Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Oto 6 najgorszych pokarmów, których należy unikać na wątrobie

Oto 6 najgorszych pokarmów, których należy unikać na wątrobie

Wszelkiego rodzaju nadmiar nigdy nie jest dobry dla organizmu. Wątroba jest często najbardziej pieczona. Niektóre pokarmy są dla niego szczególnie trudne.

Wątroba jest narządem, który filtruje toksyny i wytwarza enzymy trawienne. Aby o nie zadbać, zalecana jest aktywność fizyczna. Ale musisz także ściśle monitorować swoją dietę. Oto sześć produktów, których należy unikać, aby zachować wątrobę.

Kawa

Kofeina jest metabolizowana w wątrobie. Ponadto niewłaściwe używanie może w dłuższej perspektywie doprowadzić do jego wyczerpania. Nie ma potrzeby wykluczania kawy z diety. Ale eksperci radzą, aby nie pić więcej niż dwie filiżanki dziennie.

© janko-ferlic-unsplash

frytki

Znowu chodzi o umiar. W rzeczywistości smażenie jest szczególnie szkodliwe dla wątroby. Od momentu, gdy ilość tłuszczu przekroczy zapotrzebowanie organizmu, wątroba zobaczy, że jej komórki są przeciążone. Dlatego należy unikać frytek zawierających olej jadalny: maksymalnie raz w tygodniu.

Elizabeth Jamieson b2a72wour3s-unplash-size640_5ffdd96e7d09d.jpg

© Elizabeth Jamieson Unsplash

Alkohol

Nadmierne spożycie alkoholu jest szkodliwe dla wątroby. Jeśli ten ostatni zostanie zmuszony do trwałej neutralizacji alkoholu, komórki wątroby będą stopniowo niszczone. Dlatego jego umiarkowane spożycie jest zalecane przez władze sanitarne.

9ud0jhnwyve-unplash-size640_5ffdd98677154.jpg migawka

© chuttersnap-unsplash

Napoje bezalkoholowe

Są tak szkodliwe dla wątroby, że choroba nosi ich nazwę: NASH, znana również jako „choroba sodowa”, to przewlekła choroba wątroby związana ze zbyt słodką i zbyt tłustą dietą. Może rozwinąć się w marskość wątroby i dotyka przede wszystkim osoby spożywające dużo słodkich napojów, takich jak napoje gazowane. To nieprawidłowe gromadzenie się tłuszczu w komórkach wątroby dotyka coraz więcej osób we Francji.

k8-hjjayrscf_a-unsplash1-size640_5ffdd9a07519c.jpg

© k8-unplash.com

białe ziarno

Chleb, makaron i krakersy z białej mąki powodują szybki i nagły wzrost poziomu glukozy, po którym następuje spadek. Te wstrząsy osłabiają wątrobę na dłuższą metę. Wręcz przeciwnie, dieta bogata w produkty pełnoziarniste i błonnik zmniejszyłaby ryzyko raka wątroby.

neetu-laddha-k6fd41pmexg-unsplash-size640_5ffdd9b9e8365.jpg

© neetu-laddha-unsplash

Wypieki przemysłowe

Pokarmy zawierające dużo dodanych smakołyków na dłuższą metę szkodzą trzustce. Ale gdy tylko ten ostatni się zmęczy, wątroba przejmuje kontrolę. Dlatego wypieki przemysłowe należy spożywać z umiarem. Zawierają złe tłuszcze i dużo cukru.

ciasto-489849_640_60532b636d88b.jpg

© Jason Goh z Pixabay

READ  Powiększ „bezprecedensowy” szczegół Słońca na tym obrazie uzyskanym przez Solar Orbiter