Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Dlaczego alergie rozwijają się tak często u dzieci i jak im zapobiegać?

Dlaczego alergie rozwijają się tak często u dzieci i jak im zapobiegać?

Dlaczego Twoje dziecko wymiotuje mlekiem modyfikowanym? Dlaczego twoje dziecko nie może wyjść na zewnątrz w maju bez łez w oczach? I dlaczego twoja córka ma duszność, gdy tylko śpi w wiejskim domu? dziś jest Alergie oddechowe i pokarmowe Dotyczy wielu dzieci. I coraz więcej. Przyczyny tych chorób alergicznych są wielorakie i złożone. Dlatego wydaje się konieczne lepsze jej zrozumienie, aby zapobiec jej wybuchowi.

W ciągu pięćdziesięciu lat alergie wzrosły z 3,8% do 30% światowej populacji

Zwykle nie ma powodu, dla którego dana osoba nie powinna tolerować chwastów lub orzeszków ziemnych od urodzenia. Jest to nadmierna reakcja immunologiczna, która wyjaśnia przyczynę kataru, zaczerwienienia oczu, kichania, obrzęków i zadrapań…” Czwarte miejsce w chorobach przewlekłych Według Światowej Organizacji Zdrowia prezenty Farba Karen Adelnaukowiec w Publiczny instytut badawczy działający na rzecz spójnego i zrównoważonego rozwoju rolnictwa, żywności i środowiska (Enray). Światowa Organizacja Zdrowia przewiduje, że 50% światowej populacji będzie cierpieć z powodu alergii w 2050 roku. Ponieważ te choroby, oddechowe lub żywieniowe, stale rosną od trzydziestu lat. Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że 30% światowej populacji ma dziś alergie, w porównaniu do 3,8% w 1968 roku.

„U dzieci alergie są coraz częstsze i dotkliwe”

We Francji liczba alergików podwoiła się w ciągu dwudziestu lat. Według stowarzyszenia. Bez oszczędzania dzieci. Nawet jeśli trudno jest porównać ankiety którzy nie zawsze mają ten sam przedmiot studiów – na przykład jeden pokarm lub jeden pyłek – lub ta sama badana populacja, Wiele badań międzynarodowych Francuzi mają na co uważać. Badanie duszka, który śledzi 15 000 francuskich dzieci urodzonych w 2011 roku, pokazuje, że 6% z nich rozwinęło alergię pokarmową, a 20% z nich miało kilka rodzajów alergii. Karen Adel-Paint mówi: „U dzieci alergie są częstsze i cięższe [80 % des asthmes sont allergiques] Dotyka 4 miliony Francuzów, z czego jedna trzecia to dzieci. Podobnie 6 do 8% dzieci ma alergie pokarmowe… w porównaniu do 2 do 4% dorosłych. »

READ  Bezlitosna odległość od Księżyca

martw się kto potwierdza Madeline EpsteinAlergolog w Paryżu i wiceprezes Syndykatu Alergologów (Ceval). Obiektywnie jest coraz więcej dzieci cierpiących na alergie. Kiedy w latach 80. zostałam alergologiem, nie rozmawialiśmy zbyt wiele o alergiach pokarmowych. Co więcej, u dzieci odkryliśmy alergie na orzeszki ziemne i mleko… Obecnie najczęstsze reakcje alergiczne na pokarmy dotyczą orzeszków ziemnych, orzechów, jajek i mleka. „Ma duży wpływ na ich codzienne życie”. Alergie są główną przyczyną wagarowania, zauważa Karen Adel-Paints. Dziecko z alergią na mleko nie będzie mogło uczestniczyć w przyjęciach urodzinowych. »

Możliwe wyjaśnienia tego wzrostu wrażliwości

Czy to wszechobecna obecność plastiku w naszym otoczeniu? Związki chemiczne w butelkach dla niemowląt? żywność przemysłowa? Odzież ? zanieczyszczenie powietrza ? Powody pozostają bardzo niejasne. „To wieloczynnikowe, ostrzega alergolog. Osłabiony układ odpornościowy. Kto o to prosi? Zarazki. Wpływają jednak na to zmiany w diecie i środowisku. Wiemy też, że modyfikuje to stosowanie antybiotyków, ale alergii jest więcej u dzieci, które Dostali dużo małych antybiotyków”.

Ścieżka prowadzi również do globalnego ocieplenia. Rośliny i drzewa rosną tam, gdzie ludność nigdy nie była narażona na tego typu pyłki. „Zanieczyszczenie działa na pyłki, czyniąc je bardziej wrażliwymi, oraz na błony śluzowe układu oddechowego, czyniąc je bardziej wrażliwymi. Ponadto może modyfikować genom i genetycznie powodować skłonność do alergii. Działa we wszystkich kierunkach, to jest fajne!” zażartował dr Madeleine Epstein.

To wyjaśnia, dlaczego coraz więcej dzieci cierpi na alergie, a składnik genetyczny jest ważny. „W ogólnej populacji dziecko ma 5-10% ryzyka rozwoju alergii, ale od 30-40%, jeśli jeden rodzic ma alergię, do 60%, jeśli oboje rodzice mają alergię”, Karen Adel – Farba kontynuuje. . Logicznie rzecz biorąc, jeśli coraz większa liczba dorosłych zapada na alergie i zostaje rodzicami, odsetek dzieci z alergią wzrasta.

READ  Koncert na zobaczenie Ziemi „oczami astronauty”

Jak zidentyfikować czynniki tej alergii i poprawić profilaktykę?

Aby iść naprzód i zrozumieć czynniki sprawcze, zespół Karine Adel-Patient w Inrae rozpoczął projekt badawczy nad związkiem między alergiami pokarmowymi a dziecięcymi. Od pięciu lat dzięki wsparciu medyczny instytut badawczy (FRM), starają się ustalić, które zanieczyszczenia chemiczne przyjmowane przez matkę podczas ciąży i laktacji mogą być odpowiedzialne. Naukowcy opierają się na dwóch głównych francuskich badaniach epidemiologicznych: Elfe, o którym już wspominaliśmy, oraz edenKtóra skupia się na uwarunkowaniach rozwoju i zdrowia dziecka. „Podążają za matkami w czasie ciąży, aby dowiedzieć się o ich diecie i stylu życia” – wyjaśnia naukowiec. Następnie na oddziale położniczym pobieramy próbki mleka, włosów i moczu. Następnie ich dzieci są obserwowane przez dziesięć lub dwadzieścia lat, zwłaszcza w celu sprawdzenia, czy nie mają alergii. Następnie skrzyżowamy te dane z danymi z Krajowa Agencja Bezpieczeństwa Żywności (Anses), który opublikował poziomy skażenia 400 produktów spożywczych pokrywających 90% przeciętnej francuskiej diety. »

Dodatkowe podejście: Zespół dba o smółkę, pierwszy stołek dziecka. „Nagromadzają się w ciągu ostatnich sześciu miesięcy ciąży. Historia, aby sprawdzić, co płód spożył przez łożysko. Na koniec naukowcy przetestowali niektóre zanieczyszczenia na myszach, aby sprawdzić, czy ich potomstwo było uczulone. Cel? „Mamy nadzieję, że będziemy w stanie to zrobić rzucić światło na niektóre zanieczyszczenia W międzyczasie, co mogą zrobić przyszłe matki? Badaczka poradziła im „jedzenie różnych sezonowych owoców i warzyw, tak naturalnie, jak to możliwe, unikając wszystkiego, co jest przetwarzane i pakowane”. za dziesięć lat.