Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Oto 7 produktów, które warto jeść, gdy masz cukrzycę

Oto 7 produktów, które warto jeść, gdy masz cukrzycę

We Francji miliony ludzi cierpi na cukrzycę. Choroba, z którą musimy nauczyć się żyć. Pierwszą rzeczą jest monitorowanie diety. Oto 7 ulubionych potraw.

woda

Jeśli chodzi o napoje, nie ma czegoś takiego jak woda. Pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i usuwa toksyny. Zupełnie odwrotnie niż alkohol i napoje bezalkoholowe, które będą miały znaczący wpływ na poziom cukru we krwi.

© Jana-Sabeth-unsplash

Cytrynowy

Diabetycy mogą go nadużywać: cytryna będzie im bardzo pomocna. Przede wszystkim jest bardzo bogata w witaminę C. Ponadto działa przeciwzmęczeniowo dzięki flawonoidom (przeciwutleniaczom). Pomaga także obniżyć indeks glikemiczny. Można go spożywać pod każdą postacią: w postaci soku lub na zimnym talerzu.

© makieta-grafika-unsplash

Cebule

Nadaje smaku, ale nie tylko. Zaleca się stosowanie cebuli w diecie osób chorych na cukrzycę. Ma niski indeks glikemiczny i zawiera związki siarki, które ograniczają wydzielanie insuliny.

©k8-0-unsplash

szpinak

Ze względu na niski poziom cukru we krwi szpinak jest potrawą, którą mogą gotować diabetycy. Ale przede wszystkim będzie miała zalety zapobiegawcze: według badań opublikowanych w British Medical Journal (BMJ) jedzenie szpinaku lub innych zielonych warzyw liściastych, takich jak brokuły, zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, która zwykle pojawia się w wieku dorosłym. .

©Louis-Hansel-SchotsofLouis-unsplash

Ożywić

Medycyna alternatywna uważa imbir za pożywienie o wielu zaletach. Według australijskich badań zwiększa wychwyt glukozy przez komórki mięśniowe, dzięki czemu pozwala lepiej kontrolować poziom cukru. Prawdziwy sojusznik diabetyków.

© Lawrence-Aritao-unsplash

migdały

Migdały są doskonałym wyborem dla diabetyków ze względu na niski indeks glikemiczny oraz wysoką zawartość błonnika, białka i zdrowych tłuszczów. Błonnik i białko pomagają ustabilizować poziom cukru we krwi, spowalniając trawienie i zmniejszając wchłanianie cukru do krwioobiegu.

©Adobe

Jagody

Jagody (truskawki, jagody, maliny i inne) to owoce o niskim indeksie glikemicznym, dzięki czemu nadają się dla osób chorych na cukrzycę. Jest także bogaty w błonnik, witaminy i przeciwutleniacze. Przeciwutleniacze mogą pomóc zmniejszyć stres oksydacyjny, który jest związany z przewlekłymi schorzeniami, w tym cukrzycą. Błonnik zawarty w jagodach pomaga również regulować poziom cukru we krwi, spowalniając trawienie i wchłanianie cukru.

© Adobe

READ  Ten pasożyt sprawia, że ​​jesteś bardziej seksowna!