Szukasz przepisu na lekkie ciasto kruche? Zastępując masło niezbędnym składnikiem w lodówce, otrzymasz chrupiące ciasto, nie tracąc przy tym nic ze smakowitości. To prawie magiczne!
Ciasto kruche jest niezbędne do przyrządzania ciast zarówno w wersji na słodko, jak i na słono, ale także quiche, tart czy flammesch. 100 gramów ciasta kruchego zawiera 505 KalorieI nie można go lekceważyć. Trzeba przyznać, że klasyczny przepis zawiera 90 gramów masła w porównaniu do 180 gramów mąki… Podpowiadamy, jak rozjaśnić domowe ciasto kruche, nie tracąc przy tym jego smakowitości!
Magiczny składnik rozjaśniający kruche ciasta
W przypadku zdrowych ciastek na kruchym cieście, Zastąp masło mini serami szwajcarskimi. Ten element znacznie się różni Zmniejsz liczbę kalorii. Do ty tam lekkość !
Oprócz tego, że Bardzo szybkie w wykonaniuCiasto na domową tartę szwajcarską jest Łatwo się rozprowadza. Otóż to Tańsza od wersji maślanej.
Najlepszy przepis na ciasto kruche z bułeczkami bez masła
Składniki wystarczą dla 4 osób
- 200 gramów mąki
- 2 zwykłe ciasteczka szwajcarskie o wadze 60 gramów i zawartości 20% mg
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki wody
- 2 szczypty soli
Przygotuj lekkie wypieki z mini ciasta szwajcarskiego
- Rozgrzej piekarnik do 170°C (konwekcja).
- W misce sałatkowej wymieszaj opuszkami palców mąkę, petit Swiss, oliwę z oliwek, wodę i sól, aż uzyskasz gładką konsystencję.Jednorodne i miękkie ciasto. Unikaj przepracowania. W przeciwnym razie mogą stać się dyskietkami z powodu… Bezglutenowe, o które prosiłeś. Dla odmiany możesz dodać do ciasta nasiona, zioła prowansalskie, kminek lub curry, aby uzyskać pyszną wersję. Aby uzyskać wersję na słodko, dopraw ją cynamonem, kawą lub cukrem waniliowym.
- Uformuj kulę ciasta. Przykryj go plastikową folią i Pozostaw na co najmniej dwie godziny W lodówce.
- Rozwałkuj ciasto, a następnie przełóż je do natłuszczonej formy. Nakłuj spód widelcem.
- Na spód ciasta lub ciasto na quiche ułóż pergamin i ceramiczne kulki.
- Ugotuj kruche ciasto szwajcarskie typu petit W 170 stopniach przez 25 minut. Powinno być dobrze wybarwione. Ciasto będzie się nadal gotować po dodaniu słonych lub słodkich dodatków. Jeśli nie ma potrzeby ponownego pieczenia, jak ma to miejsce w przypadku tarty truskawkowej, ciasto należy pozostawić w piekarniku na dodatkowe 5–10 minut, bez kulek ceramicznych.
„Miłośnik muzyki. Miłośnik mediów społecznościowych. Specjalista sieciowy. Analityk. Organizator. Pionier w podróżach.”
More Stories
Słynny obraz centralnej czarnej dziury w Drodze Mlecznej, Sgr A*, będzie błędny!
Lekarze apelują o systematyczne badania przyszłych matek
SpaceX planuje zrobić znacznie lepiej ze Starship 6 i zapowiada się niesamowicie!