Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Porady dotyczące przygotowania przeciwutleniającego koktajlu z tymi czterema składnikami

Porady dotyczące przygotowania przeciwutleniającego koktajlu z tymi czterema składnikami

Aby zmaksymalizować zdrowy dla serca przeciwutleniacz luteinę, nowe badanie wykazało, że w soku z zielonego szpinaku spróbuj dodać mleko kokosowe lub mleko krowie. Ksenia Owczinnikowa / Getty Images

Nowe badanie wykazało, że aby uzyskać jak najwięcej przeciwutleniaczy ze szpinaku w zielonym koktajlu, użyj mleka kokosowego lub mleka o średniej lub wysokiej zawartości tłuszczu w napoju.

Jednym ze szczególnie korzystnych przeciwutleniaczy jest luteina, karotenoid związany z poprawą zdrowia oczu i serca, który musi zostać uwolniony ze szpinaku, aby mógł zostać wchłonięty przez układ pokarmowy.
Zgodnie z wynikami badania mleko sojowe, bita śmietana i jogurt grecki nie wydalają luteiny. Szpinak jest jednym z najpopularniejszych źródeł „zieleni” w zielonym koktajlu.

Oprócz szerokiej gamy składników odżywczych szpinak zawiera ważne związki roślinne, takie jak przeciwutleniacz luteina. Luteina przyczynia się do zdrowia oczu i serca dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym. W nowym badaniu porównano 14 płynów powszechnie stosowanych w koktajlach, aby znaleźć najlepszą luteinę ze szpinaku do wchłaniania przez ludzkie jelita. Okazało się, że nie wszystkie zielone koktajle ze szpinakiem są sobie równe.

Wyniki wykazały, że soki ze szpinaku zawierające mleko kokosowe z dodatkami lub bez oraz wysokotłuszczowe i średniotłuste mleko krowie lepiej wydalały luteinę. Mleko kokosowe bez dodatków zwiększało wydalanie luteiny o 42%, a mleko z dodatkami o 25%. Mleko krowie o wysokiej zawartości tłuszczu zwiększyło dostępność luteiny o 36%, podczas gdy mleko krowie o średniej zawartości tłuszczu zwiększyło ją o 30%.

Mleko sojowe miało zaskakująco odwrotny skutek, zmniejszając wydalanie luteiny o 61%. Lepiej wypadły soki na bazie mleka sojowego i dodatków (40%).
Mleko migdałowe i owsiane nie miały istotnego wpływu na wydzielanie luteiny. Badanie zostało niedawno opublikowane w czasopiśmie MDPI.

Dlaczego szpinak jest taki zdrowy?

Szpinak jest bogaty w dietetyczne azotany, które pomagają poszerzyć tętnice, umożliwiając lepsze krążenie i obniżenie ciśnienia krwi. Szpinak zawiera witaminy C i K, a także karotenoidy, z których organizm produkuje witaminę A. To ciemnozielone warzywo zawiera również żelazo, kwas foliowy i wapń, a także kilka związków roślinnych oprócz luteiny. Należą do nich kemferol, azotany, kwercetyna i zeaksantyna. Gotowanie szpinaku może zmniejszyć jego wartość odżywczą, podobnie jak zamrażanie. Właśnie dlatego surowy, niegotowany szpinak zawiera najwięcej korzyści zdrowotnych.

Właściwości zdrowotne luteiny

Badanie wykazało, że odpowiednie ilości luteiny mogą zapobiegać lub poprawiać związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej. Jest główną przyczyną ślepoty związanej z wiekiem i innych problemów ze wzrokiem. W rzeczywistości kilka badań wykazało, że luteina może tłumić kluczowy proces zapalny, więc zwiększenie dziennego spożycia luteiny może przynieść korzyści osobom z przewlekłym stanem zapalnym, takim jak choroba niedokrwienna serca.

Aby luteina była skutecznie wchłaniana przez układ pokarmowy, potrzebuje minimalnej ilości tłuszczu. Jednak generalnie nie jemy wystarczającej ilości pokarmów bogatych w luteinę, aby wprowadzić wystarczającą ilość luteiny do naszych systemów, aby uzyskać zauważalne korzyści zdrowotne. Określenie optymalnych ilości luteiny dla zdrowia oczu i serca jest tematem przyszłych badań.

A co z sokami owocowymi?

W ramach badania naukowcy nie testowali soków owocowych, które są często używane w koktajlach. Luteina jest nierozpuszczalna w wodzie, podczas gdy nasza dieta i środowisko jelitowe są pełne wody. Ponieważ wydzielanie luteiny wymaga emulgacji przez tłuszcze, jest mało prawdopodobne, aby składniki soków owocowych i owoców wpływały na wydzielanie luteiny.

Stwierdzono jednak, że wysokotłuszczowe płyny testowane w badaniu nie zwiększają wydalania luteiny. Obejmuje ono bitą śmietanę i jogurt grecki.
Bita śmietana i grecki jogurt są wytwarzane zupełnie inaczej, z dramatycznie inną teksturą niż mleko krowie. Powodem, dla którego bita śmietana i jogurt grecki są mniej skuteczne w uwalnianiu luteiny, jest fakt, że tłuszcze mleczne w tych dwóch produktach mają tendencję do zlepiania się, co wpływa na ich zdolność do rozpuszczania luteiny. Tłuszcz mleczny ma tendencję do gromadzenia się w wysokich stężeniach (bita śmietana) i po fermentacji (jogurt).

Niektóre rodzaje orzechów, takie jak orzechy włoskie i migdały, zawierają pewne rodzaje rozpuszczalnego błonnika, który może zmniejszać wchłanianie tłuszczu. Teoretycznie łączne spożycie tych orzechów może mieć również wpływ na luteinę. Hipoteza ta wymaga jeszcze potwierdzenia w dalszych badaniach.

Czy należy unikać mleka roślinnego w koktajlach?

Chociaż obecność płynu bogatego w tłuszcze w soku może wydawać się sprzeczna z intuicją, tłuszcze są niezbędne do ułatwienia późniejszego wchłaniania. Chociaż to badanie wykazało, że mleko roślinne zmniejsza luteinę, ważne jest, aby pamiętać, że luteina jest przeciwutleniaczem rozpuszczalnym w tłuszczach. Oznacza to, że do wchłonięcia potrzebuje tłuszczu. Możesz więc spożywać to mleko roślinne, o ile dodasz zdrowe dla serca tłuszcze, aby ułatwić wchłanianie luteiny.

Ponadto, oprócz wydzielania luteiny, owoc dostarcza również korzystnych składników odżywczych zawartych w soku. Całe owoce bogate w witaminę C, takie jak kiwi, mango i truskawki, mogą zwiększać wchłanianie żelaza pochodzenia roślinnego znajdującego się w szpinaku. Najlepiej jest używać pełnych pokarmów zamiast soków owocowych, aby uniknąć nadmiaru cukru, który może nasilać stany zapalne w organizmie.

Zrób lepszy sok

Kluczem do uzyskania większej ilości przeciwutleniaczy z pożywienia jest również sposób ich spożywania. Naukowcy odkryli już, że metody konsumpcji mogą mieć ogromny wpływ na poziom luteiny w szpinaku. To badanie może pomóc ludziom zwrócić większą uwagę na te dwa ważne czynniki: metody konsumpcji i osoby towarzyszące podczas przygotowywania dobrego smoothie.

* Presse Santé stara się przekazywać wiedzę na temat zdrowia w języku dostępnym dla wszystkich. W żadnym przypadku dostarczone informacje nie mogą zastąpić opinii pracownika służby zdrowia.