Mówią, że aby schudnąć, musisz jeść mniej kalorii niż spalasz.. To prawda, ale ciało nie reaguje zupełnie jak kociołek. To wyjaśnia, dlaczego to równanie nie jest takie proste. Jeśli chodzi o przybieranie na wadze lub utratę wagi, nie wszystkie kalorie są sobie równe. Na przykład te dostarczane przez ciasteczka lub napoje bezalkoholowe nie są równoważne z tymi dostarczanymi przez owoce i warzywa.
Nowe badanie Właśnie pokazałem, że organizm inaczej reaguje na kalorie z pokarmów bogatych w błonnik lub ultraprzetworzonych. Wyjaśnienie wynika z faktu, żeProdukty ultraprzetworzone, takie jak napoje bezalkoholowe, pieczywo przemysłowe, bryłki, krakersy….
Wręcz przeciwnie, pokarmy bogate w błonnik są trawione wolniej i częściowo. Dostaną się do okrężnicy i pożywią miliardy bakterii tworzących mikroflorę jelitową. Jedzą resztki, takie jak błonnik, które nie są trawione wyżej w jelicie cienkim przez enzymy.
Wchłaniaj mniej kalorii dzięki diecie bogatej w błonnik
Oznacza to, że przy równych kaloriach żadne dwa pokarmy nie będą miały takiego samego wpływu na wagę. W badaniu naukowcy podawali dwóm grupom ludzi taką samą liczbę kalorii na posiłek przez 22 dni. Upewnili się również, że wszyscy ochotnicy otrzymali podobne ilości białka, tłuszczu i węglowodanów.
Jedyna różnica polega na tym, że jedna grupa jadła wysoko przetworzoną żywność, płatki śniadaniowe z dmuchanego ryżu, biały chleb, wędliny i słodkie przekąski… podczas gdy druga grupa jadła dietę bogatą w błonnik, rośliny strączkowe, całe zboża, owoce i warzywa.I orzechy…
Naukowcy odkryli, że przy diecie bogatej w błonnik uczestnicy przyjmowali około 100 mniej kalorii każdego dnia. Czasem było tego mniej.
Priorytetowo traktuj żywność naturalną i lokalną
Dlatego jeśli chcesz schudnąć, w twoim najlepszym interesie jest, aby nie jeść nadmiernie przetworzonej żywności. W rzeczywistości wady kumulują się: Wykonane ze złej jakości składników, są zbyt tłuste, zbyt słodkie lub zbyt słone. Często są miękkie, niezbyt nasycone. Bogaty w dodatki i ubogi w błonnik, nie jest dobry dla flory jelitowej.
Jednak badanie pokazuje, że bierze udział w regulacji wagi. Zmniejszając spożycie przetworzonej żywności, która stanowi prawie jedną trzecią naszego dziennego spożycia energii, skorzysta na tym zarówno nasza sylwetka, jak i nasze zdrowie. W rzeczywistości spożywanie ultra przetworzonej żywności wiąże się również ze zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia i raka.
Badanie pokazuje, że mikroorganizmy pobierają więcej kalorii z pokarmów bogatych w błonnik. Zatem spożywanie większej ilości surowej i nierafinowanej żywności może ułatwić utratę wagi, bez wykonywania większej aktywności fizycznej i bez konieczności jedzenia mniejszych ilości.. Ale nawet jeśli jest to korzystne, nie oznacza to, że rozwiąże wszystkie problemy z wagą.
More Stories
Słynny obraz centralnej czarnej dziury w Drodze Mlecznej, Sgr A*, będzie błędny!
Lekarze apelują o systematyczne badania przyszłych matek
SpaceX planuje zrobić znacznie lepiej ze Starship 6 i zapowiada się niesamowicie!