opublikowany
Modernizacja
NASA i francuskie Narodowe Centrum Badań Kosmicznych pracują nad dietą dla astronautów, którzy chcą ją urozmaicić. We Francji innowacja młodej firmy z Tuluzy wzbudza duże zainteresowanie.
W piwnicy budynku w Tuluzie (Haute-Garonne) Nicolas Auriac i Quentin Gendel, założyciele firmy Neopouss, zainstalowali swoją miejską kulturę. Produkcja odbywa się chroniona przed wszystkimi patogenami, na zamkniętej przestrzeni zaledwie 50 metrów kwadratowych. Groch, rzodkiewka, bazylia lub nasturcja, około dwudziestu rodzajów młodych warzyw, uprawia się tu w zamkniętym kręgu i bez nawozu. Warzywa, zioła i kwiaty dojrzewają w ciągu kilku tygodni.
„Młode warzywa to superfoods. Zawierają dużo składników odżywczych. Na przykład kolendra. Mamy 11 razy wyższe stężenie witaminy C niż dojrzała kolendra”.Wyjaśnia Nicholas Auriac. Te pożywienie zwróciło uwagę CNES. Narodowe Centrum Studiów Kosmicznych wybrało Neopousa do myślenia o jedzeniu w kosmosie. Chodzi o to, aby się przemienić [les micro-pousses] poprzez proces odwadniania, aby zachować w nim jak najwięcej składników odżywczych”Quentin Gendel wyjaśnia. Przed nakarmieniem astronautów Quentin i Nicolas dostarczają zamówienia do restauracji w Tuluzie. Około dwudziestu szefów kuchni używa młodych warzyw do ulepszania swojej kuchni.
„Miłośnik muzyki. Miłośnik mediów społecznościowych. Specjalista sieciowy. Analityk. Organizator. Pionier w podróżach.”
More Stories
Miniaturyzacja dla bezpieczeństwa naszych systemów nawigacyjnych
Wypicie szklanki wody na czczo po przebudzeniu: jakie są korzyści?
Zderzenie tej asteroidy z Ziemią grozi wymazaniem Francji z mapy