We Francji miliony ludzi cierpi na cukrzycę. Choroba, z którą musimy nauczyć się żyć. Pierwszą rzeczą jest monitorowanie diety. Oto 7 ulubionych potraw.
woda
Jeśli chodzi o napoje, nie ma czegoś takiego jak woda. Pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i usuwa toksyny. Zupełnie odwrotnie niż alkohol i napoje bezalkoholowe, które będą miały znaczący wpływ na poziom cukru we krwi.
Cytrynowy
Diabetycy mogą go nadużywać: cytryna będzie im bardzo pomocna. Przede wszystkim jest bardzo bogata w witaminę C. Ponadto działa przeciwzmęczeniowo dzięki flawonoidom (przeciwutleniaczom). Pomaga także obniżyć indeks glikemiczny. Można go spożywać pod każdą postacią: w postaci soku lub na zimnym talerzu.
Cebule
Nadaje smaku, ale nie tylko. Zaleca się stosowanie cebuli w diecie osób chorych na cukrzycę. Ma niski indeks glikemiczny i zawiera związki siarki, które ograniczają wydzielanie insuliny.
szpinak
Ze względu na niski poziom cukru we krwi szpinak jest potrawą, którą mogą gotować diabetycy. Ale przede wszystkim będzie miała zalety zapobiegawcze: według badań opublikowanych w British Medical Journal (BMJ) jedzenie szpinaku lub innych zielonych warzyw liściastych, takich jak brokuły, zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, która zwykle pojawia się w wieku dorosłym. .
Ożywić
Medycyna alternatywna uważa imbir za pożywienie o wielu zaletach. Według australijskich badań zwiększa wychwyt glukozy przez komórki mięśniowe, dzięki czemu pozwala lepiej kontrolować poziom cukru. Prawdziwy sojusznik diabetyków.
migdały
Migdały są doskonałym wyborem dla diabetyków ze względu na niski indeks glikemiczny oraz wysoką zawartość błonnika, białka i zdrowych tłuszczów. Błonnik i białko pomagają ustabilizować poziom cukru we krwi, spowalniając trawienie i zmniejszając wchłanianie cukru do krwioobiegu.
Jagody
Jagody (truskawki, jagody, maliny i inne) to owoce o niskim indeksie glikemicznym, dzięki czemu nadają się dla osób chorych na cukrzycę. Jest także bogaty w błonnik, witaminy i przeciwutleniacze. Przeciwutleniacze mogą pomóc zmniejszyć stres oksydacyjny, który jest związany z przewlekłymi schorzeniami, w tym cukrzycą. Błonnik zawarty w jagodach pomaga również regulować poziom cukru we krwi, spowalniając trawienie i wchłanianie cukru.
„Miłośnik muzyki. Miłośnik mediów społecznościowych. Specjalista sieciowy. Analityk. Organizator. Pionier w podróżach.”
More Stories
Słynny obraz centralnej czarnej dziury w Drodze Mlecznej, Sgr A*, będzie błędny!
Lekarze apelują o systematyczne badania przyszłych matek
SpaceX planuje zrobić znacznie lepiej ze Starship 6 i zapowiada się niesamowicie!