Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Oto pięć produktów, których należy unikać

Oto pięć produktów, których należy unikać

Rozstrój żołądkowo-jelitowy, zespół jelita drażliwego (IBS) charakteryzuje się bólem brzucha i problemami z pasażem. Wiele osób cierpi na to.

Aby złagodzić objawy zespołu jelita drażliwego, który dotyka co najmniej 5% francuskiej populacji, należy zwracać uwagę na to, co kładziesz na talerzu. Oto produkty, których należy unikać.

Pizza

Gdy cierpisz na zespół jelita drażliwego, zwany także funkcjonalnym kolonopatią, zaleca się ograniczenie potraw o dużej zawartości tłuszczu, takich jak pizza czy frytki, ponieważ pobudzają one reakcję żołądkowo-kolkową w jelitach.

chleb razowy

Konieczne jest również ograniczenie spożycia błonnika nierozpuszczalnego, czyli takiego, który nie rozpuszcza się w wodzie i może sprzyjać opróżnianiu żołądka i biegunce. Występuje zwłaszcza w otrębach pszennych i całej pszenicy. Unikaj także chleba wieloziarnistego.

kapusta

Czerwona, biała, kwiatowa, brukselska… Kapusta, jak wszystkie warzywa kapustne, nie są sojusznikami w przypadku IBS. I nie bez powodu zwiększają produkcję gazów jelitowych i dlatego mają tendencję do powodowania wzdęć i innych dolegliwości.

Kawa

The Kawa Może mieć działanie przeczyszczające i podrażniać jelita. Z tego powodu zaleca się, aby go nie nadużywać. W sekcji napojów drażniących należy pamiętać, że alkohol i soki cytrusowe mogą również powodować zaburzenia w ścianie jelit.

soczewica

Rośliny strączkowe, takie jak soczewica, fasola i groszek, nazywane są pokarmami sfermentowanymi. Po wchłonięciu mają tendencję do fermentacji, ponieważ nasze ciała nie trawią prawidłowo niektórych substancji, a to zwiększa problemy trawienne.

READ  Meteoryt Chassigny, kamyk z Marsa