Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

konsumpcja. Antydepresanty, uzależnienia i tycie…ukryta strona czekolady

Mamy rację! Poza Wielkanocą okres świąteczny jest kluczowy dla czekoladników, którzy w grudniu generują dużą część swojej rocznej sprzedaży dzięki sprzedaży granulatów, tabletek, cukierków pakowanych i innych słodyczy…

Czekolada to osobna żywność. Nie tylko schlebia zapachowi i podniebieniu, ale ma korzystny wpływ na morale i ogólny stan zdrowia, pod warunkiem, że jest spożywany z umiarem. Dziesięciopunktowa analiza dzięki książce „Od kakao do czekolady” (1).

1/ Zjedzenie kilku kostek czekolady każdego dnia przytyje

Fu. Dla każdego, kto angażuje się w normalną aktywność fizyczną, dwie lub trzy kostki czekolady dziennie lub 60 do 100 kalorii nie wpłyną na żaden przyrost masy ciała. Błędem byłoby zaprzeczyć! Jest to jednak dość kaloryczna uczta: 100g gorzkiej czekolady z ponad 50% kakao dostarcza 560 kalorii, a 100g mlecznej czekolady trochę mniej, 550 kalorii. Wybierz te, które są bogate w kakao i mają mniej cukru. Energetyczna czekolada pozwala sportowcom na szybką regenerację po wysiłku. Na przykład 70-kilogramowy mężczyzna pedałujący przez godzinę z prędkością 20 km/h może zużyć do 70 gramów czekolady, 80 gramów na godzinę tenisa i 100 gramów na godzinę wspinaczki. Oczywiście nie powinniśmy się przejadać: codzienne spożywanie batonika czekolady leżąc przed telewizorem nie jest dobrym pomysłem.

2/ Kakao działa przeciw starzeniu się organizmu

prawidłowy. Dzięki polifenolom obecnym w kakao czekolada chroni nasze komórki, skutecznie spowalniając procesy starzenia. Te naturalne cząsteczki, które w dużych ilościach znajdują się również w czerwonym winie i zielonej herbacie, są przeciwutleniaczami, które wychwytują wolne rodniki wytwarzane przez organizm podczas wysiłku, stresu, ekspozycji na słońce, spożywania nadmiernej ilości alkoholu lub tytoniu… Te wolne rodniki są zaangażowane w starzeniu się komórek, a nawet rozwoju niektórych rodzajów raka i chorób układu krążenia. Kakao w proszku zawiera 2%, gorzka czekolada 0,8%, mleczna 0,5%: lepsza niż zielona herbata (0,3%) i czerwone wino (0,15%)!

READ  Dwóch astronautów wykonuje siedmiogodzinny spacer kosmiczny na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej, aby przygotować się do rosyjskiego modułu

Tytuł Zdjęcia Nawalescape/Pixabay

3/ Gorzką czekoladę możemy jeść, nawet jeśli mamy cholesterol

prawidłowy. Oprócz zawartości mikroelementów czekolada zawiera około 35% tłuszczu, który pochodzi z masła kakaowego, które składa się z trójglicerydów. Ciemność jest kremowa, a mleko słodsze. Czy masło kakaowe jest dobre dla zdrowia? Tak uważają dietetycy, ponieważ są to kwasy tłuszczowe, które pomagają eliminować cholesterol i zapobiegają miażdżycy. Odgrywa zatem zasadniczą rolę w ochronie naczyń krwionośnych, zmniejszając ryzyko rozwoju zapalenia żył, incydentu naczyniowego lub zawału. Natomiast trójglicerydy zawarte w maśle kakaowym są słabo przyswajalne przez ludzką tkankę tłuszczową. Co więcej: dzięki metyloksantynom (teobrominie i kofeinie) czekolada ma właściwości lipolityczne, które rozkładają tłuszcze. Jeśli cierpisz na cholesterol, możesz jeść ciemną czekoladę, która zawiera ponad 60% kakao. Z drugiej strony mleczna i biała czekolada nie są zalecane, ponieważ zawierają tłuszcz mleczny.

4/ Czekolada działa pobudzająco i antydepresyjnie

prawidłowy. Dzięki zawartości metyloksantyn (teobrominy i kofeiny), substancji pobudzających czekoladę, czekolada jest tonikiem, który między innymi stymuluje ośrodkowy układ nerwowy, poprawia wydolność mięśni, zwiększa czujność i opóźnia pojawienie się zmęczenia. Wiadomo, że ma właściwości przeciwdepresyjne związane z obecnością magnezu. Ponadto zawiera również niewielką ilość cząsteczek zbliżonych do endorfin, słynnych hormonów przyjemności. Ci kuzyni endorfin, spokrewnieni z prawdziwymi krewnymi, których ciało wydziela podczas gryzienia kwadratu lub dwóch, będą mieli ogromny wpływ na organizm. Co zamienia się w ekstazę, nawet ekstazę!


Tytuł obrazu

5/ Nie możesz być uzależniony od czekolady

Fu. Możesz uzależnić się od czekolady, jak łańcuch, nie stając się narkotykiem. Jeśli tabletki w szafce się wyczerpią, to odczuwane wspomnienie dobrego samopoczucia, spowodowane endorfinami, wywoła chęć ponownego ich zażycia, ale nie ma poczucia niższości, uzależnienia czy uzależnienia. Nie jest też konieczne zwiększanie dawek, aby zachować tę samą przyjemność. Osoby uzależnione od czekolady tak naprawdę kierują się uzależnieniem od cukru: wolą słodką czekoladę, pastę do smarowania lub cukierkową mleczną czekoladę niż ciemną czekoladę bogatą w kakao.

