Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Czy jest jakaś konkretna pora na śniadanie?

Czy jest jakaś konkretna pora na śniadanie?

Czy naprawdę musisz czekać do południa z pierwszym posiłkiem? Jaka jest najlepsza pora na nasze śniadanie? Spożywane przez nas składniki odżywcze mają ogromny wpływ na nasze zdrowie, dlatego ważne jest, aby zrozumieć, czego potrzebujemy, aby być sprawnym fizycznie i psychicznie. W tym artykule przyjrzymy się dogłębnie temu, co musisz wiedzieć o ogólnych wskazówkach żywieniowych, które pomogą Ci nabrać energii i przetrwać dzień.

Według przewlekłych ekspertów żywieniowych śniadanie nie powinno być spożywane bezpośrednio po przebudzeniu, ale raczej 20 minut i trzy godziny później. powód ? Organizm potrzebuje czasu, aby przejść w tryb „trawienia” i przyjąć pierwszy posiłek dnia. We Francji Francuzi jedli obfite śniadanie, aby przygotować się na pracowity dzień. Czy nadszedł czas, aby wprowadzić zmiany w naszym planie żywieniowym?

Jak długo trzeba czekać na śniadanie?

Niektórzy eksperci zalecają, aby idealny czas na śniadanie przypadał między 7:00 a 9:00 po przebudzeniu. Ten okres jest idealny, ponieważ pozwala organizmowi dostosować się do zmian w produkcji hormonów i spadku poziomu kortyzolu. Ważne jest, aby pamiętać, że jedzenie zaraz po przebudzeniu może w rzeczywistości mieć efekt przeciwny do zamierzonego dla metabolizmu, a tym samym upośledzać wchłanianie składników odżywczych przez organizm. Jednak inni eksperci zachęcają ludzi do słuchania sygnałów swojego ciała i jedzenia, gdy są głodni, bez czekania na określony czas. Chociaż niektórzy dietetycy uważają czas między 7 rano a 9 rano za idealny, nie ma powodu, dla którego nie powinieneś jeść wcześniej lub później, jeśli jesteś głodny lub czujesz, że potrzebujesz posiłku później.

Jak więc najlepiej wybrać porę śniadania?

Słuchanie swojego głodu jest bardzo ważne dla utrzymania zdrowej, zbilansowanej diety. Kiedy śpimy, nasz organizm wytwarza hormony, które są wytwarzane w nocy i odpowiadają za apetyt i uczucie sytości. Hormony te, znane jako leptyna i grelina, współpracują ze sobą, kontrolując sposób, w jaki postrzegamy głód. Leptyna pomaga nam czuć się pełnymi po jedzeniu, podczas gdy grelina pobudza apetyt i może zwiększać nasz apetyt.

READ  Aktualności | Koronawirus: nowy spadek liczby usług opieki krytycznej

W fazach snu głębokiego poziom greliny spada, z drugiej strony może to być spowodowane porannym szczytem kortyzolu, a co za tym idzie może powodować wzrost chęci na jedzenie po przebudzeniu. Ponadto czynniki zewnętrzne, takie jak brak snu, stres, środowisko, a nawet naturalne potrzeby organizmu, mogą wpływać na nasz poranny apetyt. Dlatego jeśli Twoje dzieci nie lubią jeść śniadania rano, nie zmuszaj ich! Upewnij się, że mają więcej źródeł żywności, które mogą później spróbować! Ty też, jeśli czujesz, że nie chcesz jeść, nie ma nic, co mogłoby cię do tego zmusić!

Krótko mówiąc, ważne jest, aby uważnie słuchać swojego ciała i jego wskazówek żywieniowych, zamiast ustalać konkretny czas na zjedzenie konkretnego śniadania. Słuchanie głodu pozwala organizmowi uzyskać potrzebne składniki odżywcze bez nadmiernego lub niedostatecznego odżywiania; Pomaga również zorganizować regularne pory posiłków, tak aby nie były zbyt daleko od siebie ani zbyt blisko siebie. Ponadto, świadomie podejmując właściwe decyzje żywieniowe w ciągu dnia w oparciu o sygnały płynące z organizmu, będziesz w stanie poprawić koncentrację i nastrój.

Świadoma i zdrowa dieta: Wybierz śniadanie, które doda Ci energii.

Zdrowe i zbilansowane śniadanie może poprawić samopoczucie, zdrowie i energię. Dobrym sposobem na rozpoczęcie jest upewnienie się, że śniadanie zawiera zrównoważoną mieszankę trzech głównych składników odżywczych: węglowodanów, białek i tłuszczów. Węglowodany są głównym źródłem energii dla organizmu człowieka, dlatego ważne jest, aby dobrze rozpocząć dzień. Białko i tłuszcz zapewniają długotrwałą energię i mogą pomóc w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi.

Pełne ziarna, takie jak owies, komosa ryżowa lub żyto, zapewniają wygodne i smaczne źródło węglowodanów złożonych, dostarczając jednocześnie innych niezbędnych składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały. Bogate w białko orzechy lub nasiona to także świetny sposób na urozmaicenie śniadania i zaspokojenie układu nerwowego zawartymi w nich kwasami tłuszczowymi omega-3.

READ  Choroba po nodze: pacjenci, którymi Francja odmawia opieki

Możesz także wybrać jogurt bogaty w wapń, który zapewni ci sytość do obiadu, dostarczając jednocześnie probiotyków, które stymulują układ odpornościowy.

Na koniec pamiętaj o wyłączeniu świeżych lub suszonych owoców. Dostarczają różnorodnych pierwiastków śladowych, witamin i błonnika, które wspomagają trawienie. Łącząc różne produkty spożywcze, które są pełnowartościowe, bogate w składniki odżywcze i sycące, stwarzasz okazję na świadome, pożywne śniadanie, którym będziesz się cieszyć przez cały dzień!

* Presse Santé stara się przekazywać wiedzę na temat zdrowia w języku dostępnym dla wszystkich. W żadnym przypadku dostarczone informacje nie mogą zastąpić opinii pracownika służby zdrowia.