Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Jedzenie tej ryby dwa razy w tygodniu pomaga zwalczyć zmęczenie mózgu

Jedzenie tej ryby dwa razy w tygodniu pomaga zwalczyć zmęczenie mózgu

Królowa letniego grilla (i zimowej spiżarni), sardynki zajmują szczególne miejsce w rodzinie tłustych ryb. Od swoich krewnych różni się grzbietem z metalicznymi, niebieskimi refleksami… i szczególnie wysoką zawartością kwasów Omega 3. „To jedna z tłustych ryb, która zawiera ich najwięcej, co potwierdza dietetyk Rafael Groman w przypadku małej ryby wyróżnia się tym, że nie zawiera „zawiera metali ciężkich, takich jak tuńczyk, łosoś czy miecznik”.

Sardynki chronią nasz mózg

Sardynki można zatem wprowadzić do jadłospisu przynajmniej dwa razy w tygodniu na zmianę z innymi drobnymi tłustymi rybami, np. makrelą. „Regularne spożywanie pozwala pokryć nasze zapotrzebowanie na kwasy Omega-3, których spożycie w populacji ogólnej na ogół pozostaje poniżej zaleceń zdrowotnych” – ubolewa nasz ekspert. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 nie mogą być wytwarzane w organizmie. Należy ją dostarczać w pożywieniu. Zaleta sardynek: Jedna porcja (100 gramów) w zupełności wystarczy, aby pokryć nasze dzienne zapotrzebowanie na EPA i DHA, które są prekursorami Omega-3. „Na poziomie mózgowym wspomagają impulsy nerwowe, działając na otaczającą osłonkę mielinową komórek nerwowych, jak wyjaśnia specjalista i twierdzi, że te kwasy tłuszczowe zapobiegają zmęczeniu mózgu, a badania zaczęły potwierdzać ich profilaktyczny wpływ na choroby (…)

Przeczytaj więcej o Top Santi

Oto 5 najlepszych witamin wspomagających porost włosów
Dlaczego rak jest tak śmiertelny we Francji? Lekarz odpowiedział
2 dietetyków decyduje, które nasiona są najzdrowsze dla Twojego zdrowia
Czy śniłeś, że zdradzasz swojego partnera? Oto, co to naprawdę oznacza
Te trzy rodzaje pokarmów korzystnych dla jelit mogą pomóc Ci osiągnąć wiek 100 lat