Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Jedzenie odrobiny tego owocu każdego dnia spowolni starzenie się mózgu

Jedzenie odrobiny tego owocu każdego dnia spowolni starzenie się mózgu

Holenderscy naukowcy stwierdzili, że dobrze znany mały owoc, który przypomina mózg, poprawia również funkcje poznawcze i spowalnia starzenie się mózgu.

Dieta odgrywa ważną rolę w zdrowiu mózgu i pogorszeniu funkcji poznawczych. Szczególnie zaangażowany w chorobę choroba Alzheimera Dotknęłoby to od 80 000 do miliona ludzi we Francji. Diety np Dieta śródziemnomorska lub dieta DASH został powiązany z Spowolnienie spadku funkcji poznawczych i zmniejszyć ryzyko demencji. pomiędzy punkty wspólne, żywność co masz podświetlony Holenderscy naukowcy w badaniu opublikowanym 2 czerwca w czasopiśmie naukowym Żywienie kliniczne. Ich pierwotnym celem była nauka Długotrwałe skutki konsumpcja tego owoc NA Czynność naczyń mózgowych osób starszychzwłaszcza w odniesieniu do poprawy ich zdolności poznawczych. Utworzyli grupę średnio 28 osób w wieku 65 lat, W dobrym zdrowiu. Uczestnicy zostali podzieleni na dwie grupy. Pierwszy do spożycia 60 gramów orzechów włoskich mieszany (orzechy włoskie, pistacje, orzechy nerkowca i orzechy laskowe) dziennie przez 16 tygodniPodczas gdy druga grupa nie jadła orzechów.

Uczestnicy byli w stanie zapamiętać o 16% więcej słów

Pod koniec badania naukowcy wykazali, że uczestnicy, którzy jedli orzechy, byli w stanie pamiętać 16% więcej słów podczas ćwiczenia pamięci werbalnejw porównaniu z tymi, którzy go nie jedli. Odkryli również, że jedzenie orzechów może pomóc zachować sprężystość i sprężystość tętnic, Korzystnie wpływa na zdrowie układu krążenia. Dodatkowo dostarczane są orzechy Poprawa małych naczyń krwionośnych w oku. Według naukowców spożycie orzechów wzrośnie Krążenie krwi w różnych obszarach mózgu, a tym samym będzie miało pozytywny wpływ na pamięć. theNasiona oleiste poprawią również krążenie obwodowe (poza mózgiem).

Spadek funkcji poznawczych jest wolniejszy podczas jedzenia orzechów.

Nasz mózg jest szczególnie wrażliwy na stres oksydacyjny, Co z czasem uszkadza komórki mózgowe, prowadząc do spadek pamięci i funkcje poznawcze. Chociaż spadek funkcji poznawczych jest częścią normalnego procesu starzenia, jest wolniejszy, gdy konsumujemy więcej Antyoksydanty niezbędne do redukcji stresu oksydacyjnego. Orzechy w szczególności Orzechy zawierają duże ilości przeciwutleniaczywyjaśnił i udzielił wywiadu Danny’emu Felberowi, zarejestrowanemu dietetykowi, który specjalizuje się w zdrowiu mózgu Dzisiejsze wieści medyczne. Ale w badaniu spożycie orzechów nie poprawiło się Zdolność do podejmowania decyzji, poziom odczuwanego stresu i ogólna jakość życia. Potrzebne byłoby większe badanie próbne, aby ustalić potencjalne zalecenia dotyczące spożycia orzechów dla mózgu. W 2014 roku badania zostały opublikowane w Dziennik choroby Alzheimera pokazali toGarść orzechów dziennie zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera Spowolniłoby to nawet jego postęp u osób już dotkniętych chorobą.

READ  Ospa małp: Jaki jest nowy objaw małpiej ospy odkrytej we Włoszech, który wpływa na oko?