Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Jak dobrze trawić od pierwszego kęsa

Jak dobrze trawić od pierwszego kęsa

Usta rozpoczynają proces trawienia, rozkładając pokarm na bardziej strawną formę. Po zjedzeniu przez usta pokarm przechodzi przez gardło, zwane także gardłem. Następnie przechodzi do przełyku, a następnie do żołądka. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o biologii jamy ustnej i jej roli w trawieniu. Ten artykuł wyjaśnia również funkcje innych części układu pokarmowego.

Przegląd

Jama ustna jest punktem wyjścia przewodu pokarmowego (GI). Układ pokarmowy człowieka składa się z wydrążonych narządów, które łączą się ze sobą. Przewód pokarmowy ma od 8 do 9 metrów długości i rozciąga się od ust do odbytu. Usta składają się z kilku części, które wspomagają trawienie. Te części mają różne funkcje.

1. Spożycie

Pierwszym etapem trawienia jest połykanie, podczas którego osoba wkłada jedzenie do ust rękami lub innym narzędziem.

2. Trawienie mechaniczne

Żucie jest początkiem mechanicznego trawienia. Jest to proces, w którym usta rozbijają duże kawałki jedzenia na mniejsze kawałki.

biologia

Szczęka składa się z szczęki, szczęki, żuchwy i żuchwy. Kiedy jemy, rozdzielamy szczęki, aby dostać się do ust.

Wargi zawierają receptory czuciowe, które pomagają ocenić teksturę i temperaturę jedzenia. Wargi i policzki pomagają utrzymać jedzenie na miejscu w jamie ustnej. Dołączone mięśnie pozwalają szczękom poruszać się w górę iw dół podczas żucia.

Szczęki zawierają zęby, które służą do cięcia, rozdzierania, miażdżenia i mielenia żywności. Pierwsze zęby lub zęby mleczne obejmują 20 zębów. Zęby dorosłe mają 32 zęby. Policzki pomagają przenosić pokarm między zębami do żucia. Język jest dużym mięśniem, który odgrywa różne role w procesie trawienia, takie jak:

ssać jedzenie
Przenoszenie pokarmu między zębami
Pomagają w połykaniu, wpychając przeżuty pokarm do tylnej części gardła
Zachęcanie do produkcji śliny, znane również jako plucie
Składniki odżywcze są wchłaniane przez jego spód.

READ  Zmarł amerykański astronauta Thomas Mattingly, który pomógł uratować misję Apollo 13

Język ma również wiele małych wypustek na swojej powierzchni, zwanych brodawkami, które pełnią dwie różne funkcje.

Mechaniczne kubki smakowe pozwalają człowiekowi wyczuć teksturę i kształt jedzenia. Kubki smakowe zawierają kubki smakowe, które pozwalają smakować jedzenie. Niektóre smaki pomagają wytwarzać ślinę i kwas żołądkowy, co wspomaga trawienie.

3. Roztwarzanie chemiczne

Podczas żucia ślina miesza się z pokarmem i pomaga go zmiękczyć i rozłożyć. Ślina zmiękcza również cząsteczki jedzenia i ułatwia ich połykanie.
Kiedy pokarm i ślina mieszają się, tworzą bolus. To jest to, co osoba połyka po przeżuciu.

biologia

Gruczoły ślinowe wydzielają ślinę, która składa się z następujących substancji, które pomagają w chemicznym trawieniu pokarmu:

woda
szlam
Enzymy amylaza i lipaza językowa, które pomagają rozkładać skrobię i tłuszcz
sód
potas
wapń
dwuwęglan

Ludzie mają trzy pary dużych gruczołów ślinowych w następujących miejscach w jamie ustnej:

Gruczoły przyuszne przed i pod uszami
Gruczoły podżuchwowe znajdują się pod dolną szczęką
Gruczoły podjęzykowe znajdują się pod językiem
W jamie ustnej znajdują się również setki mniejszych gruczołów ślinowych.

5. Przygotowanie do połknięcia

Podczas żucia język dociska pokarm do dwóch pierścieni ust. Pomaga to uformować bolus pokarmowy, który można następnie połknąć.

biologia

Podniebienie twarde to podniebienie. Podniebienie miękkie znajduje się z tyłu, w gardle. Zapobiega przedostawaniu się pokarmu do jamy nosowej.
Po tym, jak osoba skończy żuć jedzenie, język wpycha porcję jedzenia do gardła. Stamtąd schodzi z przełyku do żołądka.

inne części układu pokarmowego

Oto rola innych narządów w trawieniu:

Żołądek: nadal rozkłada żywność za pomocą kwasów i enzymów.

Trzustka: wytwarza soki trawienne, które rozkładają węglowodany, tłuszcze i białka wydalane przez organizm w jelicie cienkim.

Wątroba: produkuje żółć, sok trawienny, który rozkłada tłuszcze i niektóre witaminy.

Woreczek żółciowy: przechowuje żółć i w razie potrzeby wydziela ją do jelita cienkiego.

READ  Utrata wagi: Oto 6 złych nawyków, których należy zakazać po godzinie 17:00

Jelito cienkie: Tworzy sok trawienny, który miesza się z żółcią i sokiem trzustkowym, aby zakończyć rozkład tłuszczów, węglowodanów i białek. Pochłania wodę i niektóre składniki odżywcze.

Jelito grube: wchłania więcej wody z przewodu pokarmowego do krwioobiegu. Rozkłada pozostałe składniki odżywcze, tworząc witaminę K. Pozostałe odpady zamieniają się w odchody.

Odbytnica: przechowuje stolec, dopóki ciało nie usunie go przez odbyt.

Często Zadawane Pytania

Oto odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące roli jamy ustnej w procesie trawienia.

Jakie procesy trawienne zachodzą w jamie ustnej?

Jama ustna uczestniczy w następujących czterech procesach:

łykanie
trawienie mechaniczne
trawienie chemiczne
Wchłanianie składników odżywczych

Jakie enzymy trawienne występują w jamie ustnej?

Jama ustna zawiera enzymy amylazę i lipazę językową, które pomagają rozkładać skrobię i tłuszcz.

streszczenie

Jama ustna jest ważną częścią procesu trawienia. Trawienie rozpoczyna się w jamie ustnej, która rozkłada pokarm na mniejsze cząstki. Po zakończeniu żucia pokarm może przemieszczać się w dół przełyku i żołądka. Układ pokarmowy kontynuuje przetwarzanie pokarmu, zanim odbyt wydali odpady.

* Presse Santé stara się przekazywać wiedzę na temat zdrowia w języku dostępnym dla wszystkich. W żadnym przypadku dostarczone informacje nie mogą zastąpić opinii pracownika służby zdrowia.