Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Dlaczego nie wszystkie kalorie są sobie równe

Dlaczego nie wszystkie kalorie są sobie równe

Mówią, że aby schudnąć, musisz jeść mniej kalorii niż spalasz.. To prawda, ale ciało nie reaguje zupełnie jak kociołek. To wyjaśnia, dlaczego to równanie nie jest takie proste. Jeśli chodzi o przybieranie na wadze lub utratę wagi, nie wszystkie kalorie są sobie równe. Na przykład te dostarczane przez ciasteczka lub napoje bezalkoholowe nie są równoważne z tymi dostarczanymi przez owoce i warzywa.

Nowe badanie Właśnie pokazałem, że organizm inaczej reaguje na kalorie z pokarmów bogatych w błonnik lub ultraprzetworzonych. Wyjaśnienie wynika z faktu, żeProdukty ultraprzetworzone, takie jak napoje bezalkoholowe, pieczywo przemysłowe, bryłki, krakersy….

Wręcz przeciwnie, pokarmy bogate w błonnik są trawione wolniej i częściowo. Dostaną się do okrężnicy i pożywią miliardy bakterii tworzących mikroflorę jelitową. Jedzą resztki, takie jak błonnik, które nie są trawione wyżej w jelicie cienkim przez enzymy.

Wchłaniaj mniej kalorii dzięki diecie bogatej w błonnik

Oznacza to, że przy równych kaloriach żadne dwa pokarmy nie będą miały takiego samego wpływu na wagę. W badaniu naukowcy podawali dwóm grupom ludzi taką samą liczbę kalorii na posiłek przez 22 dni. Upewnili się również, że wszyscy ochotnicy otrzymali podobne ilości białka, tłuszczu i węglowodanów.

Jedyna różnica polega na tym, że jedna grupa jadła wysoko przetworzoną żywność, płatki śniadaniowe z dmuchanego ryżu, biały chleb, wędliny i słodkie przekąski… podczas gdy druga grupa jadła dietę bogatą w błonnik, rośliny strączkowe, całe zboża, owoce i warzywa.I orzechy…
Naukowcy odkryli, że przy diecie bogatej w błonnik uczestnicy przyjmowali około 100 mniej kalorii każdego dnia. Czasem było tego mniej.

Priorytetowo traktuj żywność naturalną i lokalną

Dlatego jeśli chcesz schudnąć, w twoim najlepszym interesie jest, aby nie jeść nadmiernie przetworzonej żywności. W rzeczywistości wady kumulują się: Wykonane ze złej jakości składników, są zbyt tłuste, zbyt słodkie lub zbyt słone. Często są miękkie, niezbyt nasycone. Bogaty w dodatki i ubogi w błonnik, nie jest dobry dla flory jelitowej.

READ  Para zaszczepiona Covid-19 zmarła w odstępie minuty w Stanach Zjednoczonych

Jednak badanie pokazuje, że bierze udział w regulacji wagi. Zmniejszając spożycie przetworzonej żywności, która stanowi prawie jedną trzecią naszego dziennego spożycia energii, skorzysta na tym zarówno nasza sylwetka, jak i nasze zdrowie. W rzeczywistości spożywanie ultra przetworzonej żywności wiąże się również ze zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia i raka.

Badanie pokazuje, że mikroorganizmy pobierają więcej kalorii z pokarmów bogatych w błonnik. Zatem spożywanie większej ilości surowej i nierafinowanej żywności może ułatwić utratę wagi, bez wykonywania większej aktywności fizycznej i bez konieczności jedzenia mniejszych ilości.. Ale nawet jeśli jest to korzystne, nie oznacza to, że rozwiąże wszystkie problemy z wagą.

Redakcja poleca

Nowości od redakcji RTL w Twojej skrzynce pocztowej.

Dzięki swojemu kontu RTL zapisz się do newslettera RTL, aby codziennie śledzić wszystkie aktualności