Frytownice powietrzne cieszą się ogromną popularnością, ale czy naprawdę są mniej tłuste, a przez to zdrowsze dla zdrowia? Czy to daje nam pozwolenie na częstsze jedzenie frytek?
To jest modne: Frytownica na gorące powietrze Typ „Airfryer” jest wszędzie. Nie da się tego nie zobaczyć i nie poddać się pokusie Jedz mniej tłustych frytek Więc Mniej szkodliwe dla zdrowia I linia. Ale co to jest naprawdę?
Tradycyjnie smażenie to metoda gotowania polegająca na zanurzaniu żywności w dużej ilości gorącego tłuszczu, zwykle oleju roślinnego. „Frytownice bezolejowe, np Frytownice powietrznełącząc dwie technologie: Cyrkulacja gorącego powietrza i gotowanie konwekcyjne, wyjaśnia Charles Bromhold, dyplomowany dietetyk specjalizujący się w zachowaniach żywieniowych. Frytownica podgrzeje powietrze wewnątrz frytkownicy, rozprowadzając je wokół żywności. Poprzez dodanie Niewielka ilość oleju Do tego gorące powietrze krążące z dużą prędkością powoduje toChrupiąca konsystencja prawie jak smażenieBez konieczności stosowania dużej ilości oleju„.
Frytki z 30% mniejszą zawartością tłuszczu?
Biorąc pod uwagę proces technologiczny, Z pewnością jest mniej tłusty, Ponieważ tradycyjne smażenie wymaga średnio kilku litrów oleju, w porównaniu do ok Łyżka oleju do frytownicy. 'DoFrytki przyrządzone we frytkownicy są mniej tłuste, Potwierdza to nasz rozmówca. Które mogą się do tego przyczynić Regulacja wagi Jeśli często jemy produkty smażone. Jednak samo zobaczenie kalorii nie wystarczy, aby regulować spożycie pokarmu„Frytki pozostają wysokokaloryczne ze względu na skrobię w ziemniakach. Idealnie jest takWybieraj świeże ziemniaki i preferuj naturalne przyprawy Z wysokokalorycznymi sosami.
- 100 gramów frytek ugotowanych na tradycyjnej patelni zawiera około 285 kalorii
- 100 gramów frytek ugotowanych w „bezpiecznej frytownicy” ok 30% mniej zamożni wokół 200 kalorii. Wszystko zależy od ilości dodanego oleju (od jednej łyżeczki do jednej, a nawet dwóch łyżek oleju).
Lepiej dla zdrowia?
Gotowanie we frytownicy to… trochę mniej szkodliwe, od Jemy mniej oleju Z klasycznej patelni. „Ale oleje do smażenia często… Bogaty w kwasy Omega 6 i nasycone kwasy tłuszczowe, Tłuszcze, których dzisiaj spożywamy w dużych ilościach kosztem kwasów omega-3 (rzepak, siemię lniane, olej lniankowy itp.).”Odpowiedzi dietetyka. Należy to zrównoważyć częstotliwością spożycia i związanym z nim stylem życia. „Dla tych, którzy jedzą według modelu inspirowanego Morzem Śródziemnym (kolorowe, w większości wegetariańskie, z dużą zawartością sezonowych, świeżych, często surowych owoców i warzyw, pełnych ziaren, roślin strączkowych, nasion i orzechów), Który porusza się codziennie W ciągu dnia robi sobie przerwy Reguluj swój stres Albo jego nieprzyjemne uczucia Zjedz czasem „klasyczne frytki”. „Będzie to mniej szkodliwe dla jego zdrowia”..
Czy możesz zjeść za dużo frytek, jeśli ich używasz?
Logiczna może się wydawać odpowiedź twierdząca, zdaniem naszego rozmówcy. Ale właściwie nie. Bo choć frytki we frytownicy na gorące powietrze są mniej tłuste, to i tak są związane z produkcją Akryloamid, Potencjalnie rakotwórcza cząsteczka Dla mężczyzny i dla kogo Europejskie władze ds. zdrowia zalecają ograniczenie narażenia. z powodu, Reakcja Maillarda Występuje pomiędzy cukrami i białkami w żywności podczas gotowania, takiej jak tosty, grillowane warzywa lub śmietana. To jest brązowienie jedzenia Występuje również podczas gotowania w „frytkownicy powietrznej”.
Gotowanie w „frytkownicy” zmniejszy powstawanie akryloamidu
Według niedawnych badań we frytownicy powietrznej ryzyko tworzenia się akryloamidu jest mniejsze w porównaniu do frytkownicy tradycyjnej.Jednakże Jest to bardzo krótki i intensywny proces gotowaniaNie jest zatem porównywalne z gotowaniem na parze lub moczeniem, które lepiej zachowuje składniki odżywcze, szczególnie te wrażliwe na ciepło„. „Jeśli chodzi o ten aspekt reakcji Maillarda, wydaje mi się, że jest to dobre dla jego zdrowia Zmniejszenie częstotliwości spożycia, Nawet jeśli wszystko trzeba rozważyć w kontekście stylu życia”. Ekspert ostrzega.
Lepsze w smaku frytki?
W przypadku „smażenia klasycznego” olej wchłania się nawet do 40%, w zależności od rodzaju potrawy. Dzięki temu mają doskonałą smakowitość i złocisty wygląd Chrupiąca konsystencjaCo daje zjadaczowi poczucie intensywnej przyjemności smakowej. Dzięki frytkownicy, Tekstura jest inna I Może to „rozczarować” niektórych użytkowników. „Do konsumenta należy ustalenie wskaźnika: czy często je produkty smażone (placki z cukinii, pieczywo, frytki, sajgonki itp.), Ciekawą alternatywą może być „frytkownica powietrzna”. Do równomiernego i szybkiego gotowania potraw Bardzo chrupiąca konsystencja. Jeżeli zjada ją okazjonalnie i doznania smakowe przeważają nad wszystkim innym, prawdopodobnie woli wersję klasyczną„, podsumowuje.
Podziękowania dla Charlesa Bromholda, dietetyka, specjalisty ds. zachowań żywieniowych i autora „Le SAV de l'aliment” (wyd. 1)
„Miłośnik muzyki. Miłośnik mediów społecznościowych. Specjalista sieciowy. Analityk. Organizator. Pionier w podróżach.”
More Stories
Słynny obraz centralnej czarnej dziury w Drodze Mlecznej, Sgr A*, będzie błędny!
Lekarze apelują o systematyczne badania przyszłych matek
SpaceX planuje zrobić znacznie lepiej ze Starship 6 i zapowiada się niesamowicie!