksyny zmieniają się w chorobach psychicznych, takich jak depresja i zaburzenia lękowe. Mogą również wyjaśnić różnice między płciami w odpowiedzi na stres i są identyfikowane jako potencjalny cel terapeutyczny ich leczenia.

To ta niesamowita różnorodność, która pomoże skojarzyć nasze uczucie sytości z pragnieniem zdobycia pudełka cukierków.

Jak Orexin sprawia, że ​​chcemy jeść więcej

System regulujący produkcję oreksyny jest w stanie wykryć zmiany w bilansie energetycznym i zwiększyć jej poziom w organizmie szybka odpowiedź znacznie. Cząsteczki te nie działają samodzielnie: wchodzą w interakcje z innymi białkami zaangażowanymi w regulację apetytu, takimi jak leptyna i grelina.

ten leptyna Jest to hormon trawienny wydzielany przez tkankę tłuszczową, który reguluje nasze zapasy tłuszczu (forma długotrwałego magazynowania energii), ale także reguluje apetyt poprzez stymulowanie uczucia sytości. ten grelinaWręcz przeciwnie, jest to hormon trawienny, który jest wydzielany przez żołądek tuż przed oczekiwanym posiłkiem. Działa krótkotrwale i pobudza głód.

READ  To oficjalne, rudzielce odczuwają ból inaczej niż inni

Jak te dwie molekuły współdziałają z naszymi bohaterami, oreksynami?

Regulacja energii i apetytu przez orexin Przeprowadzany jest z wykorzystaniem informacji z innych obszarów podwzgórza, które rejestrują m.in. zmiany poziomu glukozy, leptyny i greliny.

Neurony, które produkują oreksyny, są w stanie zintegrować te informacje i wywołać reakcję zgodnie z potrzebami organizmu. Niestety dla nas może Połącz jedzenie z nagrodą. Uważa się również, że Orexin A jest powiązany z pewnymi czynnikami środowiskowymi pragnie (Tę niepohamowaną potrzebę odnotowuje się w przypadkach uzależnienia, gdzie również zidentyfikowano jego rolę) i nawrotu.

Ważna rola w życiu

Ale działanie oreksyn jest znacznie szersze. Są chwile, kiedy chęć do jedzenia czasami wzrasta, na przykład w okresie przedmiesiączkowym lub po menopauzie. Jaki jest powód tych wymagań fizjologicznych? Po raz kolejny zbadano związek oreksyn.

Zaburzenia snu, przyrost masy ciała i zwiększony niepokój są często opisywane w okresie menopauzy. Aby spróbować zrozumieć zakres ich zdolności regulacyjnych, zbadaliśmy, jak zmieniają się poziomy tych hormonów w organizmie i czy ich zmienność jest związana z niektórymi obserwowanymi objawami.

I rzeczywiście, a Podwyższony poziom oreksyny A. Wtedy to się dzieje, wraz ze spadkiem poziomu estrogenów.

Dotychczasowe badania kliniczne nie są jednak rozstrzygające Nie ma wyraźnego linku Znajduje się między poziomami oreksyny A a innymi zmiennymi typowymi dla stanu pomenopauzalnego. Obejmują one wpływ hormonalnej terapii zastępczej na te poziomy oraz zmiany jakości snu i wskaźnika masy ciała.

Linki do zaburzeń odżywiania

Szczególnie niepokojący jest jadłowstręt psychiczny. To zaburzenie odżywiania charakteryzuje się niedowagą (nienormalnie niską wagą, spowodowaną niedostatecznym i niezbilansowanym przyjmowaniem pokarmów), co wynika ze zmienionego postrzegania obrazu ciała i intensywnego lęku przed przybraniem na wadze.

To poważne niedożywienie wpływa na cały organizm i powoduje inne objawy kliniczne, od braku miesiączki do upośledzenia funkcji mózgu. Ostatnie badania sugerują, że poziomy oreksyny A i sprawność poznawcza były niższe u kobiet z jadłowstrętem psychicznym.

READ  Artysta potępia praktykę „punktu widzenia męża”, której poddawane są niektóre kobiety po porodzie

Ponadto stwierdzono, że niższe poziomy tego hormonu są również związane ze zmniejszoną elastycznością poznawczą i gorszymi wynikami testów psychologicznych do oceny podejmowania decyzji w ryzykownych sytuacjach.

Nadal konieczne jest poszerzenie i potwierdzenie tych ustaleń, co jednak otwiera ciekawy obszar badań łączący neuropsychologię z wydatkami energetycznymi. Co szerzej można rozumieć o mechanizmach ich działania i interakcji.

Ten artykuł został ponownie opublikowany z Rozmowa Na licencji Creative Commons. Przeczytaćoryginalny artykuł.