READ  ZDJĘCIE daje Thomasowi Pesquetowi doświadczenie: te szczegóły bawią internautów

6/ Czekolada odpowiada za zaparcia

Fu. Czekolada zawiera co najmniej 10% błonnika, który wspomaga pasaż jelitowy. Ale jest też bogaty w garbniki, które spowalniają jego działanie. następnie ? Badania pokazują, że pod warunkiem, że pijesz dużo wody, te dwa efekty wzajemnie się znoszą. Tak więc czekolada nie odgrywa roli w zaparciach. Jednak ponieważ jest to sucha karma, która zawiera mniej niż 1% wody, do strawienia 100 gramów będzie potrzebna co najmniej 100 mililitrów wody. Jeśli chodzi o reputację osoby odpowiedzialnej za niestrawność lub ból brzucha, to fakt, że generalnie cieszymy się nią pod koniec posiłku już bogatego w tłuste potrawy.


Tytuł Zdjęcia ExplorerBob/Pixabay

7/ Czekolada promuje pojawianie się ubytków

Fu. dokładnie przeciwnie. Im bardziej czekolada jest bogatsza w kakao, tym mniej zawiera sacharozy, cukru odpowiedzialnego za próchnicę. Wiele składników korzystnie działa na zęby: polifenole zapobiegają rozwojowi drobnoustrojów w płytce nazębnej, fluor wzmacnia szkliwo i kwasy fosforanowe, które mogą powodować próchnicę.

8/ Czekolada polecana dla diabetyków

Fu. Nawet jeśli czekolada w porównaniu z dżemem ma niski indeks glikemiczny – zwłaszcza gdy przekracza 70% kakao – wszystko zależy od tego, jaką postać cukrzycy ma pacjent. Najlepszą radą jest rozmowa z lekarzem. Przypominamy, że dżem ma wysoki indeks glikemiczny, 65 w porównaniu z 45 dla chleba, 40 dla mlecznej czekolady i tylko 35 dla ciemnej czekolady.


Tytuł zdjęcia Jackmac34 / Pixabay

9/ Czekolada może wpływać na Twój głos

prawidłowy. Skłonność do refluksu sprawi, że zrezygnujesz z czekolady. Masło kakaowe wzmacnia zwieracz na styku przełyku z żołądkiem. Wzmacnia więc silnie kwaśne i podrażnione odruchy żołądkowe, które mogą powodować uszkodzenia, a nawet zmiany strun głosowych. Z drugiej strony kwasy tłuszczowe z kakao wykazują silne działanie bakteriobójcze na bakterie odpowiedzialne za wrzody żołądka i dwunastnicy. Możemy więc cieszyć się odrobiną czekolady, ponieważ jest ona zarówno zapobiegawcza, jak i lecznicza.

READ  Chiński łazik Zhurong wylądował na Marsie w nocy

10 / Czekolada może powodować skurcze żołądka

prawidłowy. Poprzez cukry i kwas oleinowy w maśle kakaowym czekolada zwiększa wydzielanie żółci, zmuszając pęcherzyk żółciowy do częstszego opróżniania. To częste wyładowanie nie sprzyja tworzeniu się kamieni. Jeśli jednak udowodnione zostanie tworzenie się kamieni, efekt czekolady staje się negatywny: ponieważ zwiększa wydzielanie żółci, może to prowadzić do dalszego zablokowania kamieni żółciowych, co prowadzi do ciężkiej kolki wątrobowej.

Świąteczna czekolada… i lody

Czekoladowy dziennik bożonarodzeniowy (masło, mus…) to wspaniały świąteczny klasyk. Aby zakończyć posiłek w lżejszy sposób, preferujemy wersję mrożoną, gdzie czekolada ładnie łączy się z wanilią, praliną, orzechami laskowymi, karmelem i owocami…

Na przykład w mrożonym olbrzymu Picard, mrożona kłoda 8 o smaku czekoladowo-waniliowym, przyozdobiona czekoladą, jest sprzedawana za mniej niż 18 euro. Bez dodatków, w kształcie szyszki sosnowej, w ofercie kolejne trzy czekoladki za mniej niż 9 euro za 8. W innym przyjaznym dla zamrażarki, Terate, wykwintnym batonie dla 8 osób z orzeszkami ziemnymi, karmelem i czekoladą, który smakuje jak słynny tabliczka czekolady będzie kosztować mniej niż 30 euro, podczas gdy mini mrożony deser w stylu szwarcwaldzkim będzie kosztował mniej niż 14 euro za pudełko sześciu sztuk. W supermarketach lub supermarketach można również znaleźć produkty o dobrej cenie, takie jak duży dziennik lodów czekoladowych Nestlé (8, 7 do 8 euro plastrów), trzyczekoladowa wersja Pilpy (5,50, 7 8 euro). lub zamrożone zapisy od marek własnych.

(1) „Od kakao do czekolady, saga obżarstwa”, Michel Barrell, wyd. Quae, 167 stron, wrzesień 2021, 25 euro.