Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Odśwież swoje domowe ciasto na zakwasie, zastępując masło tym codziennym składnikiem

Odśwież swoje domowe ciasto na zakwasie, zastępując masło tym codziennym składnikiem

Szukasz przepisu na lekkie ciasto kruche? Zastępując masło niezbędnym składnikiem w lodówce, otrzymasz chrupiące ciasto, nie tracąc przy tym nic ze smakowitości. To prawie magiczne!

Ciasto kruche jest niezbędne do przyrządzania ciast zarówno w wersji na słodko, jak i na słono, ale także quiche, tart czy flammesch. 100 gramów ciasta kruchego zawiera 505 KalorieI nie można go lekceważyć. Trzeba przyznać, że klasyczny przepis zawiera 90 gramów masła w porównaniu do 180 gramów mąki… Podpowiadamy, jak rozjaśnić domowe ciasto kruche, nie tracąc przy tym jego smakowitości!

Magiczny składnik rozjaśniający kruche ciasta

W przypadku zdrowych ciastek na kruchym cieście, Zastąp masło mini serami szwajcarskimi. Ten element znacznie się różni Zmniejsz liczbę kalorii. Do ty tam lekkość !

Oprócz tego, że Bardzo szybkie w wykonaniuCiasto na domową tartę szwajcarską jest Łatwo się rozprowadza. Otóż ​​to Tańsza od wersji maślanej.

Najlepszy przepis na ciasto kruche z bułeczkami bez masła

Składniki wystarczą dla 4 osób

  • 200 gramów mąki
  • 2 zwykłe ciasteczka szwajcarskie o wadze 60 gramów i zawartości 20% mg
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki wody
  • 2 szczypty soli

Przygotuj lekkie wypieki z mini ciasta szwajcarskiego

  1. Rozgrzej piekarnik do 170°C (konwekcja).
  2. W misce sałatkowej wymieszaj opuszkami palców mąkę, petit Swiss, oliwę z oliwek, wodę i sól, aż uzyskasz gładką konsystencję.Jednorodne i miękkie ciasto. Unikaj przepracowania. W przeciwnym razie mogą stać się dyskietkami z powodu… Bezglutenowe, o które prosiłeś. Dla odmiany możesz dodać do ciasta nasiona, zioła prowansalskie, kminek lub curry, aby uzyskać pyszną wersję. Aby uzyskać wersję na słodko, dopraw ją cynamonem, kawą lub cukrem waniliowym.
  3. Uformuj kulę ciasta. Przykryj go plastikową folią i Pozostaw na co najmniej dwie godziny W lodówce.
  4. Rozwałkuj ciasto, a następnie przełóż je do natłuszczonej formy. Nakłuj spód widelcem.
  5. Na spód ciasta lub ciasto na quiche ułóż pergamin i ceramiczne kulki.
  6. Ugotuj kruche ciasto szwajcarskie typu petit W 170 stopniach przez 25 minut. Powinno być dobrze wybarwione. Ciasto będzie się nadal gotować po dodaniu słonych lub słodkich dodatków. Jeśli nie ma potrzeby ponownego pieczenia, jak ma to miejsce w przypadku tarty truskawkowej, ciasto należy pozostawić w piekarniku na dodatkowe 5–10 minut, bez kulek ceramicznych.
READ  Uważajcie, niedługo niebo dosłownie spadnie nam na głowy