Zdaniem badaczy z nserm brak w diecie związków występujących w tym warzywie może nasilać te reakcje skórne.
opublikowany
aktualizować
czas czytania : 1 minuta.
Jedzenie brokułów lub kapusty może zmniejszyć nasilenie alergii skórnych Stań Przesłane we wtorek, 16 maja przez Narodowy Instytut Zdrowia i Badań Medycznych (INSERM). Naukowcy podkreślają znaczenie dobrze zbilansowanej diety dla pacjentów z tymi reakcjami skórnymi.
W tym badaniu opublikowanym w czasopiśmie naukowym w języku angielskim eŻycieNaukowcy z nserm i instytutu Curie jako pierwsi wykazali, że żadne związki występujące w niektórych warzywach, zwłaszcza brokułach i kapuście, nie mogą zaostrzać alergii skórnych na modelach zwierzęcych.
krzyżowcy
W swojej pracy naukowcy byli szczególnie zainteresowani związkami spożywczymi, które działają na cząsteczkę znajdującą się w organizmie tzw receptory węglowodorów aromatycznych (AhR). Te składniki odżywcze występują naturalnie w warzywach krzyżowych, takich jak brokuły.
Wykazali, że brak tych składników odżywczych u myszy był związany ze wzrostem stanu zapalnego skóry i zaostrzeniem wrażliwości skóry, co nie miało miejsca w przypadku myszy, które otrzymywały dietę zawierającą te związki.
Nasze wyniki wskazują, że niezrównoważona dieta może nasilać skórne reakcje alergiczne u ludzi.skomentowała Elodie Segura, badaczka w Inserm, powołując się na komunikat prasowy.
„Miłośnik muzyki. Miłośnik mediów społecznościowych. Specjalista sieciowy. Analityk. Organizator. Pionier w podróżach.”
More Stories
Idealne śniadanie dla dietetyków? Oto, co naprawdę jedzą w tygodniu i w weekendy
Przed premierą w czerwcu lub lipcu w Kourou „najtrudniejsza część dopiero nadejdzie”.
„Nie istnieje absolutna cisza”: Szumy uszne zrujnowały mu życie na wiele lat